Categorieën: 112

Gewonde bij explosie en brand Friesestraatweg

Bij een brand aan de Friesestraatweg is donderdagavond even na zessen een persoon lichtgewond geraakt. Vanwege de brand moesten verschillende woningen ontruimd worden.

“De brand brak even na 18.00 uur uit”, vertelt woordvoerder Anouk Bruintjes van de Groninger brandweer. “Wij kwamen ter plaatse met een bluswagen en een hoogwerker. Bij aankomst constateerden we een felle brand in een slaapkamer, die we snel onder controle hadden.”

Twee mensen in het pand aanwezig
Ten tijde van de brand waren er twee mensen in het pand aanwezig. De bewoonster en een man. De man raakte lichtgewond en moest overgebracht worden naar het ziekenhuis, waar hij na een korte behandeling ontslagen kon worden.

“Eerste minuten erg hectisch”
Over de oorzaak van de brand was veel onduidelijkheid. “Het was in de eerste minuten behoorlijk hectisch”, zegt woordvoerder Ramona Venema van de politie. “Er werd geroepen dat er een explosie was geweest. Mijn collega’s zijn toen de woning binnengegaan en wat zij zagen vertrouwden ze niet helemaal. Voor de zekerheid hebben we daarop een explosievenverkenner ter plaatse laten komen. Hij heeft de woning onderzocht, maar kon al snel laten weten dat er geen explosieven in de woning waren, en dat er ook geen explosie was geweest.”

“Knal die gehoord werd was waarschijnlijk een grap”
Tijdens het onderzoek van de explosievenverkenner werd er een luide knal waargenomen. “Als hulpverlener sta je tijdens een incident op scherp en we schrokken dan ook behoorlijk. Het bleek echter dat de knal niet uit de woning kwam, maar ergens uit de buurt. Omdat het klonk als vuurwerk sluiten we een grap niet uit, maar het onderzoek hier naar is volop bezig.”

Geëvacueerde woningen vrijgegeven
Venema vertelt dat rond 21.00 uur de situatie veilig was. “Toen eenmaal bleek dat er geen explosie was geweest, hebben we afgeschaald naar GRIP-0 en konden ook de geëvacueerde woningen weer vrijgegeven worden. De woning waar de brand heeft gewoed blijft voorlopig wel plaats delict. Mijn collega’s gaan in het pand onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.”

Bewoners niet als verdachte
De bewoners van de woning waar de brand uitbrak zullen voorlopig elders onderdak krijgen. Venema benadrukt dat zij niet als verdachten worden gezien. Een gedeelte van de Friesestraatweg is op dit moment nog afgesloten, maar Venema verwacht dat die afzetting snel gaat verdwijnen.

Foto: Raymond Bos – groningsnieuws.nl
Foto: Raymond Bos – groningsnieuws.nl
Foto: Raymond Bos – groningsnieuws.nl

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Mijn zoon is de gewonde man, hij ligt nog steeds in het ziekenhuis aan de beademing. Heeft veel roet in zijn longen, is nog steeds onzeker hoe dit af zal lopen.

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

1 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

2 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

3 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

3 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

4 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

4 uur geleden