Categorieën: Nieuws

Studenten lenen gratis

Studenten kunnen vanaf januari 2017 gratis lenen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) verlaagt het rentepercentage naar nul procent. 

De rentedaling hebben studenten te danken aan de lage rente op staatsobligaties. Nederland kan zelf heel goedkoop lenen, en dus kan ook de rente op staatsleningen verlaagd worden. Dat maakt lenen voor studenten goedkoper. De rente ligt op dit moment met 0,01 procent al zeer laag. Maar de nul heeft het rentepercentage nooit eerder bereikt.

De rentevaste periode van nul procent bedraagt vijf jaar.

Jikke Overdiep

Bekijk reacties

  • Het is geen normale lening. Je betaalt naar draagkracht terug. In de nieuwe situatie moet je dan wel 35 jaar ipv 15 jaar terug betalen, maar de draagkracht meting wordt een stuk soepeler. Wat voorbeelden van de nieuwe regeling tov oude en dat is nog zonder draagkracht :
    https://duo.nl/particulier/terugbetaler/een-studieschuld/hoeveel-terugbetalen.jsp
    Ik hoop dat banken dit systeem ook gaan snappen en ook makkelijker een hypotheek verstrekken aan mensen met een studieschuld. Want er blijft simpelweg meer ruimte voor aflossing. Het is iig beter als de situatie waar bv peiljaren van partners moeten gaan verschuiven om maar hun eerste hypotheek te kunnen bekostigen.
    Als de stufi regeling niet veranderd was hadden afgestudeerden wsl meer belasting moeten gaan betalen voor de studenten die nog gaan studeren Leuk voor de mensen die na hun studie naar het buitenland vertrekken, maar niet echt eerlijk voor de mensen die wel blijven in Nederland.
    Het nieuwe systeem lijkt me iig dat je altijd maximaal moet lenen van de stufi... De spaarrente is nog geen 0 en het kan een handige bedrag zijn als je voor je eerste baan bv in de randstad moet vestigen. Of bv vlak na je studie een auto nodig heb voor je werk waar je dan effectief (eventueel via lease) wel 10% of meer rente over betaald.

  • Met enige gevaar natuurlijk dat de bijstand vind dat je de spaarcenten moet opeten, maar zo'n autootje kan dat juist voorkomen.

  • Je zou ook zo weinig mogelijk kunnen gaan lenen voor je studie en met een bijbaan de nodige knaken gaan verdienen om rond te komen. Je wereldreis na een studie kun je ook gaan maken als je enkele jaren hebt gewerkt en jij je studieschuld hebt afgelost, neem je daarna maar een sabbatical.

    Wordt wel allemaal erg op vadertje staat afgeschoven, je bent zelf toch ook met je volle verstand je studie lening aangegaan?

  • Je weet tijdens je studie nog niet precies hoeveel financieel gewin je er van krijgt. Maar toch is het echt wel belang voor de maatschappij dat er mensen studeren Middenweg.

Recente berichten

Groningse brandweer herdenkt collega’s die tijdens Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen

Brandweer Groningen heeft zaterdag bij het oorlogsmonument aan de Sontweg een bloemstuk gelegd. Ook werd…

11 minuten geleden

Gestolen scooter teruggevonden voor eigenaar aangifte kon doen

Politieagenten hebben zaterdagochtend een gestolen scooter aangetroffen terwijl er van de diefstal nog geen aangifte…

31 minuten geleden

De Wijert wil sporthal in zuidelijke wijken, wethouder richt echter vizier op oosten en westen

Als het aan wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport ligt wordt er in de zuidelijke…

3 uur geleden

Ondanks monsterzege grijpt PKC’83 naast kampioenschap

Ondanks de monsterzege van PKC'83/Team Amoeri op ZVV Zwaag (10-1) grijpen de zaalvoetballer toch naast…

4 uur geleden

Persoon gewond bij aanrijding Schuitemakersstraat

Bij een verkeersongeluk op de Schuitemakersstraat is vrijdagavond een persoon gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

4 uur geleden

Vrouwen Drs. Vijfje uitgeschakeld in strijd landskampioenschap

Het eerste vrouwenteam van zaalvoetbalclub Drs. Vijfje is uitgeschakeld in de kwartfinale van de play-offs…

5 uur geleden