Categorieën: Nieuws

Stad zoekt gezicht bij 7000 kansarmen

De Stad zoekt een gezicht bij 7000 kansarmen die een uitkering krijgen. Van hen weet het stadsbestuur weinig of niets. De groep heeft al langer een uitkering, een baan lijkt niet bereikbaar.

Zij kregen de afgelopen jaren weinig aandacht, er werd geïnvesteerd in mensen die nog wel kans op werk hadden. Sinds het najaar gaat de gemeente bij deze mensen langs om met hen te praten over wat ze willen en kunnen. Tot nog toe zijn ruim 750 mensen benaderd, meer dan de helft werkt mee. Van ruim 30 mensen denkt de gemeente dat ze toch in staat zijn te werken. Deze mensen krijgen begeleiding bij het vinden van een baan.

In de stad krijgen ruim tienduizend stadjers een uitkering. De gemeente Groningen wil de komende tijd met hun in gesprek onder de noemer: Kansen in kaart.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • "er werd geïnvesteerd in mensen die nog wel kans op werk hadden"

    Ze bedoelen de Grunnegers die uitweken en terugkwamen uit de Randstad ivm de zeer slechte arbeidsmarkt in Groningen en ommeland. En werden vervolgens gesanctioneerd om ze niet hebben meegewerkt aan een psychologisch onderzoek.

    De bezwaarschrift daaropvolgend werd uiteindelijk gegrond verklaard als blokkade op de rechtsstaat. Een gevecht, dat velen in deze neerwaartse spiraal heeft gebracht.

    Grunnegers hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt. De zeer slechte arbeidsmarkt in de regio Groningen en ommeland maakt deze afstand!

    • Arbeidsmarkt en wethouder Gijsbertsen

      De gemeente Groningen speelt vrijwel geen rol op de arbeidsmarkt. De gemeente Groningen heeft decennialang nauwelijks mensen aangenomen. De gemeente Groningen heeft veel te veel ambtenaren in dienst. De gemeente Groningen heeft een verstikkende gouden CAO. De gemeente Groningen heeft een verstopt circuit met interne vacatures. En de gemeente Groningen heeft een verschrikkelijke tweedeling op de Groningse arbeidsmarkt veroorzaakt.

      Wethouder Gijsbertsen kan het tekort aan betaalde banen voor zijn bijstandsgerechtigden aanpakken. Hij doet dit niet.

  • Hoezo weet de gemeente weinig of niets van deze mensen. Dit zijn de mensen die heel hun hebben en houden al jarenlang aan de sociale dienst moeten tonen.
    Jarenlang op gesprek moeten komen dat steevast uitblinkt in een verhoor van een ambtenaar. Geef je geen antwoord op de meest intieme vragen dan volgen sancties.

    Ik ken iemand die lastig gevallen werd in het ziekenhuis via de mail. Of ze maar een wilde reageren vanuit het ziekenhuis. Ze was van mening dat ze in het ziekenhuis niet beschikbaar hoefde te zijn en reageerde niet. Waarop haar in haar klantrapport werd verweten ze niet reageert op mail en dat haar houding niet goed was. Dat de klantmanager haar in het ziekenhuis had benaderd met de vraag of ze vanuit het ziekenhuis wil reageren stond er niet bij.

    vervolgens kreeg ze met een klantmanager te maken kreeg die haar medische gegevens wilde hebben. Toen ze die niet gaf kwam doodleuk in haar klantrapport te staan dat er iets mis was met haar persoonlijkheid en haar houding omdat ze geen medische gegevens gaf waardoor de klantmanager haar arbeidsgeschiktheid niet kon vaststellen.

    Bij dit verhoor zat een leidinggevende van de dienst. De klantmanager had, zo bleek achteraf, ook nog een medische diagnose gesteld en die in haar rapport gezet.
    vervolgens stond ze voor de bezwaarcommissie waar de jurist namens de gemeente vol vuur aangaf dat er iets mis was met haar persoonlijkheid omdat ze geen medische gegevens verstrekte.aan een klantmanager. Daardoor kon de klantmanager haar arbeidsgeschiktheid niet vaststellen.

    De voorzitter van de bezwaarcommissie maakte er korte metten mee en noemde het onbehoorlijk bestuur. In haar klantrapport staat nog steeds dat de sociale dienst haar voldoend ondersteund heeft bij het vinden van werk. Na al deze toestanden terwijl ze ook nog een zware operatie heeft gehad die tegen haar gebruikt wordt is ze even te moe om hier energie in te steken.

    Deze persoon houd graag een zo groot mogelijke afstand tot klantmanagers en elke andere ambtenaar vanwege hun houding, machtsmisbruik, hun stasi verhoren en de leugens die ze in rapporten schrijven.

    • De SP weet dit ook Marie. Maar die zie je niet en hoor je niet en vindt het allemaal doodnormaal. En overrulen hetgeen mbt de zorg alsof ze een sociale partij zijn. Onlangs bracht de noordelijke rekenkamer een rapport uit mbt de armoede. Hetgeen subjectief en repressief is opgesteld. Beetje bij beetje zijn wij een dossier aan het verzamelen. WE leven tenslotte in een rechtsstaat. Het kan niet zo zijn, dat een lokale politiek hun besluiten laten afhangen van een onjuiste interpretatie mbt dit rapport.

      Wij zijn Grunnegers en de raad versus college helaas niet. Dit maakt een groot verschil!

      • Ben dan wel weer benieuwd wie die wij zijn en wat voor dossier er verzameld wordt. Want krijg vaak de indruk dat mensen machteloos staan. Wat politiek betreft geef ik je gelijk, die doen alleen wat als ze er zelf mee kunnen scoren.

      • Machteloos inderdaad, omdat de (lokale) politiek de rechtsstaat niet respecteert. Ze hebben allerlei instrumenten ingebouwd, wat een rechtsgang in deze onmogelijk maakt. Als al die Grunnegers hun rechten eens wisten, dus niet gebukt gaan door angst en intimidatie, dan waren we al een stap verder. En kan politiek Den Haag Groningen niet meer negeren. Groningen komt namelijk structureel geld te kort. We zijn slechts een leegzuiggebied. Dit met (lokale) politici, die zijn ingevlogen en niets met Groningen hebben.

    • Imago en wethouder Gijsbertsen

      Wethouder Gijsbertsen wil geen verplichte tegenprestatie opleggen aan zijn bijstandsgerechtigden. Want dat is slecht voor zijn imago. Hij wil zijn bijstandsgerechtigden gedwongen vrijwilligerswerk laten doen.

      Veel vacatures in het gedwongen vrijwilligerswerk waren kortgeleden betaalde banen. En dat is ook slecht voor het imago van wethouder Gijsbertsen.

      Wethouder Gijsbertsen noemt dit project ‘Kansen in kaart’. Hij heeft de keukentafelgesprekken een andere naam gegeven. Gesprekken aan keukentafels zijn slecht voor zijn imago. Dat blijkt uit de reacties in de media. Daarom heten de keukentafelgesprekken nu ‘Kansen in kaart’.

      Wethouder Gijsbertsen kiest niet voor een deugdelijke resultaatmeting. Want de resultaten van ‘Kansen in kaart’ zijn slecht voor zijn imago.

  • OOG heeft op deze website het bericht ‘Gemeente brengt mensen met uitkering in kaart’ geplaatst. De datum van het bericht is 27 mei 2015. OOG heeft op deze website ook het bericht ‘Keukentafelgesprekken met uitkeringsgerechtigden’ geplaatst. De datum van dit bericht is 28 mei 2015. Ik geef je de tip om (ook) de reacties bij deze berichten te lezen.

  • De verslaggeving van OOG over de gemeente Groningen is niet meer journalistiek te noemen.

    OOG is niet kritisch genoeg ten aanzien van de gemeente Groningen. OOG laat tegenstanders van de gemeente Groningen onvoldoende aan het woord.

    In het bericht staat: ‘Tot nog toe zijn ruim 750 mensen benaderd, meer dan de helft werkt mee.’ Een goede journalist bij een omroep vraagt zich dan af: Hoeveel precies is meer dan de helft? En ga als omroep eens in gesprek met al die mensen die schoon genoeg hebben van de gemeente Groningen.

    OOG staat tegenwoordig voor Overheids Omroep Groningen. Tenminste daar lijkt het veel op.

    • Uitstekend punt Hendrik. Hoewel Oog ook wel weer dit forum faciliteert, zodat wij onze gal kunnen etaleren. Bravo! Maar inderdaad is dit bericht in een dezelfde hoedanigheid met regelmaat geplaatst om het boeltje warm te houden, schijnbaar. Er bestaat tegenwoordig een mediafonds, dat in het leven geroepen door de politiek, waaruit Oog, RTVNoord en alsook tegenwoordig het DvhN worden gefinancierd. 'voor wat hoort wat' en voor niets gaat de zon op. Dus om critici daaromtrent het woord te bieden, doet dan ook geen recht mbt dit mediafonds.

      • Stad zoekt gezicht bij 7000 kansarmen

        De stad Groningen heeft een groep van 7000 kansarme bijstandsgerechtigden. Wethouder Gijsbertsen in Groningen weet weinig van deze uitkeringsgerechtigden. Hij wil daarom met hen in gesprek. Hij noemt dit project ‘Kansen in kaart’.

        Vele bijstandsgerechtigden doen niet mee aan ‘Kansen in kaart’. De gemeente Groningen heeft dat zelf veroorzaakt. De gemeente Groningen heeft decennialang vele duizenden bijstandsgerechtigden gestigmatiseerd. Zij heeft deze groep mensen decennialang uitgesloten van de arbeidsmarkt. En zij heeft deze groep mensen decennialang grotendeels genegeerd. Wethouder Gijsbertsen heeft ook geen betaald werk voor vele kansarme bijstandsgerechtigden.

      • The greatest thing you can learn from M.T. Gijsbertsen and OOG is that nobody is any better than anyone else. Some might think they are, but they’re not. You, me, M.T. Gijsbertsen, OOG, really we’re all the same.

  • Stigmatisering en wethouder Gijsbertsen

    Wethouder Gijsbertsen vindt duizenden bijstandsgerechtigden kansarm. En hij vindt duizenden bijstandsgerechtigden onbereikbaar.

    Wethouder Gijsbertsen weet echter weinig tot niets van deze mensen. En hij heeft deze mensen nog nooit gesproken.

    Wethouder Gijsbertsen stigmatiseert zijn bijstandsgerechtigden.

    • Mensen die langere tijd een uitkering hebben zijn niet bepaald kansrijk te noemen. Dat de wethouder een beter zicht wil op de groep langdurig bijstandsgerechtigden is een goede zaak. Deze mensen zijn vaak opgegeven. Mensen die snel konden uitstromen krijgen de aandacht. De kaartenbak gevallen worden aan hun lot overgelaten.

  • Resultaat en wethouder Gijsbertsen

    Wethouder Gijsbertsen heeft ruim 750 bijstandsgerechtigden benaderd. Daarvan zijn ruim 30 bijstandsgerechtigden, volgens wethouder Gijsbertsen, in staat om te werken.

    Wethouder Gijsbertsen kan ook besluiten om niets te doen. Dan zouden ook ruim 30 bijstandsgerechtigden uit die groep van ruim 750 bijstandsgerechtigden in staat zijn om te werken.

    De groep van ruim 30 bijstandsgerechtigden krijgt begeleiding bij het vinden van een betaalde baan. Geen enkele bijstandsgerechtigde heeft met de begeleiding een betaalde baan gevonden. In ieder geval staat dat niet in het nieuwsbericht van OOG.

    Het project ‘Kansen in kaart’ kost miljoenen euro’s. In dit project zijn de kosten om één bijstandsgerechtigde aan een betaalde baan te helpen erg hoog.

    Wethouder Gijsbertsen kan ons belastinggeld anders uitgeven. Hij doet dit niet.

  • Al die vragen bij mij thuis van die ambtenaar van Kansen in Kaart. Wat doe je het liefst in bed? (Of zoiets.) Welterusten, mijnheer wethouder Gijsbertsen. Slaap zacht!

    Donder op Participatiewet!

  • Jezus zei: ‘Het echte geluk is voor mensen die arm zijn. Want voor hen is Gods nieuwe wereld. Het echte geluk is voor mensen die nu honger hebben. Want zij zullen veel te eten krijgen. Het echte geluk is voor mensen die nu huilen. Want zij zullen lachen. Het echte geluk is voor jullie. Jullie zullen het moeilijk hebben, omdat je bij mij hoort. Misschien word je gehaat of weggestuurd. Misschien schelden de mensen je uit of bespotten ze je. Dat is vroeger ook gebeurd met de profeten. Als dat met jullie gebeurt, moet je blij zijn en vrolijk. Want jullie krijgen een grote beloning in de hemel.’

    Lucas 6:20-23

Recente berichten

Historische militaire voertuigen rijden door Groningen: “Je moet het verleden kennen om de toekomst te begrijpen”

Een colonne bestaande uit zo'n 35 historische militaire voertuigen reed op Bevrijdingsdag door Groningen. Eén…

44 minuten geleden

Fietser gewond bij verkeersongeluk Helperzoom

Bij een verkeersongeluk zondagavond op de Helperzoom is een fietser gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

2 uur geleden

Leutje Festival is voor en door bewoners: “Laagdrempeligheid en gemoedelijkheid is onze missie”

Het Leutje Festival dat zondag op het Bernoulliplein plaatsvond is een groot succes geworden. Leonie…

4 uur geleden

Canadese tieners staan stil bij vrijheid in Bevrijdingsbos: “Zorgelijk als je niet weet wat de Holocaust is”

In het Bevrijdingsbos is zondagmiddag uitgebreid stilgestaan bij Bevrijdingsdag. Bij de activiteiten waren ook tieners…

4 uur geleden

Voorbereidingen lustrumeditie Swim Challenge in volle gang: “Recordaantal doet mee aan training”

De tiende editie van de Groningen Swim Challenge gaat op 31 augustus plaatsvinden. De voorbereidingen…

6 uur geleden

Be Quick 1887 pakt thuis drie kostbare punten

Be Quick 1887 deed vanmiddag goede zaken in de vierde divisie D. Op de vertrouwde…

6 uur geleden