Leenstelsel studenten remt groei stad Groningen

nieuws

Het leenstelsel zorgt er voor dat de stad Groningen minder snel groeit dan verwacht. Dat zegt woordvoerder Eddy Beuker van de gemeente.

Beuker reageert daarmee op het bericht dat de stad Groningen in 2015 minder hard groeide dan in 2014. De groei daalde van tweeduizend naar duizend. Groningen telde op 1 januari ruim 201 duizend inwoners.

Volgens Beuker blijven Nederlandse studenten door het leenstelsel langer thuis wonen. Er is wel een groei van buitenlandse studenten, maar die schrijven zich meestal niet in als inwoner van de stad.

Deel dit artikel:

  1. Veel mensen begrijpen het nieuwe studiestelsel nog niet helemaal niet goed. Als je na je studie een inkomen onder modaal hebt ga je in veel gevallen minder per maand terugbetalen. Wat je dan bv veel meer bestedingsruimte voor een hypotheek geeft. Dat je op langer termijn meer gaat betalen is minder een probleem dan geen hypotheek voor je eerste huis kunnen krijgen omdat je eerst 15 jaar met veel strengere eisen moeten terugbetalen. Je kunt die aflossing als een extra belasting zien omdat je gestudeerd hebt.
    De huidige regeling is vooral voor mensen met hetzelfde inkomen een stuk minder gunstig voor ex studenten die na hun studie hun eerste huis willen kopen terwijl hun studieschuld nu lager is. Studenten met rijke ouders en studenten die bovenmodaal profiteren van hun studie gaan meer mee betalen aan het studiesysteem en dat lijkt me verstandig. En ik denk als mensen er over een jaar of 2 aan het systeem gewend zijn deze terugval weer voorbij is.

  2. Onlangs bracht het CBS een dik rapport uit met daarin specifiek de gegevens mbt elk landsdeel/provincie/stad. Daaruit bleek, dat de stad Groningen een middelmatig stadje is qua inwonerstal. De rest komt op conto van de studenten. Slecht de appie’s en de horeca profiteren ervan. Qua economie in het algemeen, plukt Groningen de vruchten niet. Vanuit dit rapport bleek ook, dat de Grunneger niet oud wordt derhalve een vergrijzing is er nauwelijks. Het inwonerstal >64 neemt daarna gigantisch af. De Grunneger als opgejaagd cq tegen de muur cq de vele stress maakt een vroegtijdige dood dan ook werkelijkheid.

    1. Studenten welke naast hun studie gaan werken, hoeven (bijna) geen of een stuk minder bij te lenen., waardoor dit vanzelfsprekend ook niet terugbetaald hoeft te gaan worden. Keuzes maken, zou ook wel eens belicht mogen gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *