Brandweer: “Doe voorzichtig buiten”

De Groninger brandweer adviseert Stadjers om zondagavond voorzichtig te doen als men nog de straat op moet. Dit in verband met de zware tot zeer zware windstoten die gemeten worden.

Rond 19.45 uur werden er in Groningen windstoten tot 91 kilometer per uur gemeten. Dit komt overeen met een zware storm. Het KNMI heeft vanwege de weersituatie ‘code oranje‘ afgekondigd.

“Bel alleen in noodgevallen 112”
Stadjers die in en rondom het huis stormschade hebben kunnen volgens de brandweer het beste contact opnemen met de gemeente. “Alleen als er sprake is van gevaarlijke situaties moet men alarmnummer 112 bellen.”

Boom valt op auto
Tot op heden valt het met het aantal stormschade-meldingen mee. In het begin van de avond moest de brandweer wel in actie komen bij het gebouw van studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt, waar door de harde wind plakkaten van het gebouw waren gewaaid. De Harense brandweer moest voor een stormschade-melding uitrukken naar de Henricus Muntinglaan. Daar was een boom op een auto gevallen. Niemand raakte gewond.

Foto: Paul Mixtailes
In Haren viel aan de Henricus Muntinglaan een boom op een auto. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd. Foto: Paul Mixtailes

Waterschap stelt dijkbewaking in
De storm heeft als gevolg dat de waterstand flink stijgt. Waterschap Noorderzijlvest verwacht dat rond 01.00 uur het water vier meter boven NAP staat. Daarom heeft men zondagavond de coupures bij Delfzijl gesloten. Ook zullen vanaf 21.30 uur de dijken bewaakt worden.

Niet met aanhangers de weg op
Rijkswaterstaat adviseert vrachtwagenchauffeurs om zondagavond niet met lege vrachtwagens over dijken en viaducten te rijden. Datzelfde adviseert het agentschap aan mensen die nog met een aanhanger de weg op willen.

Storm neemt in de nacht van zondag op maandag af
Code oranje blijft tot zondagavond 23.00 uur geldig. Het KNMI verwacht dat in de loop van de nacht de wind geleidelijk gaat afnemen.