Categorieën: Nieuws

Ernest Faber ademt voetbal

De competitie staat weer op het punt van beginnen. Zes weken lang bereidde Ernest Faber zijn mannen voor op de eerste wedstrijd aankomende zondag. Maar wie is Ernest Faber?

Jeugd

Ernest Faber werd geboren op 27 augustus 1971 in Geldrop en groeide op in de Eindhovense wijk Strijp. De wijk onder de rook van het Philips Stadion was een echte arbeidersbuurt. Het was de tijd dat je nog zonder auto’s te ontwijken op straat kon voetballen. En dit deed Faber dan ook vaak.

Zijn vader werkte voor Phillips. Zodoende had het gezin Faber altijd als eerste de nieuwe apparaten. Zijn moeder zorgde voor hem, zijn broer en zusje. Behalve zijn moeder, voetbalde iedereen binnen het gezin. Ernest bleek degene met het meeste talent. Op zijn dertiende kwam hij in de opleiding van PSV terecht.

Spelerscarrière 

Op 25 augustus 1990 debuteerde Ernest Faber in het betaalde voetbal. Niet bij PSV, maar bij NEC. Bij de Nijmegenaren maakte hij indruk als harde, sterke verdediger en ook een jaar later bij Sparta toonde hij zijn kwaliteiten. Bij PSV liet zijn doorbraak nog op zich wachten en dus vertrok hij in de winter van ’94 naar FC Groningen.

Hij keerde terug bij PSV en werd in totaal vier keer kampioen en pakte één keer de beker. Daarnaast was de Johan Cruijff Schaal vier keer een prooi voor Faber en zijn teamgenoten. Ook speelde Faber één wedstrijd voor het Nederlands Elftal tegen Mexico.

Maar zijn carrière wordt overheerst door blessures. Dit begon in ’96 toen hij zijn enkelbanden in zijn rechtervoet scheurde. In totaal is Ernest Faber 13 keer onder het mes geweest. Twee keer koste een blessure hem een jaar. Op zijn 32werd de Brabander afgekeurd. Hij kwam tot 248 Eredivisiewedstrijden.

Trainerschap

Op aanraden van de artsen trainde hij door bij PSV. Rustig afbouwen was het devies vanwege zijn ernstige blessures. Van het één kwam het ander. Hij kwam terecht in de jeugd van PSV, maar vertrok vanwege een conflict met de voorzitter over het beloftenelftal.

Hij werd assistent bij Eindhoven en keerde even later weer terug bij PSV. Daar trainde hij de A1. Met de Cursus Betaald Voetbal Was hij inmiddels begonnen en in 2010 haalde hij zijn trainersdiploma.

Ernest Faber tekende na het behalen van de cursus bij FC Eindhoven. Daar speelde hij aanvallend voetbal. Hij werd in zijn tweede seizoen derde. Een prestatie waar je u tegen zegt: het was 40 jaar geleden dat Eindhoven zo hoog eindigde. Daarna verkaste hij naar NEC, waar hij met de promovendus de play offs voor Europees voetbal net mis liep.

FC Groningen

Sinds 1 juli is de Brabander de trainer van de FC. Afgelopen zaterdag was de laatste test tegen het Engelse Southampton. Groningen liet de eerste helft zien goed te kunnen voetballen. Helaas moest Hateboer met rood van het veld, waardoor Groningen haar spel in de tweede helft niet kon doorzetten.

Met Memisevic als kersverse aanwinst, heeft Groningen haar centrale verdediger binnen. Hij tekende maandag een contract voor drie seizoenen. Nu zoekt de Trots van het Noorden nog een linksback. De competitie begint komende zondag. Dan speelt de FC om half 1 thuis tegen Feyenoord.

Marcel Siemens

Recente berichten

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

16 minuten geleden

Pro-Palestina demonstratie voor Harmoniegebouw gaat vierde dag in

De pro-Palestina demonstratie voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de Oude Kijk…

2 uur geleden

Wethouder Eikenaar: “Gemeente kiest voor verantwoord datagebruik”

De gemeente wil naleving van de regels door bijstandsgerechtigden makkelijker maken, zodat zij niet in…

2 uur geleden

Brand in viskraam Sontplein snel geblust

In een viskraam op het Sontplein is donderdag aan het begin van de middag brand…

3 uur geleden

Rondje stad: ‘Kom op, geef ons die poort terug’

De stad Groningen zit vol verrassingen. Iemand die daar écht van alles over weet is…

3 uur geleden

Operatie Ring Zuid: verkeersdrukte blijft toenemen

Het blijft momenteel vrij druk in en rond de stad, vanwege de aanpak van de…

3 uur geleden