Categorieën: Nieuws

“Haren bedrijft struisvogelpolitiek”

De gemeente Haren moet nu bij haar inwoners echt draagvlak creëren voor de onvermijdelijke fusie met Groningen en Ten Boer. Dat vinden de Jonge Democraten Groningen.

De gemeente Haren bedrijft struisvogelpolitiek door niet meer aan te schuiven bij de vergaderingen rond de fusie, aldus de jongeren van D66. Haren stelt dat een fusie niet noodzakelijk is om de financiële positie van de gemeente te versterken. Maar het belangrijkste argument voor een fusie is een betere bestuurskracht en het sterk toegenomen takenpakket van de gemeente.

De weigering van Haren om mee te werken aan de fusie heeft geleid tot een bestuurscrisis en het onder curatele zetten van de gemeente, aldus de Jonge Democraten.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Ook de OR van de gemeente Haren is niet blij. De ambtenaren zien hun banen als sneeuw voor de zon verdwijnen als Haren niet meepraat over de herindeling. In de stuurhut vaart men recht op een ijsberg af, terwijl men machinekamer niet meer op tijd bij de reddingsboten kan komen.

  • Als je maar vaak genoeg het woord 'onvermijdelijk' gebruikt denkt iedereen vanzelf dat dit dan wel het geval zal zijn.
    Een oude en beproefde strategie, maar wel een beetje doorzichtig.
    De gemeente Haren creëert draagvlak door naar zijn inwoners te luisteren, die in meerderheid voor zelfstandig blijven zijn.
    De gemeente Haren kent in deze provincie de hoogste bevolkingstoename en is tevens de meest gewilde gemeente om te wonen. De toekomst van Haren als zelfstandige gemeente is, bewezen, gezond. Maar ja, Groningen heeft met het dreigende vooruitzicht, van provinciale herindeling, onder het mom van noodzakelijk en onvermijdelijk geworden gemeentelijke herindeling, zijn inhalige oog laten vallen op de nu nog groene ruimte aan de A28 tussen Helpman en Haren en denkt haar structurele begrotingstekort te kunnen laten slinken met het buitmaken en slachten van deze kip met de gouden eieren.

    • De hoogste bevolkingstoename klinkt toch wel in strijd met het eerder genoemde 'landelijke' gemeente. Die toename komt vooral van mensen die in de stad werken en graag dicht bij culturele voorzieningen van de stad wil wonen. Haren voert al jaren een financieel gezien slecht beleid van OZB laag houden tov de rest en veel geld steken in de groenvoorziening van de parkachtige villawijken om maar elite weg te lokken uit de stad. Andere voorzieningen als een algemeen openbaar zwembad worden liever opgeofferd dan aan dit rampzalige financiële beleid te wijzigen... Hoezo een kip met goude eieren? Een arrogant, maar er verouderd krielhaantje is een beter omschrijving. Maar aangezien Groningen ook het ruiend krielkipje Ten Boer er bij moet nemen misschien nog van nut. ;) Zelf compleet niet neutrale Coelo geeft aan dat huidig beleid niet voor gezet kan worden en daar forse ingrepen nodig zijn.

    • Ik hoor al 40 jaar het argument dat de stad de groene zone langs de A28 op de korrel heeft en daarom graag zou willen dat Haren bij de stad komt. En al 40 jaar, ook onlangs nog, wordt vanuit de stad aangegeven dat men, ook na een herindeling, deze zone ongemoeid laat en juist blij is met deze groene strook voordat een automobilist de stad bereikt.

      Dus een oud argument dat uit angst telkens maar weer wordt aangedragen, maar niet op feiten gebaseerd is.

    • De groene ruimte tussen de A28 en Haren waar Haren zelf is begonnen met de bouw van Haren Noord en het Nesciopark bedoel je waardoor de helft van de groene ruimte al is verdwenen??

  • Dat z.g. "gemeentebestuur" in Haren buiten spel zetten. De fusie gewoon voorbereiden. Zelfs de Harener ambtenaren zijn over hun eigen "bestuur " ontevreden. Een teken aan de wand toch?

  • Ambtenaren uitspelen tegen gemeentebestuur en de burgers, het was te verwachten.
    Aan de media heeft Haren ook niks want die moeten eten uit de.hand van stad en provincie.

  • Het takenpakket kun je provinciaal uitvoeren, daar hoef je als gemeenten niet voor te fuseren. Als je de afstand tussen bestuur en inwoner nog groter wilt gaan maken dan nu al het geval is, dan kun je inderdaad beter gaan fuseren.

  • PS de ambtenaren zijn er voor de gemeente / inwoners / kiezers.
    Het lijkt wel of de kiezers / inwoners / gemeente er voor de ambtenaren zijn!

Recente berichten

Dinsdagmiddag schalt Europapa uit de Martinitoren als steunbetuiging voor Joost Klein

Stadsbeiaardier Bob van de Linde speelt dinsdagmiddag om 12.00 uur het nummer 'Europapa' van Joost…

25 minuten geleden

Hockeyvrouwen Groningen verslaan Leonidas

De hockeyvrouwen van Groningen wonnen zondag in Haren met 3-1 van Leonidas. (meer…)

2 uur geleden

Tentenkamp verrijst voor Harmoniecomplex bij protest tegen oorlog in Gaza

In navolging van andere studentensteden is maandagochtend ook op het Harmoniecomplex aan de Oude Kijk…

2 uur geleden

PvdA kijkt naar brandweerkazerne voor meer betaalbare en sociale woningen in Stadshavens

De nieuwe wijk Stadshavens moet meer sociale huurwoningen gaan krijgen. Dat vindt de raadsfractie van…

3 uur geleden

Agenten delen meerdere bekeuringen uit aan motor- en scooterrijders in binnenstad, één voertuig in beslaggenomen

Politieagenten hebben zondagavond in de binnenstad meerdere motor- en scooterrijders bekeurd vanwege diverse verkeersovertredingen. Ook…

7 uur geleden

Komende dagen veel zon, vanaf donderdag toenemende bewolking

De zon krijgt de komende dagen alle ruimte. Daarbij worden ook hoge temperaturen bereikt, waarbij…

13 uur geleden