Ongelofelijk resultaat van de broers Van Foreest

sport

De 17-jarige Groningse schaker Jorden van Foreest en de zijn 15-jarige broer Lucas hebben de internationale schaakwereld gisteren versteld doen staan.  In de derde ronde van het open toernooi op Isle of Man speelde Jorden met zwart remise tegen een wereldtopper, de Amerikaan Hikaru Nakamura.  Lucas wist  met zwart zelfs te winnen van de sterke Chinees Wang Hao, die voor de partij nog een rating van boven de 2700 had.

De kersverse Nederlandse kampioen Jorden van Foreest speelde voor het eerst tegen een speler uit de toptien van de wereld. Nakamura staat op de 7e plaats van de wereldranglijst en dan te bedenken dat hij tot voor kort zelfs tweede stond achter de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen. Jorden speelde een goede partij tegen de Amerikaan. Met een pion achterstand offerde hij een tweede pion, omdat hij goed gezien had dat Nakamura zijn voordeel niet kon verzilveren, omdat er sprake was van lopers van ongelijke kleur. Jorden van Foreest kwam door dit resultaat op twee en een halve punt uit drie partijen.

Zijn broertje Lucas van Foreest sloeg genadeloos toe tegen de zeer sterke Chinees Hao. In een onoverzichtelijke stand offerde Lucas een toren, waarna de Chinees had kunnen afwikkelen naar een gewonnen stelling. Hao wilde het te mooi doen, waarna hij even later zijn koning om moest leggen en hij zijn jeugdige tegenstander kon feliciteren met het fantastische resultaat. Lucas komt hierdoor op twee punten uit drie partijen.

Op de populaire website schaaksite.nl wordt al een oproep gedaan om beide jongelingen volgende keer in het Nederlands team op te nemen.

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *