Categorieën: Nieuws

Veel geluidsoverlast door nieuwe Noordzeebrug

De nieuwe Noordzeebrug zorgt bij bewoners van de Molenstreek en Wolddijk voor de nodige geluidsoverlast. Als het uit een bepaalde richting stevig waait, klinkt er een irritante, hoge fluittoon.

Volgens de bewoners is de nieuw geplaatste, drie meter hoge geluidswand de boosdoener. “Sinds de nieuwe geluidswallen is het toch wel veel meer geworden, de geluidsoverlast”, zegt Mirjam Zuidema, bewoonster van de Molenstreek.

Volgens Jan Bruining, die even verderop aan de Wolddijk woont, versterken de nieuwe schermen langs de ringweg de overlast alleen maar. “Het wordt behoorlijk versterkt door die hoge schermen. Die zijn eenzijdig geplaatst, en het geluid wordt aan onze kant niet door andere schermen tegengehouden”, zegt Bruining.

Marie-Lou Gregoire van de provincie Groningen, kan nog geen duidelijkheid geven over de oorzaak. “Het kan iets heel simpels zijn, maar het kan ook aan de esthetica van het windscherm liggen. Dat gaat onze geluidspecialist onderzoeken.”

Nieuw, stil asfalt, moet de overlast flink gaan verminderen. Door het nieuwe wegdek zou het geluid met zo’n 2 decibel afnemen. Bewoners zien echter het liefst dat de geluidswal aan hun kant een stuk langer wordt.

De provincie hoopt medio januari meer duidelijkheid te kunnen geven over de oorzaak en een mogelijke oplossing.

Thomas van der Haar

Bekijk reacties

  • Het type geluidscherm is belangrijk en aan een zijde een scherm houd de wind niet tegen maar blaast het geluid tegen het andere scherm en wordt gekaatst en komt op een andere plek neer dan voorheen.
    Ik heb menig geluidscherm mogen plaatsen in mn werkleven.Het beste scherm in A 28 bij Zeist.

    • De wind wil nog wel eens van richting veranderen. Het plaatsen van geluidsschermen aan de Noord en de westkant van de ring zal veel geluid reflecteren naar de flats in de Corthingborg en de Curaçaostraat. Dat is dus ook ongewenst. De oorzaak van de fluittoon moet eerst gelokaliseerd worden lijkt me, voordat er maatregelen worden voorgesteld.

  • Wij wonen in de wijk van starkenborgh en horen ook een fluitend geluid als het hard waait. Zelfs binnen in huis (zoals vandaag maandag 21 dec). Er moet inderdaad eerst goed onderzoek worden gedaan, zodat voor alle omwonenden een goede oplossing wordt gevonden.

  • Heb het geluidscherm bij Abcoude langs de A 2 aan gelegd. RWS wilde het scherm 10 tot 15 cm vrij van de grond voor de kleine dieren.Gevolg alle geluiden gingen geperst onder het scherm door..Ook hier stond alleen het scherm aan de oostzijde en de wind nam alle geluiden van de weg mee naar het scherm.Dus eronderdoor of eroverheen.

    De geluiden kwamen overal terecht.Heb zelf 14 j achter de overkapping van de A 28 te Zeist gewoond en daar hoorde je niets ! ongeacht waar de wind vandaan kwam.

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

6 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

7 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

8 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

8 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

9 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

9 uur geleden