Categorieën: Nieuws

Universiteit één van de ‘witsten’

De Rijksuniversiteit Groningen hoort bij de ‘witste’ universiteiten van het land, zo blijkt uit een rapport van de Commissie Diversiteit onder leiding van hoogleraar Gloria Wekker.


De onderzoekers konden een database met daarin de etnische achtergronden van de studenten in heel Nederland inzien. Minder dan 8 procent van alle studenten van de RUG is niet-westers allochtoon, volgens het rapport “Diversiteit is een werkwoord”. Landelijk gezien is dat percentage 12 procent. Groningen deelt de lage score met Eindhoven, Twente en Wageningen.

Universiteiten moeten in toekomst werken met diversiteitsquota, zowel voor medewerkers als voor studenten, is één van de aanbevelingen van de commissie.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Logisch want het aandeel niet westerse allochtonen in het noorden is veel lager dan 12%. Dat het dus 8% is is nog best veel. Allochtonen in Nederland zijn geconcentreerd in de Randstad en een aantal industriesteden. Dit is een eenzijdig onderzoek. Het de universiteiten selecteren ook niet aan de poort en hebben dus geen invloed op het aantal niet westerse allochtonen. Het 'moeten werken aan diversiteitsquota' legt juist de nadruk op raciale kenmerken en is dus inherent racistisch. Iedereen met een afgeronde VWO opleiding of een HBO propedeuse kan in Nederland naar het universitair onderwijs. Wil je verder komen aan de universiteit dan moet je dat in de eerst plaats zelf graag willen en je moet je aanpassen aan de universitaire cultuur. Die is nu eenmaal erg wit. Dat is geen probleem want universiteiten zijn geboren in een witte traditie. Waarom? Omdat Europeanen historisch gezien nogal wit zijn, vooral in onze regionen.

  • Een beetje gevaarlijke berichtgeving. Als je een feit meldt, moeten er ook achtergronden bij staan waarom dat zo is.
    Ik kan mij idd voorstellen dat hier minder nietwesterse allochtonen wonen dan in,t westen (of zuiden of oosten)/

    Dus als je het in percentages tov van de daadwerkelijk aanwezig nwallochtonen opschrijft zitten we ineens in een ander rijtje.

    Nieuws is veel meer dan een feit zonder context opschrijven. Zonder context wordt er zelf ingevuld en zorgt voor verwarring.

    In 2010 bestond ca. 5,5 procent van de groningse bevolking uit niet westerse allochtonen. T.o 16 + procent in Noord en Zuid Holland en Flevoland. (volgens cbs https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/240E5858-D04D-47EA-9C22-AB8E9297E2D2/0/2010k4b15p22art.pdf grafiekje 20 )

    Ik vermoed dat als we het in verhouding bekijken, we goed scoren.

    Ik hoop dat ik er naast zit voor Oog, want ik vind dit erg slecht. (ook al is het een overgenomen raport van een hoogleraar)

    groet keven

  • Belachelijke aanbeveling. Als de student of medewerker in kwestie zorgt dat hij/zij aan de kwalificaties voldoet, staat niets meer in de weg om aan de RUG te komen werken of studeren. Altijd maar weer dat gevingerwijs van mensen met een kleurtje. Houd op met blanken voor de gevolgen van jouw minderwaardigheidscomplex verantwoordelijk te maken. Dat is op zichzelf racisme. Gloria Wekker is een maatschappijondermijnende vrouw.

Recente berichten

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

11 minuten geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

1 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

2 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

6 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

6 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

6 uur geleden