RUG blijft passief

nieuws
foto: Bob de Vries

De RUG neemt een passieve houding aan ten opzichte van haar studenten. Deze week kwam studentenvereniging Vindicat tweemaal in het nieuws met incidenten waar RUG-studenten slachtoffer van zijn geworden. De universiteit biedt geen actieve hulp aan de studenten. 

Gernand Dekens, woordvoerder van de RUG, noemt de incidenten bij Vindicat een interne kwestie van de studentenvereniging. “Wij hebben geen formele banden met Vindicat. In het begin van het studiejaar krijgen de studenten uitleg over de mogelijkheid een vertrouwenspersoon binnen de universiteit te raadplegen.” Volgens Dekens is dat voldoende en hoeft er geen verdere actie ondernomen te worden richting de studenten. Wel heeft de RUG in een gesprek met Vindicat aangegeven het onacceptabel te vinden wat er op dit moment binnen de studentenvereniging gebeurt. Vindicat moet met een plan komen hoe zij dit in de toekomst wil voorkomen.

Eind 2015 circuleerde in Amsterdam ook een dergelijke lijst. De Universiteit van Amsterdam stuurde destijds alle betreffende studenten een mail met de oproep om aangifte te doen. Daarnaast bood het Universitair Ziekenhuis in Amsterdam slachtofferhulp aan. De RUG kiest niet voor deze aanpak: “Het is de verantwoordelijkheid van de studenten om hulp te vragen wanneer zij denken dit nodig te hebben.”

Deze week haalde studentenvereniging Vindicat tweemaal het landelijk nieuws. Afgelopen donderdag werd bekend dat er binnen de vereniging een zogenoemde ‘bangalijst’ circuleert. Hier werden de bedprestaties van 23 vrouwelijke leden vermeld. Woensdag kwam wederom een bericht over de studentenvereniging naar buiten. Een aspirant-lid zou tijdens de ontgroening hoofdletsel hebben opgelopen, omdat ouderejaars hem geslagen hadden.