Categorieën: Nieuws

Wandeling in het duister van de Koningslaagte

Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober organiseert Het Groninger Landschap een wandeling door de weilanden van de Koningslaagte. Iedereen die beleven wil hoe donker het kan zijn vlak bij de stad kan meedoen.

Er wordt gewandeld vanaf de molen in Noorderhoogebrug naar donkere plaatsen in het oudste cultuurlandschap van West-Europa; het Reitdiepgebied. Er wordt georiënteerd op de sterren en een route gezocht door de weilanden, langs hekken en over sloten. Met wat geluk is aan de horizon het oplichten van een vuurtoren te zien.

De af te leggen afstand is 2.5 kilometer. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Je zou wellicht beter andersom kunnen gaan lopen, ipv de aangehaalde vuurtoren, zie je dan de galerijverlichting van de gestapelde betondozen, welke aan De Hoogte zijn gebouwd steeds dichterbij komen. Jammer dat ook dit stukje Groningen hiermee en hierdoor verkloot is.

  • Ik doel op het laatste stuk groen, de voetbalvelden aan De Hoogte wat door deze DDR bebouwing verkloot is. Een groot deel van de te vervangen N361 kan langs het bestaande spoor en de Koningslaagte worden gelegd en hoeft geen enkel probleem voor "de natuur" op te gaan leveren. Na voltooing kan de bestaande weg worden worden gesloopt en worden omgezet in gecultivateerde natuur,iets wat al zo veelvuldig plaatsvind.
    Een groter probleem in deze stad, deze provincie en in dit land is dat er ruimte is voor 12-13 miljoen inwoners, waar men nu al aan de 17 miljoen zit, dat gaat pas echt ten koste van milieuvervuiling, mobiliteit, natuur, rust en ruimte. En dat is nu juist de contradictie van Groen Links, men wil en meer inwoners, maar ook meer ruimte en natuurgebieden, meer openbaar vervoer, maar gelijktijdig minder wegen en dito vervoersbewegingen.

    • De bestaande weg verbindt Sauwerd en A-dorp met de buitenwereld. Die blijft dus sowieso.
      De Corthinghborg is het grootste project met sociale huurwoningen (waar zoveel behoefte aan is) van de laatste tijd. Aan die voetbalvelden gaat alleen wat nostalgie verloren. Veel groenwaarde hadden ze niet.

      Misschien moet je eens met Heleen Mees gaan praten middenweg, die heeft nog wel wat ideëen om rust en ruimte te creëren in het noorden.

      • Dat gaat dan ook op voor de Koningslaagte, dat is ook niet meer als nostalgie.
        Je gaat volledig voorbij aan het feit dat in de oude footprint van Groningen geen plaats is voor bouwwerken hoger dan 4 tot 5 bouwlagen, veelal ook nog eens geplaatst in die wijken waar juist de laagbouw gezichtsbepalend-beeldbepalend was en is, wat juist de charme was en is en opgaat voor deze stad. Kijk eens naar de voormalige houthandel Kunst lokatie, een compleet stadsgezicht verkloot met deze wanstaltige hoogbouw, zoals er zo veel lokaties opgeofferd zijn en als het tegenzit nog opgeofferd gaan worden.
        Waarom een stad verkloten als men de door jou aangehaalde asociale woningbouw daar had gebouwd waar nu studenten, sorry jongerenwoningen worden gebouwd? Ik ben en blijf fervent voorstander van een rouleerfabriek voor studenten aan en op de voormalige Suiker Unie terreinen, waar ruimte zat is om zeker 7500 jongerenwoningen-wooncontainers neer te zetten, welke snel geplaatst kunnen gaan worden en waar je voor the time being ook nog een partij asielzoekers in kunt zetten. Hoogbouw en Groningen gaat gewoonweg niet samen. Groen moet groen blijven er is al genoeg opgeofferd. En ik maar denken dat jij Groen Links aanhanger zou zijn.

      • De Koningslaagte is geen nostalgie, maar nieuwe natuur. Zaken als Kunst-Oberman en stadswijken met alleen laagbouw (al eens gekeken wat er boven de plus aan de bedumer weg zit?) zijn juist wel nostalgie. Juist door de stad te verdichten en hoogbouw toe te passen spaar je veel groen doordat je niet elders hoeft te bouwen. Als de studenten zouden wegtrekken zouden complete stadswijken verkrotten. Dat zou dan allemaal weer gesloopt moeten worden omdat niemand er meer wil wonen.

  • Het is net andersom Marc, complete stadswijken verkrotten nu juist door studentenbewoning. Geen studenten betekend juist niet nog meer nieuw te hoeven bouwen, maar nieuwe voor oud bouwen voor de autochtone bewoners, betekend dus automatisch meer groen, meer ruimte, meer rust, minder verkeers- en vervoersbewegingen, meer leefbaarheid, lagere financiële lasten, lagere begrotingstekorten, enz.enz. maar denk niet dat juist dat soort zaken tot Groen Slinks door zal gaan dringen. Met het verdichten van deze al te vol gebouwde stad verdween en verdwijnt juist dat mooie groen wat Groningen altijd heeft gekend, incl.de vergezichten welke nu zijn en worden geblokkeerd door hoogbouw. Groningen begint steeds meer en meer op het voormalige Oost Berlijn te lijken, veel volumineuze in beton gegoten grauwe hoogbouw bepaald steeds meer het stadsbeeld.

    • Die stond nu juist in West berlijn (Gropiusstad o.a.). Grote delen van Oost hebben hun vooroorlogse charme behouden. Prenzlauerberg bijv.

      • Ik denken dan aan Marzahn, Hohenschönhausen en Hellersdorf, de z.g. Marzahn Plattenbau-nieuwbouwwijken in Oost Berlijn

Recente berichten

Donderdag begint zonnig, maar eindigt mogelijk met regen- of onweersbui; daarna langzaam wat minder warm

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen kent aan het eind van donderdagmiddag…

5 uur geleden

Mogelijk oplossing voor bewoners Betonbos: “We gaan in gesprek met provincie”

Er is mogelijk een oplossing voor de bewoners van het Betonbos. Dat heeft wethouder Rik…

5 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar kabelgoot om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…

7 uur geleden

Gemeente schiet extra uitvoeringskosten inburgering zelf voor: ‘Verantwoordelijk voor wettelijke taken met te weinig knaken’

De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…

7 uur geleden

Deel ringweg voor Geheugenpaviljoen wordt niet gesloopt: “Inspraak kan soms heel duur zijn”

Het gedeelte van de zuidelijke ringweg dat mogelijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor…

7 uur geleden

Donar kansloos ten onder in Den Bosch

Donar heeft woensdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de…

8 uur geleden