800 bedrijven doen proef slimmere energie

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/msuvaydas

Op 1 maart gaat de grootste Nederlandse proef met slimme netten bij midden- en kleinbedrijven van start. De proef wordt gehouden onder circa 800 bedrijven op bedrijventerrein Zuidoost-Groningen.

De bedrijven proberen een jaar lang slimmer met energie om te gaan. In Nederland is nog niet eerder op zo’n grote schaal geëxperimenteerd bij midden- en kleinbedrijven op een bestaand bedrijventerrein.

Analyse
Bedrijven die meedoen aan de proef, krijgen een analyse van hun zogeheten ‘flexpotentieel’. Hoe meer apparaten en processen tijdelijk aan- en uitgeschakeld kunnen worden, des te flexibeler de bedrijven met elektriciteit kunnen omgaan.

Eigen elektriciteit
De proef wordt gehouden omdat er steeds meer elektriciteit duurzaam wordt opgewekt, bijvoorbeeld door zon en wind. Op het park wordt nu relatief weinig energie duurzaam opgewekt. Dit terwijl veel bedrijven zich oriënteren op de mogelijkheden van eigen lokale opwekking

Kostenbesparing
Flexibel omgaan met elektriciteit is nodig om een oplossing te bieden aan tekorten en overschotten die ontstaan door pieken en dalen in stroomverbruik. Ook kunnen deelnemende bedrijven op hun elektriciteitskosten besparen.

Als het pilotproject na een jaar een succes blijkt te zijn, wordt het uitgebreid naar andere bedrijventerreinen en kan de technologie op grotere schaal toepassing krijgen.