Categorieën: Nieuws

Groningen zegt ja tegen verdrag met Oekraïne

In Groningen heeft 53,1 procent voor het associatieverdrag met Oekraïne gestemd. 45,3 procent was tegen. De rest stemde blanco. De opkomst in de stad was 32 procent.

In absolute cijfers stemden 26.678 mensen voor en 22.774 tegen. Opvallend is dat Groningen en vrijwel alle omliggende gemeenten als één van de weinigen voor het verdrag stemden. Ook in Haren, Zuidhorn, Bedum, Winsum en Tynaarloo werd “ja” gezegd.

Landelijk stemde 64 procent tegen en 36 procent voor. Wat er met de uitkomst gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het referendum is namelijk niet bindend.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Valt mij nog tegen. Ik hoop ook dat de SP de PvdA eens van de troon zal stoten. Maar schijnbaar is er toch een te grote kliek volgers voor de PvdA.Maar ja, armste provincie van Groningen, zal ook een reden hebben. Kunnen zometeen de laatste aardgasbaten naar Oekraine totdat die hun igen gas hebben en die inkomsten laten verdwijnen in de zaken van de oligarchen.

  • In Groningen heeft de meerderheid die de moeite neemt om te stemmen ten minste nog een beetje gezond verstand. Landelijke uitslag is nog niet definitief.

    • Al dat import van elders Marc.

      Slim gedaan, door studentensteden explosief te laten groeien om in dit geval de Grunneger monddood te maken als representatief voor de komende decennia mbt lokale verkiezingen. De studenten zullen tzt weer vertrekken en de Grunneger niet gehoord en derhalve de rotzooi.

      • Je ziet het juist Sjoerd. Maar krijg de indruk dat Marc connecties heeft met de zittende politiek.

      • Marc is een Brabander Jan. De sentimenten van de Grunneger worden dan ook totaal miskend door Marc. Daarom is Marc dan ook een fervent voorstander van het Forum als onderdeel van 'the happy few'

      • De Brabanders zijn in opkomst sjoerd. Zoals de nieuwe trainer van de fc. Het hele referendum maakt overigens niets uit. Het verdrag is getekend en door de rest van de eu geratificeerd. Het is er al en wordt niet teruggedraaid.

      • Volgens de statuten, mag een verdrag als deze niet geratificeerd worden. Alle lidstaten moeten in dit geval ratificeren. Een definitieve 2de handtekening van Nederland ontbreekt vooralsnog.

      • LOL. Jij hebt de wijsheid in pacht Marc, zo lijkt het. Ten tijde van het ESM verdrag heb ik mij daarin verdiept. Dan blijkt, dat op dit soort verdragen een vetorecht heerst. Mbt tot de bankenunie/ECB ofwel de EMU is dit er niet. Verder wil ik niet te betweterig overkomen.

  • De inwoners van de BV Nederland , of wat er nog van over is, welke wel de moeite hebben genomen om te gaan stemmen hebben nu toch in een geldig referendum duidelijk nee uitgesproken en al was dit bedoelt om voor of tegen het associatieverdrag te stemmen, de toon is nu toch wel gezet.
    Maar ook nu zal er verder niets mee gedaan worden en net als destijds met Balkenende en de Europese grondwet, zal ook dit verdrag ook door Nederland worden geratificeerd, een Nexit is nog erg ver weg.

  • Zo is dat middenweg helemaal met jou eens maar maak dat de stadjes maar eens wijs het is hier toch al jaren rood en zal ook niet veranderen maak je stad maar kapot en dat komt door pvda

Recente berichten

Zeearend geboren in De Onlanden: “Zover wij weten is het de eerste keer dat dit gebeurt”

In natuurgebied De Onlanden is afgelopen week een zeearend geboren. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten…

2 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

2 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

3 uur geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

3 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

4 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

12 uur geleden