Categorieën: Nieuws

Zorgen om levensgevaarlijke bomen bij basisschool

Wijkvereniging Kostverloren en openbare basisschool De Petteflet maken zich ernstige zorgen om drie grote populieren die naast de school staan. De bomen dreigen het op ieder moment te kunnen begeven, waardoor leerlingen en het schoolgebouw groot gevaar lopen.

“Eigenlijk speelt dit al twee jaar”, vertelt Jacob Bolhuis van de wijkvereniging. “De drie Canadese populieren zijn zo’n zeventig jaar oud, en zo’n 25 meter hoog. Regelmatig vallen er takken uit, en bij de laatste storm dreigde één van de bomen om te vallen waardoor een deel van het schoolgebouw ontruimd moest worden.”

Verder onderzoek doen
Tot op heden is de kap altijd tegengehouden door de gemeente. “Men zei dat er aanvullend onderzoek nodig was. Dat onderzoek is in september gedaan waarbij een vakkundig bedrijf geconstateerd heeft dat de bomen gevaarlijk zijn voor de omgeving.” Ondanks het onderzoek heeft de gemeente laten weten nog verder onderzoek te willen doen. “Ik weet niet hoeveel onderzoek men wil doen, maar als tijdens de eerstvolgende storm één van de bomen omgaat, en op de school valt waar op dat moment kinderen les krijgen, dan wil ik niet weten wat de gevolgen zijn.”

“Heel erg geschrokken”
Dat het al bijna eens mis ging laten leerlingen anoniem weten. “Het was vorig jaar tijdens de Sinterklaasperiode”, zegt één van hen. “We hadden les in het lokaal daarboven, toen de boom heel gevaarlijk heen en weer stond te wiegen. De conciërge heeft ons toen allemaal uit de lokalen gehaald. Ik ben toen heel erg geschrokken.”

Bomen rooiers staan klaar
Bolhuis hoopt dat er snel iets gaat gebeuren. De school laat weten dat als de gemeente groen licht geeft, een kapbedrijf binnen een aantal uren ingezet kan worden om de bomen te rooien.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Er moet een kapvergunning afgeven worden, die moet eerst 6 weken ter inzage liggen. Als O2G2 slim is laten ze de bomen kandalabreren. Daar is geen vergunning voor nodig.

  • Beste Marc, zelfs kandalabreren schijnt volgens het rapport niet voldoende te zijn. Sterker nog, volgens het onderzoek zal in het eerste jaar het gevaar zelfs toenemen.

  • Zit Groen Links hier achter? Bomen in de stad zijn nou eenmaal niet voor eeuwig. Diep triest dat zelfs na het advies van experts die er goed naar gekeken hebben deze gevaarlijk situatie door kan gaan. Die bomen staan op een schoolplein/speeltuin en eentje die al scheefstaat kan zo op het buurthuis donderen. Hele diep zucht en nee Marc Jacob overdrijft hier eens een keer niet.

  • En wat ik begrepen heb zit het probleem oa in de wortels. En gaan de mensen die de boom willen beschermen ook de schade betalen als ie omvalt? Een zelfde soort boom heeft flink schade gedaan bij Tuin en de Stad en die boom z'n wortels zaten niet eens onder bestrating.

  • Vandaag nog even langsgelopen. Één boom hangt over een klaslokaal dus niet over het buurthuis. Maar of dat nou beter is? Maar het blijft overduidelijk dat die bomen aan het eind van hun latijn zijn. Zelden zulke oude populieren zo dicht op gebouwen zien staan. Een novemberstem en het is gebeurd.

Recente berichten

Laatste spoordek gestort bij Hoofdstation

Bij het Hoofdstation is afgelopen week de laatste van de vier nieuwe spoordekken gestort. Daarmee…

2 uur geleden

Geen lessen bij Werkman College aan Melisseweg na brand, examens gaan door

De lessen op de vestiging van het H.N. Werkman College aan de Melisseweg gaan vrijdag…

4 uur geleden

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

14 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

14 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

16 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen wanneer zij op hun tweewieler naar het werk…

16 uur geleden