Groninger gegijzeld in Mali

De Groninger zanger Idrissa Magassa zat tussen de 170 mensen die eind november gegijzeld waren in het Radisson Blu-hotel in Bamako, waarbij twintig mensen vermoord werden. Tot nu toe werd aangenomen dat bij deze terroristische aanslag geen Nederlanders betrokken waren.

Magassa zat uren muisstil vast op zijn hotelkamer en hoorde van nabij geschiet, gegil en gekerm. Uiteindelijk kwamen Malinese militairen hem bevrijden en werd hij naar buiten geleid langs gewonde en gedode hotelgasten.

Enkele weken daarvoor had Magassa ook al in levensgevaar verkeerd. Als begeleider van een groep jongere muzikanten werd hun busje nabij de grens van Burkina Faso aangehouden door terroristen. Deze namen de bus, geld en instrumenten mee. Hun leven werd gespaard omdat Magassa voldoende Koranteksten kon opzeggen.

Idrissa Magassa komt oorspronkelijk uit Mali en woont sinds de jaren 90 in de stad. In 1998 naturaliseerde hij tot Nederlander. In West-Afrikaanse landen is hij een bekende zanger en ook in Europa speelde hij op grote festivals. De laatste jaren was hij een van de assistent-beheerders van het Poortershoes. Om de nalatenschap van zijn vader te regelen verblijft Magassa al langere tijd in Mali. Hij hoopt zo snel mogelijk terug te keren naar de stad, melden ingewijden.