“Mogen exposeren op Noorderzon is wel erg vet”

In de wijk De Weijert wordt deze dagen druk gewerkt aan twaalf grote kunstwerken. De kunstwerken zullen vanaf volgende week te zien zijn op het Noorderzon Festival.

“Eigenlijk werken we door tot in de late uurtjes om alles op tijd af te krijgen”, vertelt Michel Velt terwijl hij door een klaslokaal van een leegstaand schoolgebouw loopt. “Ik heb twaalf kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken. De werken zullen op verschillende plekken op het festival te zien zijn. Het fijne vind ik dat we van de organisatie heel veel vrijheid krijgen. We krijgen niet een lijstje wat we moeten gaan doen, nee, we mogen zelf beslissen wat we willen laten zien.”

Eén van de kunstenaars is Koen de Graaf. “Ik ben bezig met het beschilderen van een tentdoek dat bij ‘Bar Op Zuid’ komt te hangen. In mijn werk zal Alfred Jodocus Kwak centraal staan. Ik teken daarbij de beroemde eend niet volledig. Ik laat bijvoorbeeld de ogen of de voeten weg, om het op die manier voor de kijker ook interessant te houden.”

Voor Koen is het maken van kunstwerken een grote passie. “Van kinds af aan houdt het mij al bezig, en vanaf de middelbare school was het eigenlijk het enige wat ik nog wilde doen, gewoon omdat ik er erg veel plezier uit haal.” Mogen exposeren is voor de 24-jarige kunstenaar dan ook erg bijzonder. “Het is gewoon ontzettend vet”.