Actievoerende brandweermensen gaan publieksvriendelijke acties houden

De beroepsbrandweermensen in de Veiligheidsregio Groningen gaan vanaf 4 juli meedoen aan de landelijke acties vanwege het cao-conflict. In tegenstelling tot de landelijke actie gaat de Groninger brandweer publieksvriendelijke acties houden.

De brandweermensen zijn boos vanwege een plan om de pensioenleeftijd te verhogen van 55 naar 62 jaar. De brandweerlieden zijn faliekant tegen dit plan omdat ze vinden dat hun werk zwaar en gevaarlijk is.

In verschillende veiligheidsregio’s wordt sinds afgelopen maandag actie gevoerd. In deze regio’s rukken brandweerlieden alleen nog uit bij spoedmeldingen. Als er bijvoorbeeld een dier in problemen is, dan komen ze niet meer ter plaatse. De Groninger brandweer heeft besloten het anders aan te pakken, door middel van zogenaamde publieksvriendelijke acties te organiseren.

Op een normale werkdag moeten de brandweerlieden een breed palet aan trainingen en verplichtingen afwerken op de kazerne. Tijdens de actie gaan ze deze niet meer uitvoeren, maar kiezen ze er voor om ludieke acties te houden door bijvoorbeeld met de duikers te gaan duiken in de binnenstad.

Stadjers hoeven zich geen zorgen te maken dat de brandweer niet meer komt. Bij spoedmeldingen wordt er gewoon uitgerukt, en ook bij prio 2 en 3-meldingen rukt men uit, al zal dan de opkomsttijd wel wat langer gaan duren.