Onderzoek van 1500 zwangere vrouwen en hun baby

nieuws

Het UMCG en Lifelines zijn deze maand begonnen met Lifelines NEXT. Dat is een groot onderzoek onder 1.500 zwangere vrouwen en hun kind, tijdens en na de zwangerschap.

De wetenschappers willen een verklaring vinden waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte krijgt en de andere niet. Ze gaan op zoek naar oorzaken die in het begin van het leven liggen. De basis voor de gezondheid van een kind wordt al tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren gelegd, maar er zijn nog veel vragen hoe dat precies zit: wat krijg je van je ouders mee, en wat vanuit je leefstijl en omgeving.

Moeder en kind worden gevolgd door onder meer hun bloed, ontlasting en moedermelk te verzamelen en door vragenlijsten in te vullen over de leefsituatie, gezondheid, leefstijl en voeding.

Deel dit artikel: