Crisiscentrum vanwege dreigende stroomuitval

112
Foto: Sebastiaan Scheffer

Op de brandweerkazerne aan de Sontweg is zondagavond een crisiscentrum ingericht vanwege dreigende stroomuitval in de provincie. In verband hiermee hebben de hulpdiensten opgeschaald naar GRIP 2.

Sinds zondagmiddag kampt een groot gedeelte van Noord-Nederland met spanningsdippen in het elektriciteitsnetwerk. Veel mensen klagen op social media over knipperende lampen. Volgens de netbeheerder wordt dit veroorzaakt door ijzel op de hoogspanningskabels in combinatie met de harde wind.

Het KNMI verwacht dat het maandagochtend opnieuw gaat ijzelen en/of sneeuwen. Om goed voorbereid te zijn op een eventuele stroomstoring staan de hulpdiensten paraat.

GRIP 2
GRIP betekent Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Het is een werkwijze waarmee wordt bepaald hoe de coördinatie tussen hulpverleningsdiensten verloopt. GRIP is dus een zogenaamde bestuurlijke opschaling.

Bij opschaling naar GRIP 2 komt naast het COPI, Commando Plaats Incident, ook het Regionaal Operationeel Team bijeen. In dit team zitten vertegenwoordigers van brandweer, GHOR en politie aangevuld met een woordvoerder, een functionaris informatievoorziening en een secretaris. Als het voor de afhandeling van het incident noodzakelijk is kunnen ook vertegenwoordigers van andere organisaties, bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, een nutsbedrijf of Defensie, deel uitmaken van het ROT.