Categorieën: Nieuws

Hoogleraar: Slechte keuze van de Britten

De beslissing van de Britten om uit de Europese Unie te stappen is een hele slechte. Dat stelt economisch hoogleraar Globalisatie Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens Brakman komt de EU op korte termijn in slecht weer terecht en zal de Brexit ons financieel in het begin allemaal treffen. Op lange termijn gaat het wel meevallen, aldus Brakman.

Het directe gevolg voor Groot Brittannië was dat de pond in waarde kelderde. De Britse premier David Cameron kondigde aan om in oktober af te treden.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • De Britse babyboom generatie heeft de Jongeren en hun kinderen een kans op een beter leven ontnomen geholpen door populisme en leugens. Directe democratie is een slecht middel om een land mee te besturen.

  • Marc, is dat diezelfde directe democratie waarop jij in deze panelen tamboereert om het Groninger Forum te rechtvaardigen? Democratie is alleen leuk als ik m'n zin krijg, zoiets?

    • Het forum is via een raadsbesluit tot stand gekomen. Het navolgende referendum om het terug te draaien was ongeldig.

  • Daar heb ik de inwoners van Zwitserland nog nooit over horen klagen en die weten echt wat democratie is en wat referenda met hun land doen. Probleem is echter wanneer het moment daar is en blijkt dat het VK gewoon back in bussines is en blijft, waar geen reden voor te bedenken valt waarom dit niet zou gaan, dat dan de hele EU stikje bij beetje uiteen zal gaan vallen en de natte wensdroom van veel politici, lees machthebbers, uiteen spat.

    • Bijvoorbeeld omdat jij het wilt inzetten om de EU te slopen op basis van argumenten van blinde woede en haat. Dat jij Europa hierdoor in brand steekt en de weg open zet voor de russen om het over te nemen, heb je niet door. Directe democratie is niet goed wanneer er niet op basis van ratio en feiten wordt gekozen. Net zoals dat Oekraïnereferendum.

      • Ik ben vanaf begin af aan tegen een Europese Gemeenschap geweest. Hitlers natte droom werd werkelijkheid, ditmaal gelukkig zonder bloedvergieten. Nu is het stukje bij beetje een log lichaam geworden waarbij elk en iedereen lijdzaam toe moet zien hoe er voor hen wordt beslist, Zoals recent meneer Rutte hardop riep dat bijna iedere Nederlander tegen uittreding van Nederland uit de Europese unie zou zijn, wat natuurlijk bullshit is.
        Probleem wat nu naar voren komt is dat, ondanks dat men alles uit de kast heeft gehaald om vooral tegenstanders de mond te snoeren, deze nu toch gelijk blijken te hebben gekregen. Nigel Farell, de Engels Wilders is deze kruistocht begonnen en heeft langzamerhand bij steeds meer mensen het besef op doen komen dat zijn uitspraken toch wel dicht bij de waarheid blijken te zijn. Nu Boris Johnson zich ook begon af te zetten tegen lidmaatschap, nu durfde de zwijgende meerderheid haar mond ook te roeren en toonde zich fervent voorstander van een Brexit . Dat men in de Londense City nu bang wordt baan en inkomen te verliezen lijkt mij voorbarig. natuurlijk zal er geschoven gaan worden, maar de banen die daar eventueel verloren zullen gaan, komen elders in de nog resterende Unie wel weer naar boven.

        Men had van de Euro een handelsmunt moeten gaan maken, waarbij ieder land, net als nu, een waarde voor haar bestaande munt toegekend had gekregen, zodat er zonder ingewikkelde valutakoersen, net als nu een Europese munt tot stand zou zijn gekomen.

      • Nadat je de EU vergelijk met hitler's derde rijk ben ik opgehouden je verwerpelijk reutel te lezen Middenweg. Demagogisch gelieg van de eerste orde. Het is jouw soort mensen dat deze planeet onleefbaar maakt.

  • Vanuit het perspectief van een prof in de globalisatie is het uittreden van het verenigd koninkrijk een slechte keuze, dat geloof ik wel. Maar globalisatie is geen doel in het leven. In de globalisatie zijn mensen niet belangrijk, maar de multinationals die zijn belangrijk, de leer der rijken, hoe wordt rijk rijker, dat is globalisatie.
    Daar is niemand bij gebaat, en ik zie de uittreding dan ook als een eerste stap naar een betere wereld.
    Met name de ouderen waren voor de brexit, de jongeren zonder levenservaring, gemanipuleerd door de media, waren hoofdzakelijk tegen de brexit. Die oude mensen zijn echt niet dom hoor, die stemmen echt niet tegen de toekomst van hun kinderen.
    En nu de britten eruit zijn kan er opeens vanalles verandert worden, regels worden herzien, maar dat is mosterd na de maaltijd.
    De democratie werkt gelukkig nog, de britten kozen voor een brexit, dat hebben we te accepteren.
    Globalisatie is oppervlakkigheid.
    Pap zonder krenten ook.
    Diversiteit in denken houdt ons in balans, er is nu meer balans ontstaan.
    Met eerlijk delen was een uittreding niet ontstaan.
    Ik vind het een grote stap voorwaarts dat de britten het lef hebben om nee te zeggen.

    • Een democratie waarbij de grootste schreeuwlelijken winnen terwijl ze aantoonbaar liegen en uren na de overwinning hun beloften al intrekken is geen democratie. Het is een schreeuwocratie. Ook Hitler is democratisch aan de macht gekomen. Onderken de gevaren van het onvoorwaardelijk geloven in een systeem. Er moet een balans zijn tussen inspraak en leiderschap. Is die er niet dan heerst de laagste gemene deler.

  • Hopelijk volgt nederland. Wij doen niet anders dan miljoenen naar Brussel sturen om een groepje opvreters en graaiers een luxe leventje te laten hebben.. Nu dit gebeurd is roepen ze ineens dat Europa moet veranderen en anders bestuurd moet worden. Volgens mij wordt Europa nooit een eenheid met de macht van Duitsland en Frankrijk. Want die bepalen wat er mag en niet mag.
    Kijken welk land volgd. Europa bloed langzaam dood lang leve Europa.

  • Heel goed dat de Britten eruit zijn gestapt. Economosche samenwerking ok, maar het is doorgedraaid. Oekraine, Turkije, en allemaal arme criminele corrupte rotlandjes die we maar aan de hand moeten nemen maar zelf niets brengen.

    Als NL nu Engeland streken gaat leven hoop ik dat er een aktiegroep komt in Nederland van burgers die achter de Britten staan. Als Schotland uit het Koninkrijk stapt dan zou iets van 60 -65% tegen de eu zijn, want vooral de Schotten wilden blijven. Er ging maar 36% van de jongeren stemmen, 64% van de jongeren interesseerde het niet. En misschien is het ook niet raar dat er in Nederland meer ouderen tegen de .EU zouden zijn, lees al maanden dat Europa him oog heeft laten vallen op de enorme Nederlandse pensioenpotten. Stel je voor dat die zometeen elders in Europa worden opgepeuzeld en dan de hele EU klapt..

  • Marc, WORD WAKKER!

    Dat er geheime besprekingen zijn met Europa over de Nederlandse pensioenpotten is gewoon een feit. Ook dat de minister afspraken heeft gemaakt, die geheim zijn. Kijk naar TTIP, wat zoveel mogelijk geheim moet blijven. Kijk naar privacywetgeving die we opgelegd krijgen (en dankbaar geaccpeteerd door NL partijen die de beschuldigende vinger naar de EU wijzen. En dan de miljarden die Nederland heeft betaald aan Griekenland en die, ondanks beloften over terugbetalen met rente, zijnn kwijtgescholden. MILJARDEN die wij in Nederland goed kunnen gebruiken.

    En ga maar door en door en door. Ik herinner me wel dat ik in Griekenland en Spanje reed op mooie wegen van niets-naar-niets waar allemaal mooie borden stonden "gebouwd met EU geld".

    Wij willen onze soevereiniteit terug! Dat wil niet uitsluiten dat we in een soort EEG verband kunnen samenwerken. In tegendeel, samenwerking is gewenst. Maar een vierde Rijk niet.

    • Kom uit je reactionaire onzinboom Willem. Je gelooft in de leugens die anti-europeanen die gesteund worden door Putins propagandamachine worden verspreid. Rusland wil de macht in Europa. Daarvoor moeten ze de eu verzwakken.

Recente berichten

RUG worstelt met pro-Palestijnse demonstraties: “Je wilt het debat op de goede manier kunnen voeren”

Universiteiten worstelen met pro-Palestijnse demonstraties. Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen laat weten…

15 seconden geleden

Wethouder verwacht geen problemen met piekopvang nieuw collegejaar: “We stapelen 12 units per dag”

In de aanloop naar het nieuwe studiejaar verwacht de gemeente geen problemen te krjgen met…

23 minuten geleden

Volop activiteiten in de meivakantie bij De Jonge Onderzoekers: “Zagen, solderen en robots programmeren”

De meivakantie is begonnen en dat betekent dat de deuren bij De Jonge Onderzoekers wagenwijd…

51 minuten geleden

Openluchtzwembad Hoogkerk opent zondag de deuren: “Zwemseizoen geopend”

In Hoogkerk gaan zondag de deuren open van het openluchtzwembad. Ook tijdens de afgelopen winterperiode…

2 uur geleden

Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

9 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

11 uur geleden