Zwoegen en zweten op meest betwiste eindexamen

Het is een periode waar vier, vijf of zes jaar naar toe is gewerkt, maar donderdag is het dan eindelijk tijd voor de allerlaatste loodjes: de eindexamens op het voortgezet onderwijs.

De examens begonnen donderdag voor de havo met het vak Maatschappijwetenschappen. Voor de vwo’ers stond Nederlands op het programma. “Het is altijd een bijzondere periode”, zegt docent Nederlands Kim Weeber van het CSG Wessel Gansfort. “De spanning, de stress, de zenuwen. Je ziet het deze dagen allemaal voorbij komen.”

Op het Wessel Gansfort doen donderdag 42 kandidaten eindexamen Nederlands. Het eindexamen geldt binnen het onderwijs als betwist. Leerlingen en docenten noemen het zelfs een onmogelijke opgave. Voor het huzarenstukje moeten namelijk door de kandidaten teksten worden gelezen waar multiplechoice-vragen over gesteld worden. Vorig jaar bleek echter dat bij verschillende vragen meerdere antwoorden gegeven kunnen worden, die allemaal goed zouden kunnen zijn. Vanuit het onderwijs wordt er daarom gezegd dat het verstandig zou zijn om er een examen van te maken met open-vragen.

Deel dit artikel: