Categorieën: Nieuws

Infoversum definitief failliet

De Stichting Infoversum heeft het faillissement aangevraagd. Het bestuur is er ondanks allerlei inspanningen niet in geslaagd een eind te maken aan de financiële problemen.

Het full dome theater opende in juni vorig jaar de deuren. De gemeente, Rabobank en de ondernemingen Rottinghuis en CIG hebben er miljoenen in geïnvesteerd. Dat geld komt niet terug.

De bezoekersaantallen bleven echter ver achter bij de verwachtingen. De directie rekende op 260 duizend bezoekers per jaar, maar het werden er nog geen 50 duizend. Uit onderzoek blijkt dat de hoge financieringslasten een te groot beslag leggen op de te halen omzet. Volgens de stichting is het faillissement onontkoombaar.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • De voorbode van HET(groninger) MONSTRUM , waarvan de verwachtingen eveneens te hoog worden ingeschat.

  • Verstandig! Nu het pand verkopen aan een geinteresseerde en kijken of de gemeente nog iets terug kan krijgen van de hypotheek! Of is hun deel achtergesteld en gaat de Rabobank voor? Het verschil tussen de verwachtingen en de realiteit was iig dusdanig groot dat je dat niet even wegwerkt in de komende jaren. Dan heeft zo geld er in pompen geen enkele zin. Zuur maar verstandig!

  • Let op mensen: Dit is een voorbode voor wat komen gaat met het Groninger Forum. Als dit "kleine" project niet werkt dan zal het "grote" project een groots probleem gaan worden.

  • De voorbodes waren er al lang. Het stripmuseum en de het Groninger Museum als voorbeelden. Helaas zit Groningen al decennia opgescheept met een import aan de Grote markt 1, dat zijn weerga niet kent. The 'happy few' en denken van alles naar zich toe te trekken. Het forum is straks een zelfde lot beschoren. De Grunnegers hebben dat signaal allang afgegeven! Men (import) bleef stoïcijns.

    • Ik zeg hier iig helemaal niks over het verleden, maar wat er nu mee moet gebeuren. En dit geval was Marc al eerder kritisch over het Infoversum lang voor dat het er stond.

      • Helemaal geen wijsheid, gewoon de boel lopen bedonderen. Je laat gewoon 'toevallig' de boel op de fles gaan en na een faillissement ga je weer verder, met lagere exploitatielasten, dat wel. Standaardfaillisementfraude gevalletje dat wel, maar dat zeg je toch niet tegen een universiteit en gemeente als partners...

      • En stilletjes doet de gemeente denk ik afstand van hun hypothecair recht? Alleen voor de Rabobank en Gemeente lijkt er nog wat geld over, maar natuurlijk is prestige voor de wethouder veel belangrijker zal er wel een doorstart gemaakt worden. Maar niet een echt eenduidig verhaal van de Gemeente. Daarom wil ik hier graag de mogelijkheid benadrukken dat geld teruggehaald kan worden en dan voor iets anders nuttigs ingezet kan worden. Voor noviteit als het Infoversum zou je juist in het begin veel bezoekers verwachten en dat dat dan later uitvlakt. En de smoes van werkgelegenheid... Je zou deze mensen ook op ander project kunnen zetten lijkt me.

  • Bovenstaand weer een paar mooie voorbeelden van 'wijsheid achteraf'.

    Conclusie is dan dat alle andere plannen ook mislukken en dat altijd het de schuld is van niet-geboren Groningers.

    • Dossierkennis Jack. Daar ontbreekt het aan in de raad. Er zitten nu weer 3 jongetjes in de raad. De één woont sinds 2009 in Groningen en de ander sinds 2012 en nog een ander sinds 2013. Het is bizar oftewel een schoffering van de Grunnegers!

  • Dat het Infoversum niet werkt verbaast me niet zoveel. Het is altijd al een halfbakken concept geweest waar te weinig over is nagedacht. Het was een mooie conceptwerkstuk voor de Groninger staalbouw en een droom van een professor die goed was in het enthousiasmeren van mensen voor die droom. Helaas is het financiële plaatje op aannames gebaseerd die een slag in de lucht bleken. Totaal niet te vergelijken met het forum dat niet afhankelijk van kaartverkoop, maar van huurders van oppervlakte die al een bewezen aantrekkingskracht hebben op bezoekers.

    • Huurders die nu al (deels) overeind gehouden worden door de Gemeente.
      Als HET MONSTRUM daar op moet bouwen, is de afloop voorspelbaar.

      • De bibliotheek krijgt subsidie. Subsidies zijn nodig omdat de overheid niet alle publieke taken kan uitvoeren. Dat betekent dus niet dat het weggegooid geld is, het is maatschappelijke meststof. Je hele manier van denken klopt niet Arie.

      • MarcS,
        als mijn hele manier van denken rondom HET MONSTRUM niet klopt , hoe zou dat van u dan dreunen ?

    • Gedeeltelijk heb je hier gelijk, maar er is nog wel de zorg wat er met de commerciële winkelruimtes gaat gebeuren. Dat blijft een moeilijke markt tegenwoordig. En dit was het wel Marc die al eerder waarschuwde voor het Infoversum

      • Het Forum zelf niet idd, maar de gemeente is voor financieel succes wel afhankelijk van verhuur van de winkelruimtes. Ook daar staat de gemeente voor garant en behoort tot geheel van het project.
        En dat weet je ook best Jack.. Doe es niet zo flauw.

      • De gemeente ontwikkelt de oostwand met VolkerWessels. Die wordt de eigenaar en verhuurder van het commerciële vastgoed. De verhuur is dus geen risico voor de gemeente.

  • Weet jij hoe samenwerkingsovereenkomst met Volkers Wessels Vastgoed in elkaar zit? Wat tot nu begreep staat de gemeente garant als het niet verhuurd wordt en is Volkers Wessels ingehuurd als projectontwikkelaar. Dat VolkersWessels ook risicio overneemt van de gemeente is voor mij nieuw en zou graag weten waar je dat vandaan haalt?

    • Omdat ik wel eens oplet. De gemeente verwerft de panden in de Oostwand en sloopt ze en maakt de grond bouwrijp. Daarna gaat het eigendom over naar VolkerWessels. Wat VW daar precies voor betaald weet ik niet maar dat is grofweg de deal. De gemeente is geen commercieel vastgoedontwikkelaar en kan ook niet garant gaan staan voor de verhuur daarvan want dat zou concurrentievervalsend werken.

      • Bron graag. Ik kan nergens vinden dat VolkersWessels eigenaar is. Men doet de projectontwikkeling dat is iets anders. Ik wist dat er een projectontwikkelaar ingeschakeld was, maar dat de gemeente het risico niet meer draagt is voor mij compleet nieuw. Dan zou je op z'n minst met iets komen waar uit dat blijkt.

      • Jij neemt aan de Volkerwessels alleen ontwikkelaar is en geen eigenaar wordt. Kom dus zelf maar met een bron.

      • Als ze nu nog niet gekocht hebben zijn er duidelijk voorwaarden waaronder ze niet hoeven kopen en is dus er nog steeds risico dat de gemeente een flinke strop heeft bij het Forum door de veranderde markt in commerciële ruimte. Een risico nog groter dan de kosten van het gebouw zelf. Nouja het moet dus dan maar aan de intelligentie van de lezer en in welke mate die met een roze bril naar het project kijkt of deze mijn zorg deelt.
        Deze opmerking is iig om straks niet weer het eeuwige gezeik te krijgen dat niemand iets over z'n twijfels hier gezegd heeft zoals bij het Infoversum. Maar dat project is op een kleinere schaal en het risico voor de gemeente mede door het hypotheerecht een stuk kleiner. Mocht men nu dat laconiek weggeven om het redden ben ik het daar duidelijk niet mee eens. Die ca miljoen kan beter ergens anders in gestopt worden.

    • Dat hotel is al heel lang een van de plannen maar uiteindelijk gaat VolkerWessels over de invulling al zal de gemeente ook wel een vinger in de pap hebben vanwege de locatie. Het hotel komt er alleen als men denkt dat er een markt voor is.

      • Een 5 sterren hotel pal naast Vindicat en het terras op de grote markt. Tja dat gaat echt werken! Als VolkerWessels geen invulling vindt (Wat nu ook al gruwelijk lang duurt) gaat de verkoop dus niet door ? Ik ben wel benieuwd naar de voorwaarden van de SOK Oostwand. Jij lijkt meer te weten ?

Recente berichten

De Onlanden wordt toneel voor grote internationale kunsttentoonstelling

In 2026 komt de grote internationale buitententoonstelling van Into Nature naar De Onlanden met uitgebreid…

14 minuten geleden

Bejaarde Stadjer (82) die psychiater op het hoofd sloeg met vleeshamer blijft achter de tralies

Een 82-jarige man uit Groningen, die verdacht wordt van poging tot moord, mag zijn proces…

45 minuten geleden

Olivier de Bruijne stopt na bijna zes jaar als directeur bij het IMG

Algemeen directeur Olivier de Bruijne zwaait, per 1 oktober, na bijna zes jaar af bij…

1 uur geleden

Ook in Groningen delen niet alle agenten bekeuringen uit voor lichte overtredingen

Zwartrijders, fietsers zonder licht en wildplassers in Groningen zouden er vanaf dinsdag wel eens zonder…

1 uur geleden

Ingrijpende verbouwing studentenflat Van Heemskerckstraat begonnen

De studentenflat aan de Van Heemskerckstraat wordt flink verbouwd. Verhuurder Lefier gaat de kamers in…

2 uur geleden

Oud NOS-weerman Gerrit Hiemstra krijgt eredoctoraat van RUG

De Rijksuniversiteit Groningen reikt over twee weken vier eredoctoraten uit in het Academiegebouw. Eén van…

2 uur geleden