Categorieën: Nieuws

Referendum kost Stad bijna half miljoen

De kosten van het door “GeenPeil’ uitgelokte referendum bedragen in de stad tussen de 450.000 en de 500.000 euro. Er komen in de stad 120 stemlokalen, normaal zijn dat er 15 meer. 

Minister Plasterk trok in eerste instantie 20 miljoen uit voor het referendum, na overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten werd dat bedrag verhoogd naar 30 miljoen. Of dat bedrag voldoende is blijkt pas als het referendum achter de rug is. Waarschijnlijk moet de gemeente zelf ook nog een bijdrage leveren.

“GeenPeil” denkt met het referendum de democratie te redden. Met 427.939 handtekeningen wist ze  een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne,af te dwingen.

 

 

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

 • Koppel dit referendum aan andere vragen aan de bevolking .
  b.v. doorgaan bouw Forum of stoppen
  b.v stoppen huidig plan zuidring A 7 / N 7 stad Groningen
  b.v verbouw station Groningen.
  b.v. gasopbrengst groter deel investeren in de Provincie
  b.v schade vergoeding in het gehele gaswin gebied en niet alleen bevings gebied.

  • Doen we gelijk even een referendum waarin we besluiten dat niemand meer belasting hoeft te betalen en iedereen een basisinkomen krijgt van 2x modaal. (wat een mooi logaritmisch inkomenseffect gaat opleveren :p)

   • Marc,
    in uw enthousiasme om leuk gevonden te worden vergeet u een referendum om de bouw van HET MONSTRUM aan de kaak te stellen. Bang voor de grote schare tegenstand(ers) ?

 • Mooi ...en kom Nou eens voor jezelf op ..en stem op 6 april tegen ..
  Niet dat het veel uitmaakt ( denk ikzelf) de dictatoren in Den Haag doen toch wat ze zelf willen .
  Alles voor B.V Nederland die de multinationals voorop zetten zodat een paar rijke figuren nog rijker worden.
  Ten koste van de gewone burger ik en jij dus .
  En U denk in een democratie te wonen..
  Wordt eens een keer wakker ..
  P s..
  Ik verwacht van 2 personen een reactie ..
  De rest is waarschijnlijk slimmer en al wakker..!!

  • Het hele referendum is een gotspe. Mensen die het hardst roepen dat Nederland niet democratisch is zijn ook het snelst met het achter een grote blonde leider (führer) aan te lopen.

 • Dit is één van de belangrijkste politieke gebeurtenissen in Nederland in decennia. Het zou OOGTV, en alle andere media, sieren om hier op een gepaste manier aandacht aan te besteden. Dit bericht heeft een toon alsof het om de organisatie voor een lokale braderie gaat. Dat is niet het geval: dit gaat over een referendum over de toekomst van (Nederland in) Europa, en zijdelings over de kloof tussen politiek en burger. Het ontbreken van vijftien stemlokalen voor dit referendum, is een schande die door de media genadeloos aan de kaak gesteld hoort te worden.

  Kom op, OOGTV! Wees eens een nieuwsgaarder, in plaats van een spreekbuis van een veel te onverschillige overheid. Stuur je journalisten eens naar het gemeentehuis met de brandende vraag waarom er vijftien stemlokalen minder komen dan bij een normale verkiezing. Duik eens in het verleden van referenda in Nederland en stel dan eens de vraag of het vermoeden terecht is dat er minder stemmers zullen komen opdagen. Zoek de vrijwilligers van GeenPeil (ik ben er geen, helaas) eens op en haal hen eens voor de camera. Graag iets meer dan dit passieve berichtje!

  "The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing." -- Edmund Burke, filosoof

  • Dit redactioneel berichtje bevat inderdaad een ondertoon als ontmoediging. Om de Nederlander bewust te maken, dat het organiseren van een dergelijk referendum heel veel geld kost. 'uitgelokt'

   En Marc, wij zijn geen democratie (meer). De gevestigde partijen hebben heel goed doorzien, dat men zelfs met een crisis als deze, een stoot kan verdragen. Verkiezingsprogramma's doen er niet toe, want die worden later toch als wisselgeld ingezet, waardoor het beleid een totaal andere wordt.

   Op die blonde führer zal ik overigens nooit stemmen. Sterker, ik weet het niet meer of ik überhaupt nog ooit naar de stembus zal gaan. IK voel mij niet meer vertegenwoordigd.
   WE zijn zelfs de EU ingerommeld. Een dubbele agenda in de jaren 90 waar de burger geen weet van had. Zelfs om dit referendum te kunnen organiseren was er een drempel van 300 000 ingesteld en nog is het zelfs niet bindend. In omringende landen is deze grens zelfs lager. Het geeft aan, dat politiek Den Haag en zijn inwoners behoorlijk uit de pas lopen. Niet op één lijn. Zeer geschrokken van de uitkomst in 2005 moet men hebben gedacht.

  • Duidelijk. De mensen die achter dit referendum staan willen nu de media al voorschrijven hoe te handelen. Kun je na gaan wat er gebeurt als dat soort groeperingen aan de macht komen. De grootste vijand van de democratie is de onverschilligheid, dat zie je overal. In Rusland en nu ook in Polen.

 • Het laatste referendum waar ik landelijk gezien ooit aan mee heb gedaan, volgens mij was dit in 2005, wat ging over de invoering van de Europese grondwet in Nederland. De Nederlandse stemgerechtigde was duidelijk en wilde geen Euorpese grondwet in Nederland. Met de uitslag van dit, overigens geldige referendum, werd door de regering destijds het achterwerk afgeveegd en met enige wijzigingen werd deze wetgeving alsnog door Balkenende cs aangenomen, volledig voorbijgaand aan wat de Nederlander wilde. Sindsdien is het kleine beetje vertrouwen wat ik nog in "Den Haag" had volledig zoekgeraakt.

 • Marc de grootste onverschilligheid ligt bij de huidige overheid

  zie dhr Hillen en zn RWS kornuiten betreft de zuidelijke ringweg Groningen !

Recente berichten

“Ontzettend belangrijk om kleine ondernemers te ondersteunen, zij geven de stad sjeu”

In de binnenstad vond zaterdag Lutje Lokaal plaats. Op deze dag zetten ondernemers de deuren…

1 uur geleden

3C: Helpman Kampioen, TKB pakt in extremis play off plek; 2J Gorecht is klaar

In de lang uiterst spannende derde klasse C viel vanmiddag de (na vorige week) te…

2 uur geleden

Extinction Rebellion geeft kleding weg aan klanten winkelketens: “Verander of verdwijn”

Activisten van Extinction Rebellion hebben zaterdag in de binnenstad kleding weggegeven aan klanten van grote…

3 uur geleden

KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt zaterdagmiddag voor stevige regen- en onweersbuien. Voor de provincie geldt er een…

4 uur geleden

Blijdschap bij HSV en Lijst Calimero: “Wat we doen is moeilijk aan de man te brengen”

De verkiezingen voor de Universiteitsraad en medezeggenschapsraad zitten er op. Lijst Calimero werd op de…

5 uur geleden

Personen proberen woning binnen te komen waar eerder een overval plaatsvond

Twee personen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag geprobeerd om een woning binnen…

7 uur geleden