Jorden van Foreest droomt van wereldtitel

Schaker Jorden van Foreest uit de stad is sinds afgelopen weekend in bezet van de titel ‘Nederlands Kampioen’. Maar de zeventienjarige tiener droomt ondertussen al verder. “Misschien een wereldtitel?”

Van Foreest deed afgelopen weekend mee aan het Nationaal Kampioenschap dat gehouden werd in het Tropenmuseum in Amsterdam. De Stadse schaker speelde zeven wedstrijden waarvan er vijf gewonnen werden, één verloren ging en één in remise eindigde. Met dat resultaat liet hij alle concurrenten achter zich. “Ik ben ontzettend blij”, zegt Van Foreest met een grote glimlach op zijn gezicht. “Ik heb best wel van deze titel gedroomd, en nu is dat gewoon gelukt.”

De tiener schaakt al sinds enkele jaren. “Toen ik een jaar of zes was leerde ik de spelregels, maar in het begin vond ik er helemaal niets aan. Dat is pas gekomen toen ik tien jaar oud was. Toen kreeg ik er echt lol in.” Die lol heeft inmiddels geleid tot een nationale titel. Op de vraag wat het volgende doel Van Foreest wordt, antwoordt hij lachend “Een wereldtitel? Haha. Nee, ik weet het nog niet. De komende tijd ga ik weer naar school, en mijn eerstvolgende toernooi is in Douglas op de Isle of Man, dus ik zie het allemaal wel.