Kapotte trein strandt in de weilanden: “ik heb best wel honger”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Treinreizigers tussen Groningen en Leeuwarden hebben dinsdagavond te maken gehad met flinke vertragingen. Door een kapotte trein was er urenlang geen treinverkeer mogelijk naar de Friese hoofdstad.

Even na 18.00 uur gaat het mis. Stoptrein 37468 die om 17.21 uur vertrokken was uit Groningen komt vlak voor station Camminghaburen stil te staan. Ondanks verwoede pogingen van de machinist om de trein weer in beweging te krijgen, weigert de Spurt dienst.

Hurdegaryp Centraal
Omdat de kapotte trein op een enkelsporig baanvak staat blokkeert het al het treinverkeer, waardoor het op station Hurdegaryp druk wordt. “Kijk, daar staat de kapotte trein”, wijst een reiziger naar een trein waarvan de rode sluitseinen duidelijk zichtbaar zijn. “Deze trein hier is de sneltrein van 17.41 uur uit Groningen, en daar staat de stoptrein die tien minuten later vertrok. Het is hier drukker dan op Amsterdam Centraal”, grapt hij.

“Ik heb medelijden met de machinist”
Machinist Edwin zit op de bok van sneltrein 37368. “De trein die enkele kilometers verderop staat is kapot, maar ik heb goede hoop dat we snel onze reis kunnen vervolgen”, informeert hij via de intercom. Maar ‘snel’ blijkt minder snel dan gedacht. Een kwartier wordt een half uur, en een half uur een uur. “Ik heb medelijden met de machinist”, zegt een reizigster. “Moet je kijken, hij is constant aan het bellen, krijgt allemaal tegenstrijdige informatie, en moet ondertussen alle reizigers vriendelijk blijven uitleggen wat er aan de hand is.”

Dan maar achteruit rijden
De collega van machinist Edwin op de kapotte trein probeert ondertussen van alles om de beide stellen weer in beweging te krijgen. Vooruit rijden lukt op geen enkele manier, maar achteruit daarentegen wel. “De kapotte trein komt terug naar Hurdegaryp”, deelt Edwin mee.

“En toch gaat het achteruit rijden niet lekker”, zegt een reiziger. “Dan accelereert hij weer, om dan ineens weer compleet tot stilstand te komen.” Een andere reiziger die de opmerking hoort laat weten dat het misschien wel met de beveiliging te maken heeft.

“Ik heb zin in een warme hap”

Na ruim een uur komt de kapotte trein puffend en kreunend aan op Hurdegaryp. “Als iedereen is overgestapt vertrekken wij naar Leeuwarden”, zegt machinist Edwin via de intercom. “Eindelijk”, zegt een reizigster. “Ik heb nu toch wel erg veel trek gekregen in een warme hap.”

Uiteindelijk waren de problemen rond 21.00 uur verholpen. Vanaf dat moment reden de treinen weer volgens de dienstregeling.