Veel onduidelijkheid over staking: “Rijdt mijn trein morgen wel?”

nieuws
foto: Sebastiaan Scheffer

Het is een vraag die veel reizigers maandagavond bezighoudt: “Hoe kom ik dinsdag in Groningen en welke hindernissen kom ik onderweg allemaal tegen?” Voorlopig kan niemand het antwoord geven.

Feit is dat er door de machinisten van vervoersbedrijf Arriva dinsdagochtend gestaakt wordt. Een laatste gesprek maandag tussen vakbond en vervoersbedrijf heeft namelijk niets opgeleverd. De staking begint dinsdag bij aanvang dienstregeling en duurt tot 09.00 uur. Tijdens de staking wordt alleen het werk neergelegd op de standplaats in Groningen. Dit betekent dat er hoogstwaarschijnlijk geen treinen rijden richting Delfzijl, Roodeschool, Veendam, Bad Nieuweschans en Leeuwarden.

Vraagtekens
Hoogstwaarschijnlijk. Want het is onzeker of alle machinisten wel daadwerkelijk het werk gaan neerleggen. Vervoersbedrijf Arriva laat weten dat dit pas dinsdagochtend bekend zal worden. Daarmee bedoelen ze dat ze dit pas kunnen zien welke machinist zich met zijn of haar trein in-meldt op de verkeerscentrale, en welke niet. Vergelijkbare geluiden bereiken ook OOG TV. Bronnen laten weten dat maandag aan het einde van de middag rond de zeventig procent bereid is om het werk neer te leggen.

“Mijn werkgever beoordeelt het als onbetaald verlof”
“Ik kan niet zomaar thuis blijven”, zegt een jonge werknemer die op het perron in Groningen van plan is om in de trein naar Leeuwarden te stappen. “Ik kan morgen wel thuis blijven, maar dat is dan onbetaald verlof. En daar zit ik niet echt op te wachten.” Een man van veertig jaar denkt daar anders over. “Ik heb zulk soort acties in het verleden hier in het Noorden ook meegemaakt. Ik blijf lekker thuis en kan via mijn laptop inloggen op het bedrijfsnetwerk. Een dagje thuiswerken dus.”

“Dit is gewoon óntzéttend balen”
Alleen is niet iedereen relaxed. “Ik baal”, laat een vrouw weten. “Ik moet morgenochtend in Groningen zijn voor een belangrijke afspraak die ik nu eigenlijk niet meer kan verzetten. Heel erg vervelend.” Een meneer is het met haar eens. “Morgen beginnen de scholen weer. Mijn dochter moet vroeg in de ochtend haar boeken ophalen. Hoe moet dat nu?” Arriva laat ondertussen weten dat er alternatieven zijn om in Groningen te komen, door bijvoorbeeld een reguliere lijnbus te nemen.

Staking vanwege nieuwe cao
Inzet van de staking is een nieuwe arbeidsovereenkomst. Door vakbond VVMC en Arriva wordt hier al maanden over onderhandeld. Met de nieuwe overeenkomst wordt een loonsverhoging van zes procent voor de komende twee jaar geëist, en wil men een eenmalige uitkering van 250 euro. Daarnaast wil het personeel af van de gebroken dienstroosters.