Categorieën: Nieuws

Demo Dang trekt weinig aandacht

De organisatie DwangArbeid Nee Groningen hield dinsdag een protestactie op het omgedoopte Uitbuiterplein in het Europapark. Deactie werd maar matig bezocht, er waren zo’n vijf demonstranten.

Voor de ingang van de Sociale Dienst pleitte DANG voor afschaffing van het huidige bijstandsregime. “Onder de participatiewet worden baanloze mensen gedisciplineerd, gestigmatiseerd en gecriminaliseerd. Uitkeringsgerechtigden moeten dwangarbeiden, leven in armoede en hun privacy wordt doorlopend geschonden. Dit moet stoppen! Teveel politici en andere belanghebbenden hebben er baat bij om dit repressieve regime in stand te houden. Daarom moeten we ze samen onder druk zetten.”

“Wij willen hogere uitkeringen, het einde van de inlichtingenplicht, het stopzetten van de ‘Kansen in Kaart’- gesprekken, de afschaffing van dwangarbeid , beëindiging van sancties, een goede bestaanszekerheid voor iedereen en een einde aan de propaganda van het arbeidsethos,” aldus DANG.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • ´Tijdens het uitdelen van flyers spraken de actievoerders veel bijstandsgerechtigden aan die naar Sociale Zaken gingen. Sommigen vertelden meteen waar ze precies voor kwamen, en welke problemen de gemeente voor hen veroorzaakte. Onderdeel van de actie was het mobiele juridische DANG-spreekuur, en dat kon hen in sommige gevallen meteen van enig advies voorzien. Enkelen kwamen later opgelucht naar buiten, anderen bleken boos op de gemeente.´

    Voor het volledige verslag van de “pik het niet” protest-actie tegen het bijstandsregime, zie: https://dwangarbeidneegroningen.wordpress.com/2016/04/26/baanlozen-storten-hun-hart-uit-bij-strijdbare-groningse-actievoerders-tegen-dwangarbeid/

    • Mijn privacy wordt door wethouder Mattias Gijsbertsen stevig gepenetreerd. Ik vind dat Kansen in Kaart mij niet geschikt vinden moet voordat ik mijzelf geschikt heb gevonden!

      Donder op participatiewet!

  • Protest DwangArbeid Nee Groningen (DANG)

    Protesteren is zeggen dat je het er niet mee eens bent. Het plegen van verzet is daadwerkelijk iets doen. DANG pleegt geen verzet. DANG kan ‘Kansen in Kaart’ saboteren en boycotten.

    Laten we de vrede in de stad Groningen bewaren.

    • Hallo Gerrit,

      Deze geweldige protestactie van DANG is het topje van de ijsberg. Vele Groningse bijstandsgerechtigden laten in het openbaar hun stem niet horen. Zij hebben angst voor de harde represaillemaatregelen van de gemeente Groningen. Dit verklaart de lage opkomst bij deze protestactie van DANG.

      DANG protesteert recht voor het kantoor van wethouder Gijsbertsen. Dat is heel moedig van DANG. Ik hoop nog veel over DANG bij OOG te horen.

      Donder op participatiewet!

  • Bent u loempiavouwer?

    Enige tijd geleden zijn vele WAO’ers opnieuw gekeurd. Zij staan nu op grote schaal bij het UWV ingeschreven als loempiavouwer. Wethouder Gijsbertsen gaat een stap verder. Hij degradeert het beroep van loempiavouwer tot een onbetaalde participatiebaan.

    Heeft u betaalde werkervaring als loempiavouwer dan kunt u deze functie als participatiebaan weigeren. Het vouwen van loempia’s is dan voor u regulier werk.

    • Maak je geen zorgen. Zeg niet: ‘Hoe komen we aan eten?’ of: ‘Hoe komen we aan drinken?’ of: ‘Hoe komen we aan kleren?’ Met die dingen houden de mensen zich bezig die God niet kennen. Je Vader in de hemel weet echt wel dat je al die dingen nodig hebt. Houd je bezig met Gods nieuwe wereld en doe wat God van je vraagt. Dan zal God je al die andere dingen ook geven.

      Maak je geen zorgen over morgen. Bewaar die zorgen maar voor morgen. Je hebt het al moeilijk genoeg met vandaag.

      Matteüs 6:31-34

  • Protest DANG in Groningen

    De dominante propaganda (...) wethouder Mattias Gijsbertsen (...) onderdrukkende, vernederende, vernietigende, stigmatiserende (...) asociale arbeidsethos (...) indoctrinerende Kansen in Kaart (...) uitbuitende kapitalistisch bolwerk (...) uitpersende participatiewet (...) arme Groningse bijstandsgerechtigden (...) kanonnenvoer.

    Donder op participatiewet!

  • Je kunt wel hard werken, van de vroege ochtend tot de late avond, maar dat heeft geen zin. Want de Heer zorgt voor je, hij geeft je een goed leven, uit liefde. Je hoeft er niets voor te doen.

    Psalm 127:1-2

  • Houston, we have a problem!

    Wethouder Mattias Gijsbertsen heeft voor zijn project Kansen in Kaart een vragenlijst opgesteld. Loop je even met me mee langs al die vragen?

    Over vraag 3:

    Maakt u thuis gebruik van internet?

    Commentaar:

    De gemeente Groningen heeft zelf een behoorlijk beroerde site. Probeer maar eens iets op te zoeken in het raadsinformatiesysteem over Kansen in Kaart. De site werk.nl staat onder werkzoekenden ook als bijzonder slecht aangeschreven.

    Over vraag 4:

    Wat is uw hoogst voltooide opleiding?

    Commentaar:

    De gemeente Groningen weet welke opleidingen haar bijstandsgerechtigden hebben gedaan.

    Voor het volgen van een opleiding heb je toestemming nodig van de sociale dienst.

    De gemeente Groningen kent ook de kansen op werk van de opleidingen. Die kan zij opzoeken via studieperspectief.nl. Of op een andere manier.

    Groningen is een onderwijsstad. Vele opleidingen in de stad Groningen hebben een lage kans op werk. Ook geeft een hoge opleiding (bijvoorbeeld aan de Rijksuniversiteit Groningen) vaak een lage kans op werk; psychologie, letteren, geschiedenis, bestuurskunde, filosofie, journalistiek, archeologie, politicologie, ruimtelijke wetenschappen, sociologie etc. Of het dat waard is, is maar de vraag. Kansen in Kaart houdt in de praktijk geen rekening met je opleiding.

    Over vraag 5:

    Bent u bekend met de voorzieningen van de gemeente Groningen? Bijvoorbeeld: Bijzondere bijstand, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, stadjerspas etc.

    Commentaar:

    Kansen in Kaart weet of jij gebruik maakt van deze voorzieningen. Jij bent niet verplicht om van de voorzieningen gebruik te maken. (Het bureaucratische gedonder is het gebruik van deze minimale voorzieningen vaak niet waard.)

    Het budget van wethouder Mattias Gijsbertsen voor de voorzieningen is beperkt. Kansen in Kaart kost de Nederlandse belastingbetaler 2300000,00 euro’s. Bij kansen in Kaart gaat dit bedrag vooral op aan personeelskosten van ambtenaren, bijvoorbeeld coaches en zo meer.

    De Groningse vrijwilligersmakelaar kost een flinke bak geld en de vrijwilliger kan fluiten naar de centen.

    Een bedrag van 2300000,00 euro’s voor Kansen in Kaart is in de praktijk een ambtelijke graaibak. Wethouder Mattias Gijsbertsen kan 2300000,00 euro’s ook in het armoedebeleid van de gemeente Groningen storten.

    Over vraag 6:

    Heeft u inkomsten uit regulier betaald werk?

    Commentaar:

    Kansen in Kaart weet via de belastingdienst of jij je inkomsten niet opgeeft. Ook stopt wethouder Mattias Gijsbertsen veel geld in fraudebestrijding.

    Regulier betaald werk kan jij als vrijwilligerswerk weigeren. Het meeste vrijwilligerswerk bij Kansen in Kaart was kortgeleden nog gewoon betaald werk.

    Over vragen 7 en 8:

    7: Als het gaat om uw gezondheid, hoe voelt u zich dan?
    8: Ik voel mij te ziek om te werken.

    Commentaar:

    Een werkgever kan je medisch laten keuren. Je bent bij een sollicitatieprocedure nooit verplicht om iets ten nadele van jezelf te zeggen. Dat geldt ook voor de gesprekken bij Kansen in Kaart voor vrijwilligerswerk.

    Je huisarts kan je vragen om een medische verklaring. Je huisarts zal Kansen in Kaart niet informeren over je gezondheid. Je bent niet verplicht om een medische verklaring aan je huisarts te vragen. Je bent ook niet verplicht om je medisch te laten keuren.

    Als je ziek bent, kan je de sociale dienst gewoon bellen om het keukentafelgesprek af te zeggen. Wethouder Mattias Gijsbertsen zal hier begrip voor hebben.

    Over vragen 9a, 9b, en 9c:

    9a: Hoe vaak heeft u contact met een of meer familieleden?
    9b: Hoe vaak heeft u contact met vrienden, vriendinnen of goede kennissen?
    9c: Hoe vaak heeft u contact met buren of mensen die bij u in de straat wonen?

    Commentaar:

    Een werkgever zal je deze vragen bij een sollicitatiegesprek nooit stellen. Het is de bedoeling van Kansen in Kaart dat je via je familie, vrienden, vriendinnen, kennissen en buren aan het werk probeert te komen.

    Kansen in Kaart benadert individualisering negatief. Er zijn vele stadjers die een andere mening hebben.

    Op grond van Europese privacywetgeving kan jij gewoon weigeren om deze vraag te beantwoorden.

    Over vragen 10a en 10b:

    10a: Ik vind het makkelijk anderen om hulp te vragen.
    10b: Ik weet hulp te vinden als buren, vrienden of familie mij niet kunnen helpen.

    Commentaar:

    Bel alsjeblieft gewoon je huisarts, de politie of de brandweer en niet Kansen in Kaart.

    Over vraag 11a:

    Als ik zie dat mensen hulp nodig hebben, dan bied ik mijn hulp aan.

    Commentaar:

    Als je beschikt over een geldig EHBO-diploma dan ben jij verplicht om te helpen. Bel anders alsjeblieft gewoon 1-1-2, de politie of de brandweer en niet Kansen in Kaart.

    Over vraag 11b:

    Om bezig te zijn, zou ik graag op vrijwillige basis iets willen doen.

    Commentaar:

    Het uitgangspunt van de Participatiewet is verplichting. Wethouder Mattias Gijsbertsen wil echter geen tegenprestatie opleggen. Hij wil uitkeringsgerechtigden vrijwilligerswerk laten doen.

    Naast vrijwilligerswerk moet je meestal gewoon blijven zoeken naar regulier betaald werk.

    Je kunt verzoeken om juist wel een tegenprestatie te verrichten. Je hebt dan meer tijd om regulier betaald werk te zoeken. Bel Kansen in Kaart dan gewoon vooraf op, direct na de eerste brief. Je hoeft dan de vragenlijst niet in te vullen. Je hoeft dan ook geen keukentafelgesprek te voeren. Je hoeft dan ook geen vrijwilligerswerk te doen.

    Een tegenprestatie duurt in de gemeente Groningen niet langer dan 6 weken per jaar en 8 uur per week. Dat staat in: corrigendum 4 juni 2015 raadsvoorstel Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 registratienummer 5011549.

    Over vraag 11c:

    Ik ben actief en vind dat leuk om te doen.

    Commentaar:

    Bij de Participatiewet gaat het erom dat je iets terugdoet voor de samenleving voor je uitkering. Het is bij Kansen in Kaart de bedoeling dat je vrijwilligerswerk gaat doen. Je hoeft van de gemeente Groningen geen erkenning te verwachten. Laat staan dat je er bij de sociale dienst enig krediet mee opbouwt. Je doet het allemaal als tegenprestatie voor de samenleving. Of de stadjers en de Groningse belastingbetalers dat ook willen, is maar de vraag. Groningen is de stad van de grootse plannen, zonder draagvlak.

    Enkele gemeenten in Nederland stellen vrijwilligerswerk verplicht voor bijstandsgerechtigden. Verder kent alleen Australië verplicht vrijwilligerswerk. Australische jongeren ervoeren deze verplichte tegenprestatie als uitbuiting.

    Wethouder Mattias Gijsbertsen wil dat je regulier betaald werk gaat doen. Of je dat nu leuk vind of niet. Een strafkorting is in ieder geval niet leuk.

    Over vraag 12a:

    Een lening en rood staan vind ik niet erg.

    Commentaar:

    De gemeente Groningen heeft een lange geschiedenis van grote financiële debacles en allerlei wanbeheer: GKB, Groninger Museum, Meerstad, Europapark, parkeerbedrijf, tram etc.

    Een uitkeringsgerechtigde kan moeilijk een lening afsluiten. Daarvoor is vaak zoiets als een onderpand nodig.

    Neem als je in de financiële problemen komt bijtijds contact op met je verhuurder en zo meer. Wacht een keukentafelgesprek van Kansen in Kaart alsjeblieft niet af.

    Kansen in Kaart is niet vrijblijvend. De sancties staan in: Afstemmingverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015. Je kunt door de Participatiewet in de gemeente Groningen rood komen te staan. Of wethouder Mattias Gijsbertsen je dan helpt, is maar de vraag.

    Een werkgever zal je deze vraag bij een sollicitatiegesprek nooit stellen.

    Twee dingen (een lening en rood staan) vragen in één vraag is in een vragenlijst sowieso vragen om onduidelijkheid.

    Over vraag 12b:

    Ik lig regelmatig wakker omdat ik zorgen heb om geld.

    Commentaar:

    Een uitkering is in de gemeente Groningen geen vetpot. En het vrijwilligerswerk van Kansen in Kaart levert geen geld op. Het is werk voor de kerk.

    Een werkgever zal je deze vraag bij een sollicitatiegesprek nooit stellen.

    Over vragen 13 en 14:

    13: Bent u lid van een vereniging waarbij u minimaal 1 keer per week contact heeft met anderen? (bijv. sportvereniging, buurtvereniging, kerk, etc.)
    14: Doet u momenteel vrijwilligerswerk?

    Commentaar:

    Een werkgever zal je deze vraag bij een sollicitatiegesprek nooit stellen. Het grootste gedeelte van de Groningse ambtenaren woont niet in stad Groningen. Zij zitten zelf nauwelijks op Groningse sportverenigingen. En zij zitten überhaupt vrijwel niet op een sportvereniging. Ambtenaren van de gemeente Groningen doen zelf weinig vrijwilligerswerk. Laat staan samen met uitkeringsgerechtigden.

    Groningse uitkeringsgerechtigden worden direct en indirect, actief en passief uitgesloten van sportverenigingen in de stad Groningen. In de Groningse ambtelijke taal heet dit sociale uitsluiting.

    De gemeente Groningen wil dat je via de contacten bij een sportvereniging werk gaat zoeken. Jij bent echter geen interessant (net-)werkcontact voor je teamgenoten. Praten over je moeizame, heilloze gezoek naar werk zal de sfeer in je team ook niet ten goede komen. En dus lig jij weer snel uit je sportteam. Kansen in Kaart stelt de verkeerde vraag aan de verkeerde persoon.

    Via de stadjerspas weet Kansen in Kaart overigens al dat uitkeringsgerechtigden nauwelijks nog op verenigingen zitten.

    Over vraag 15:

    Voert u momenteel mantelzorg uit?

    Commentaar:

    Op grond van artikel 4 van de Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 kan een mantelzorger vrijstelling voor het project Kansen in Kaart krijgen. Dat staat niet in de brief die je hebt ontvangen voor een keukentafelgesprek. Het staat ook niet in de toelichting bij de brief.

    Bel daarom, voordat het eerste gesprek plaatsvindt, even met de sociale dienst. Wethouder Mattias Gijsbertsen zal begrip tonen voor het feit dat jij tot mantelzorger bent gebombardeerd. Hij deed als jongere zelf vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. En hij heeft een ruime opvatting over wat mantelzorg is.

    Jij bent niet verplicht om een beroep te doen op artikel 4. Het combineren van mantelzorg met vrijwilligerswerk is natuurlijk wel zeer zwaar. En je moet dan ook nog betaald werk zoeken.

    Over vraag 16:

    Bent u op dit moment op zoek naar werk of wilt u de stap naar werk maken?

    Commentaar:

    Een uitkeringsgerechtigde is verplicht om regulier betaald werk te aanvaarden.

    Het doen van vrijwilligerswerk betekent dat je minder tijd hebt om betaald werk te zoeken.

    Het gaat om het zoeken naar werk. Dat er geen betaald werk is voor vele uitkeringsgerechtigden is niet relevant. Dat je geen kans hebt op betaald werk is ook niet relevant. Wethouder Mattias Gijsbertsen zal in deze gevallen bij Kansen in Kaart niet moeilijk doen.

    Wethouder Mattias Gijsbertsen ziet kennelijk Kansen in Kaart als een stap naar betaald werk. Dat is niet de bedoeling van de Participatiewet. Ga dus gerust vrijwilligerswerk doen dat geen enkele relevantie heeft voor je kansen op de arbeidsmarkt. Wijs Kansen in Kaart dan op de bedoeling van de Participatiewet.

    Vrijwilligerswerk dat schadelijk is voor je kansen op betaald werk kan je gewoon weigeren. Een uitkeringsgerechtigde mag nooit en te nimmer iets doen dat schadelijk is voor zijn of haar kansen op regulier betaald werk.

    Over vraag 17:

    Het zoeken van een betaalde baan vind ik nodig of onnodig.

    Commentaar:

    Een uitkering is in de gemeente Groningen geen vetpot. Daarom is het nodig om betaald werk te zoeken. Het verrichten van vrijwilligerswerk levert bij Kansen in Kaart geen geld op. Het is werk voor de kerk.

    Over vraag 18:

    a: Ik kan goed informatie vinden over vacatures.
    b: Ik kan mijn sterke en zwakke punten voor een sollicitatie goed op een rij zetten.
    c: Ik kan een sollicitatiebrief schrijven.
    d: Ik heb een CV (levensloopbeschrijving).
    e: Ik heb mij CV op werk.nl staan.

    Commentaar:

    De gemeente Groningen kan haar interne vacaturecircuit openstellen. De gemeente Groningen kan uit Noorderlink stappen. Wethouder Mattias Gijsbertsen kan hier eens naar kijken.

    De site werk.nl staat bij werkzoekenden slecht aangeschreven. Wethouder Mattias Gijsbertsen kan hier eens naar kijken.

    Groningen is een onderwijsstad. Vele opleidingen in de stad Groningen hebben een lage kans op werk. Ook geeft een hoge opleiding (bijvoorbeeld aan de Rijksuniversiteit Groningen) vaak een lage kans op werk. Wethouder Mattias Gijsbertsen kan hier eens naar kijken.

    Wethouder Mattias Gijsbertsen kan zijn uitkeringsgerechtigden beter voorlichten over de mogelijkheden om een eigen bedrijf te beginnen.

    Het project Kansen in Kaart is holle retoriek als wethouder Mattias Gijsbertsen niet het brede spectrum van de Groningse arbeidsmarkt bekijkt.

    Over vragen 19a en 19b:

    19a: Ik ken mensen die mij helpen bij het vinden van een baan.
    19b: Ik krijg nuttige informatie van anderen om aan de slag te komen.

    Commentaar:

    Zorg dat Kansen in Kaart buiten je eigen contacten blijft. Anders wil Kansen in Kaart daar misbruik van maken.

    Over vraag 19c:

    Anderen moedigen mij aan om werk te zoeken.

    Commentaar:

    Nog niet zo lang geleden was vrijwilligerswerk voor uitkeringsgerechtigden zo goed als verboden. Hetzelfde gold voor het volgen van een opleiding. De gemeente Groningen heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van een grote groep kansarmen.

    Over vragen 20, 21 en 22:

    20: Welk cijfer zou u momenteel aan uw werkvermogen toekennen?
    21: Hoe beoordeelt u momenteel uw werkvermogen als u kijkt naar de lichamelijke eisen die werk aan u zou stellen.
    22: Hoe beoordeelt u momenteel uw werkvermogen als u kijkt naar de psychische eisen die werk aan u zou stellen.

    Commentaar:

    Dit zijn zeer algemene vragen. De vragen zijn alleen te beantwoorden bij het aanbod van een concrete vacature. Kansen in Kaart heeft geen concrete vacatures voor betaald werk. Kansen in Kaart lijkt daarom op een ballenbak van IKEA zonder ballen.

    Een werkgever kan je medisch laten keuren. Je bent er vrij in of je dit wilt of niet.

    In een sollicitatieprocedure ben je niet verplicht om iets ten nadele van jezelf te zeggen.

    Over vraag 23:

    Ik denk dat het lang zal duren voordat ik werk vind.

    Commentaar:

    Het gaat om het zoeken naar werk. Voor je uitkering is de duur van het zoeken naar betaald werk niet relevant.

    Het zoeken naar leuk vrijwilligerswerk duurt lang. Het invullen van de vragenlijst van Kansen in Kaart duurt lang. Het gesprek met de ambtenaar van Kansen in Kaart aan je keukentafel duurt lang. (Na het gesprek met de ambtenaar heb ik lang met mijn hoofd boven mijn wc-pot gehangen.)

    Over vraag 24:

    Ik ben vaak afgewezen. Ik verwacht geen werk meer te vinden.

    Commentaar:

    De gemeente Groningen heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van een grote groep kansarmen.

    Over de andere vragen:

    Commentaar:

    Het juiste antwoord op de vragen is: ‘ik weet het niet’ of ‘ik heb geen mening’. Bij Kansen in Kaart kom je niet verder dan het antwoord ‘neutraal’.

    Het invullen van de vragenlijst van Kansen in Kaart is vrijwillig. Je kunt de vragenlijst van Kansen in Kaart invullen. Je keukentafel ligt dan in een mum van tijd bedolven onder een berg ambtelijke spaghetti.

    Bedankt voor het met me meelopen langs de vragen.

    Bye, bye!

Recente berichten

Historische Groningse tram krijgt opknapbeurt in Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wordt deze periode druk gewerkt om een historische Groningse…

10 minuten geleden

Suikermarkt strijkt op Eerste Pinksterdag neer op Suikerterrein

Op Eerste Pinksterdag, volgende week zondag, vindt er op het voormalige Suikerunieterrein bij EM2 weer…

35 minuten geleden

FC Groningen viert zondag promotiefeest: “Tiktok Tammo, Burdy en Marco Schuitmaker”

FC Groningen viert zondagmiddag in de Euroborg haar promotiefeest. De deuren van het stadion gaan…

1 uur geleden

Noorderlicht laat zich opnieuw zien boven Groningen

Ook zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag was in Groningen het noorderlicht…

2 uur geleden

‘Zondag zonovergoten, ook komende dagen veel zon”

Het is de komende dagen aantrekkelijk voorjaarsweer. De zon laat zich vaak zien en de…

9 uur geleden

PKC’83 speelt zich vrijwel veilig na winst op GVAV Rapiditas

PKC'83 won zaterdagavond de stadsderby tegen GVAV Rapiditas met 2-1. PKC speelde zich daardoor bijna…

10 uur geleden