Categorieën: Nieuws

Toentje gaat plat

Toentje, een groentetuin die bewerkt wordt door vrijwilligers en groente levert aan de Groningse voedselbank, moet verkassen. Het speelveldje en de moestuintjes die ernaast liggen moeten ook weg. Project stadswerf, zoals de buurtbewoners het stuk groen ook wel noemen, werd twee jaar geleden aangelegd op een stuk braakliggende terrein langs de Paradijsvogelstraat.

De grond, zo’n drieduizend vierkante meter, was tijdelijk in bruikleen gesteld door woningcorporatie Nijestee. De buurt ging ervan uit dat het terrein vijf tot tien jaar beschikbaar was. Nijestee laat weten dat in het contract met Toentje was een tijdsduur van minimaal drie tot vijf jaar was afgesproken.

Nu het stuk grond weer aantrekkelijk is voor projectontwikkelaars heeft Nijestee, in overeenkomst met Toentje, het contract verkort. Volgend jaar moeten er koopwoningen op het terrein gebouwd worden. Dit kwam vooral hard aan bij de buurtbewoners, die niet alleen Toentje verloren zien gaan, maar ook hun moestuintjes, speelveldje en uitzicht.

“Ik ben vooral bang voor eenheidsworst. Dat we eindigen met nietszeggende woningbouw” laat Karel Laanstra weten.”Het is met bulldozers het noaberschap platwalsen”.

Maar waar de buurt vooral van baalt volgens Laanstra, is dat Nijestee hen niet heeft ingelicht over de veranderingen. Nijestee laat weten wel gecommuniceerd te hebben met het bestuur van Toentje, met de aanname dat deze met de buurt communiceerde.

Toentje blijft in elk geval nog open tot april volgend jaar.

Céline Cornelis

Bekijk reacties

  • Zonder crisis was de hele stadswerf al volgebouwd. Buurtbewoners weten dat ook. Ik hoop wel dat ze er zo lang mogelijk kunnen blijven en dat ze het niet plat walsen "om potentiële kopers niet af te schrikken". Om het complex er naast staan ook al driekwart jaar sloophekken terwijl er niets gebeurt. Daardoor moest een hoop bedrijvigheid verkassen.

  • Nijestee en de gemeente spraken ruim 2 jaar geleden over 2020 voor dat er weer gebouwd zou gaan worden op deze plek. De appartementen aan de Kraanvogelstraat krijgen ze bijna niet verkocht of verhuurd en stoppen dan maar ex asielzoekers in flats van ruim 1100 euro huur in de maand en dat betalen ze echt niet.

    Hoop dat Toentje een vaste plek krijgt waar ze hun goede werk kunnen voortzetten.

  • Heel erg sympathiek initiatief, ik hoop dat het lukt om een goed alternatief voor ze te vinden. Heel wat beter dan Tuin in stad, dat is een verhaal zonder veel inhoud.

  • Het is kapitaalvernietiging. Met veel subsidie, eigen geld en energie is zowel Toentje als het speelveld aangelegd en na afgelopen zomer de laatste afrondende werkzaamheden te hebben gehad blijken die 10.000en euro's maar voor 1 jaar nut te hebben.

  • Ik meende dat er altijd een minimale afstand van 60 meter bij het vervoer van gevaarlijke stoffen over vaarwegen en woningbouw gehanteerd moest worden. De geplande woningbouw op deze locatie aan het van Starkenborghkanaal komt aardig dichterbij het kanaal te liggen dan 60 meter.

  • @Arne,

    Voorzover mij bekend wonen er geen vluchtelingen in de appartementen (persoonlijk zou ik er geen problemen mee hebben) Wel wonen er buitenlandse studenten die onderzoek doen op de RUG en UMCG. Ook is de huur van de appartementen geen 1100 euro. Dit weet ik want ik woon in het appartementencomplex. Ik snap niet zo goed wat de opmerking over 'ex-asielzoekers', te maken hebben met het onderwerp.

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

7 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

8 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

9 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

9 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

10 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

10 uur geleden