Categorieën: Nieuws

Invoering Diftar dichterbij?

De gemeenteraad kan kiezen uit de invoering van diftar (men betaalt per huisvuilzak) of meer afvalscheiding, dat blijkt volgens het Dagblad van het Noorden uit een brief die wethouder Joost van Keulen aan de raad stuurde.

In het tweede voorstel worden Stadjers gestimuleerd hun afval beter te scheiden Er komen dan in de stad bijvoorbeeld meer inzamelpunten, ook voor glas, papier en textiel. In dat geval blijft de afvalstoffenheffing. Op dit moment betaalt iedere Stadjer hetzelfde, ongeacht de hoeveelheid zakken vuil die hij of zij aanlevert. De gemeente wil toe naar een afvalloze stad. Al het afval moet worden hergebruikt, op dit moment is dat met 56% van het huisvuil het geval. Groningen liep altijd voorop bij het scheiden van het afval, en wees het invoeren van diftar tot nu toe altijd af.

Een definitieve keuze over het voorstel wordt aan het eind van dit jaar gemaakt.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • meneer van keulen moet niet zoveel praten (de enige reden waarom hij wethouder is geworden) als ie er nog niet eens voor kan zorgen dat de (te weinige) bestaande containers op tijd geleegd worden.

  • Systemen zoals diftar werken zonder problemen tot na de eerste nota, dan duiken her en der vuilniszakken op in het groen. Soms zul je bewijs tegenkomen van wie de vuilniszak is, maar de meeste zakken zullen opgeruimd worden door de milieudienst zonder dat de rechtmatige eigenaar hiervoor betaald.
    Je krijgt ook uiteindelijk te maken met afval export, mensen gaan met de auto vuilniszakken naar een andere gemeentes of bossen om het daar te dumpen.

    Het huidige systeem is misschien niet eerlijk, want de kleine vervuiler betaald hetzelfde als de grote vervuiler. Maar je hebt gelukkig niet of nauwelijks te maken met de situaties beschreven hier boven. En nog beter afval scheiden is educatiever en daarom moeten er meer inleverpunten komen. Ik moet bijvoorbeeld in mijn wijk ruim 500 meter lopen voor een inzamelpunt voor glas en papier.

  • Jaaaaja, en jij maar betalen voor de buren, die hun afval in jouw container gooien.
    En doe je de container op slot, wil / kan de milieudienst 'm niet meer legen.
    Zoek daarvoor nu eerst eens een oplossing.

  • Diftar is niet zo goedkoop als het lijkt. Je zult beter moeten gaan handhaven tegen het dumpen van afval en het verkeerd aanbieden daarvan. Dus meer medewerkers op straat die controleren en boetes uitdelen (daar word je ook niet populair van). Bovendien is er sprake van verschillende maten waarmee je meet. In het geval van ondergrondse containers betaal je per zak. Kliko's kun je wegen en naar gewicht laten betalen. Je kunt dus met een ondergrondse container zo veel mogelijk afval in een zak persen om minder te betalen. Met een kliko wil dat niet. Zwaar afval dus maar elders dumpen. En mensen die hun vuilnis in andermans kliko dumpen om minder te betalen? Laat die financiële component er uit, want die werkt meer ongewenst gedrag in de hand dan gewenst gedrag. Bovendien kost het meer aan handhaving en administratie. Het huidige systeem moet verbeterd worden. Bijvoorbeeld een mogelijkheid om plastic en blik apart aan te bieden van het overige restafval. Voor glas, papier en chemisch bestaan al mogelijkheden en groen wordt vergist uit het restafval (of in het geval van groene containers direct ingezameld).

  • Het idee van de heer van Keulen het Diftarsysteem (betalen per vuilniszak) getuigt van weinig visie.
    Ik woon in Beyum en gooi regelmatig andersmans afval in de ondergrondse container omdat het vaak een rotzooitje is. Veel mensen (jong én oud) flikkeren hun blikjes drank of petflesjes vaak achteloos weg. Regelmatig verzamel ik dit zwerfafval wat her en der om ons huis en in de bosjes ligt en deponeer deze rotzooi weer in de container. Het kost me wat extra vuilniszakken maar het 'straatbeeld' is weer 'aangenaam voor het oog.
    Als ik echter per zak afval wordt aangeslagen, stop ik uiteraard met mijn schoonmaakacties. En ik zal niet de enige zijn. Uiteindelijk zal u extra schoonmaakbanen moeten creeren om al deze rotzooi weer op te ruimen.
    Dus meneer van Keulen, tel uit uw winst.

  • Het Diftar systeem gaat niet werken. In tegendeel; er zal nog meer afval op straat belanden; er zal meer afval in vuilniszakken worden gepropt zodat de milieudienst nog vaker zal moeten uitrukken om verstopte containers te ontgrendelen.Kostenverhogend dus. Zelf zal ik mijn opruimwerkzaamheden (2 x per week 2 extra vuilniszakken om de rotzooi rond ons huis waaronder blikjes, petflessen, en andere plastic rotzooi,achteloos door mensen op straat geflikkerd) staken. Ik ga niet betalen voor de rotzooi van anderen.
    Dus meneer van Keulen, bezint voor ge begint. U zult extra betaalde schoonmakers in dienst moeten nemen.om al die rotzooi weer op te ruimen.dat gaat heel veel geld kosten.
    Natuurlijk wel weer goed voor de werkgelegenheid..Elk na- heeft zijn voordeel, maar of dat nu uw bedoeling is, betwijfel ik.

Recente berichten

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

54 minuten geleden

LIVE: Valse start voor FC Groningen bij Roda JC

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

2 uur geleden

NAM wil deel schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

2 uur geleden

Stadjers gaan in gesprek met experts over voorwerpen Tweede Wereldoorlog

Persoonsbewijzen, speldjes of oude apparaten. Op vrijdag 3 mei konden Stadjers in gesprek met experts…

3 uur geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

4 uur geleden

Slachtoffers april-meistaking herdacht in Appèlbergen

Bij het 3 mei-monument in Appèlbergen zijn vrijdagmiddag de slachtoffers van de april-meistaking herdacht. (meer…)

4 uur geleden