GGD: “Houd jezelf en elkaar warm tijdens Koningsnacht”

nieuws
Foto: Hans Coenraads

Met temperaturen rond het vriespunt belooft de Koningsnacht één van de koudste in decennia te worden. De gemeente en de GGD komen met het advies om je goed warm aan te kleden mocht je er komende nacht op uitgaan.

Dat feestvierders op moeten passen voor de kou wordt onder andere zichtbaar gemaakt op verschillende tekstkarren die bij de entrees van de binnenstad staan. “Maxima van 2 graden? Houd jezelf en elkaar warm”, staat te lezen op de displays.

Het Rode Kruis kwam dinsdag al eerder met een vergelijkbare waarschuwing. “Trek voldoende warme kleding aan”, aldus een woordvoerder. De organisatie waarschuwt daarnaast ook voor overmatig alcoholgebruik. “Als je alcohol drinkt lijkt het alsof je warmer wordt, maar je lichaam koelt daarentegen juist verder af. Dus let op je drankgebruik en eet iets warms.”

Volgens het KNMI zakt de temperatuur tijdens de Koningsnacht tot rond het vriespunt, en kan er zo nu en dan een bui vallen. Op Koningsdag zelf zal de temperatuur op acht graden blijven steken, maar met een vrij krachtige noord- tot noordwestenwind zal de gevoelstemperatuur lager liggen. Daarnaast zullen er verspreid over de dag (hagel)buien vallen.