Categorieën: Nieuws

“Haren moet goed nadenken over afblazen fusie”

Het Stadsbestuur van Groningen dringt er bij het college van Haren op aan om nog eens goed na te denken over het voornemen, niet met Groningen te fuseren.

De gemeenteraad van Haren besloot in januari van dit jaar de voorkeur te geven aan fusiegesprekken met Tynaarlo. Een zelfstandige gemeente Haren zou op den duur niet mogelijk zijn.

Nadat de gesprekken met Tynaarlo kortgeleden werden afgebroken, denkt Haren er toch over, zelfstandig te blijven. Het Stadsbestuur van Groningen denkt dat een fusie van Haren met Groningen voor beide gemeenten goed zou zijn. Als straks een fusie tussen Ten Boer en Groningen een feit is, voelt het college er weinig voor dat akkoord open te breken om alsnog een fusie met Haren mogelijk te maken.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Dat zal wel niet lukken. Het sentiment is "als we maar niet bij Groningen moeten" Het zou voor haren echter een grote verlichting betekenen. Een beetje meer OZB maar geen gezeik meer met allerlei plebiaanse zaken.

  • ja, ja, iedereen wil graag een huis met een tuintje aan de zuidkant van de stad.
    Het nu nog mooie landelijke Haren in vergaande mate verknippen in dure bouwterreintjes.
    Logisch dat Haren niet machteloos wil toekijken hoe de uit armlustigheid geboren expansiedrift van de stad in deze mooie landelijke gemeente zal worden botgevierd.
    De provincies gaan over enkele jaren alsnog op de schop. Haren en Tynaarlo hebben zoveel gemeen dat een fusie tussen deze landelijke gemeenten op den duur toch niet uit kan blijven.
    De stad Groningen weet dat en probeert deze ontwikkeling natuurlijk voor te zijn.

  • Ha die Brum. Volgens mij begrijp jij nog niet helemaal waar het hier over gaat?

    Het gaat over het BESTUREN van een (grote) gemeente. En de armlastige gemeente Haren (!) is door haar iets minder uitgebreide en dommere ambtenarenapparaat niet in staat om de problemen die ze op hun weg zullen vinden in de toekomst zelf te beheersen.

    Misschien is je het nog niet opgevallen, maar de gemeente Haren heeft een blauwtje gelopen bij de gemeente Tynaarlo. Deze wil namelijk NIET met de gemeente Haren samenwerken, laat staan samengaan. (ook niet in de toekomst, Brum). Tynaarlo gaat namelijk in de toekomst liever naar het Drentse Assen. Ze zijn dan ook een Drentse gemeente.

    Je noemt Haren een landelijke gemeente? Welnu, Brum. Haren is een verstedelijkt dorp. met een transferium, een station, met een afdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Met de Hortus van de Universiteit Groningen. Haren is in feite al een buitenwijkje van Groningen, maar dit moet nog even officieel worden bevestigd, vandaar ook dat er een fusie gaat komen. Snap je? De nieuwe bewoners van de wijken die net gebouwd zijn in Haren Noord zijn gewoon stad-Groningers hoor. De leeftijd van de inmiddels vergrijsde Harenaars, stelt ze niet meer in de gelegenheid om te zorgen voor nieuw nageslacht. Groningen daarentegen kent de jongste bevolking van heel Nederland, en heeft daarom gewoon ook een beetje ruimte nodig om uit te breiden. Da's dus gewoon aan de zuidkant van de stad. Zoals de afgelopen jaren Groningen is uitgebreid in Terborch en Eelderwolde, zo zal Groningen ook richting Haren uitbreiden. Verschil is hooguit dat men in Haren een beetje meer met een aardappel-in-de-keel praat dan in Eelderwolde. Maar laten we eerlijk zijn, zo veel verschilt "een Harenaar" niet van "een stadjer". Een héle ruime meerderheid van de Harense bevolking is trouwens afkomstig uit de stad Groningen. enne..... als het er op aan komt, vegen we toch allemaal onze bips af met wc-papier? :)

    Droooooom maar verder over Tynaarlo :) Realiteit is Groningen!

  • De bevolking van Haren heeft zich toch uitgesproken in een referendum over zelfstandigheid. Respecteer democratische beginselen van onze rechtsstaat. Einde discussie.

    • Dat is te simpel geredeneerd. Als de gemeente zich failliet referendeerd komt ze onder toezicht van de provincie of het rijk en dan hebben de inwoners nog maar bar weinig te vertellen. Als Harenaren zo onverstandig zijn op emotionele gronden tegen een fusie met Groningen te zijn dan moeten ze daar zelf de gevolgen van dragen, maar het kan ook zijn dat de provincie ingrijpt en op grond van de cijfers een fusie afdwingt. Het referendum is geen heilig middel van de ultieme democratie. Het wordt vaak misbruikt om onverstandige besluiten er op populistische manier door te drukken.

Recente berichten

Basketballers De Groene Uilen uitgeschakeld in play-offs promotiedivisie

De heren van basketbalvereniging De Groene Uilen zijn zondag uitgeschakeld in de play-offs om het…

7 uur geleden

Dinsdag veel zon, droog en zomers warm

Dinsdag zet het warme weer nog even voort. De zon is er volop en de…

7 uur geleden

Studenten brengen gestolen politieagent op Meikermis terug (update)

De gestolen politiepop is weer terecht. Jolige beschonken studenten hebben de nepagent zondagnacht van de…

7 uur geleden

Brand woedde in parkeergarage UMCG

In de parkeergarage van het UMCG is maandagavond brand ontstaan. De melding van de brand…

9 uur geleden

Petitie voor twee jaar extra inzet van varkens op Zernike Campus

De varkens om invasieve planten op de Zernike Camus te bestrijden moeten minstens twee seizoenen…

9 uur geleden

Kindervoorstelling ‘Op het spel’ donderdag in première in de Nieuwe Kerk

Corona, klimaat en oorlogen: hoe hou je als jongere hoop in een wereld vol onzekerheden?…

11 uur geleden