Categorieën: Nieuws

Haren mogelijk gedwongen tot fusie met Groningen

De gemeente Haren wordt mogelijk gedwongen tot een fusie met Groningen en Ten Boer. Dat bleek tijdens de presentatie in het provinciehuis van de eerste verkenning om per 2019 tot een fusie tussen de drie gemeentes te komen.

In Haren is veel verzet tegen de herindeling, maar uit het rapport blijkt dat de financiële situatie van Haren penibel is. De touwtjes kunnen momenteel nog aan elkaar geknoopt worden, maar er wordt betwijfeld of dat in de toekomst nog steeds het geval is. De druk op Haren om te fuseren wordt daarom opgevoerd en mogelijk zelfs opgelegd.

Na de fusie zou Groningen de vijfde gemeente van Nederland worden. Dit heeft niet alleen financiële voordelen, maar ook de slagkracht naar Den Haag wordt vergroot.

Bovendien kent de nieuwe gemeente een grote variatie. Daarin is plaats voor economische groei en neemt het onderwijs een belangrijke plaats in. Daarnaast is er ruimte voor meer toerisme en recreatie, wat ook meer geld in het laatje brengt.

De gesprekken met de drie gemeentes zijn onder meer gevoerd door D66 politicus Hayo Apotheker momenteel burgemeester van Súdwest-Fryslân. Groningen en Ten Boer hebben al besloten te fuseren, maar Haren houdt de boot nog steeds af. Een poging tot het samengaan met het Drentse Tynaarlo is eerder mislukt.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Treurig dat het allemaal zo moet gaan en volledig te wijten aan het onrealistische wensdenken van de Harener politiek.

    • Zeg maar gerust, de kleuterpolitiek van Haren.

      Wát een klucht. En wat een aanstellerij. En dat noemt zich bestuurders...

  • deze 'onafhankelijk' verkregen uitkomsten, dankbare onderdelen van de doorgestoken intimidatiestrategie van de stad, waren weer erg voorspelbaar. Men laat voorkomen dat Haren maar een zwakke, armoedige, bijna bankroete, gemeente is die maar wat blij mag zijn zich te mogen voegen bij de grote buur ( met naar verhouding zowat de meeste bijstandstrekkers van Nederland). Machtspolitiek pur sang !

  • Prima, dat Haren wordt gedwongen met Groningen en Ten Boer samen te gaan. Ze hebben de boel nu lang genoeg opgehouden daar in Haren. Wat heeft dat wel niet gekost? Andere Gemeenten moeten ook samengaan, waarom Haren dan niet? Gewoon verplichten!

  • Ik blijf het vreselijk elitair gedrag vinden. Voelt men zich te goed voor de stad ? Gezien de brakke financiële cijfers van de gemeente Haren heeft men maar weinig recht van spreken! En dan is er wel een alternatief plan waar men in zegt zelfstandig niet in de problemen te komen, maar wie draait er voor de problemen op als dat niet lukt? De provincie Groningen... dat lijkt me al wel enig mandaat om Haren in hun wens te passeren.

  • Zelfstandig blijven prima, maar dan ook niet piepen als ze het financieel niet redden, dan ook de poot stijf houden.

  • Kunnen ze Haren niet een klein setje geven, zodat het net in Drenthe ligt? Hautain kakvolk. Laat ze lekker met Tynaarlo samen gaan, veel succes.

Recente berichten

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

35 minuten geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

3 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

4 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

5 uur geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

6 uur geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

7 uur geleden