Categorieën: Nieuws

Tekort aan stageplaatsen voor financiële MBO-studenten

MBO-studenten die een financiële opleiding volgen zitten met de handen in het haar. Er is een tekort aan stageplekken. “Ik ben al sinds december aan het zoeken en wat ik krijg zijn alleen maar afwijzingen.”

“Op dit momenten hebben we zo’n 25 studenten waar we geen stageplaats voor kunnen vinden”, zegt Albertine Bastiaan van het ROC Menso Alting. “Wij vermoeden dat het gebrek aan interesse in onze studenten te maken heeft met de economische crisis, maar ook dat bedrijven de voorkeur geven aan HBO- of universitaire studenten. En dat is jammer want MBO’ers hebben ook veel talent.”

Omdat het probleem zo nijpend wordt, en studenten zelfs studievertraging dreigen op te lopen hebben de drie ROC’s in de stad de handen in één geslagen. “Samen met het Alfa College en het Noorderpoort, maar ook met het Ondernemers Trefpunt Groningen, bundelen we onze krachten. Dat werpt inmiddels zijn vruchten af, maar we hebben nog een lange weg te gaan.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Ik zou bedrijven willen oproepen vooral een financiële MBO-stagiair(e) een kans te bieden. Ze hoeven niet continue bezig te zijn met financiële taken. Ik vind het ook belangrijk dat een student mee krijgt, waar het geld blijft (inhoud) en wat hier voor nodig is (proces). Ik heb nu een MBO-stagiaire opleiding Bedrijfsadministratie, terwijl ik zelf een vastgoedman ben. Ze maakt voor mij allerlei overzichten, gaat mee op werkbezoek, schijft opdrachtbrieven en 1x per week loopt ze een middag mee met onze financiële man van de afdeling. Daarnaast kun je stagiaires best wel eens een paar dagen laten meedraaien op een andere afdeling om de noodzakelijke werkprocessen uit te kunnen uitvoeren. Wat vooral van belang is dat je regelmatig met de student praat over hun persoonlijke ontwikkeling, de werkhouding en het gedrag, dat ze laten zien. Dat maakt juist competente beroepsbeoefenaars. En ik vind het heel waardevol om te werken met studenten van verschillende opleidingen. Eerder had ik studenten van de secretariële mbo-opleiding en daarvoor had ik technische studenten. Echt een aanrader, deze afwisseling. En het houdt je eigen afdeling/bedrijf scherp om steeds nieuwkomers te laten meekijken bij alles wat je doet.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

1 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

2 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

4 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

5 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

7 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

7 uur geleden