Zorgen SP over girogluren

Tegen de regels van de gemeente zelf worden aanvragers van uitkeringen standaard verzocht om bankafschriften van de laatste drie maanden op te sturen en ook uitgaven duidelijk zichtbaar te vermelden. De SP wil dat het stadsbestuur daarmee stopt.

“Door het vragen naar uitgaven wordt de privacy van bewoners geschonden. De gemeente hoeft namelijk niet meer informatie van inwoners te zien dan absoluut noodzakelijk is. In Groningen is het girogluren vaker aan de orde gesteld. Het verbaast de SP dat dit nu toch gebeurt. In Groningen is heel duidelijk vastgelegd dat mensen bankafschriften over één maand aan te gemeente hoeven te overleggen. Vandaar dat wij het college oproepen de eigen regels na te leven.” aldus SP-raadslid Mechteld van Duin.

De SP voerde al vaker actie tegen het zogeheten ‘girogluren’. Door uitspraken van rechters moet de gemeente eerst aantonen dat aanvullende informatie, zoals over uitgaven, noodzakelijk is. Gemeenten hebben deze gegevens in beginsel niet nodig om vast te stellen of iemand recht op een uitkering heeft. Ook de periode waarover gegevens worden gevraagd wijkt af van eigen beleidsregels van de gemeente, volgens de SP.