“Stolpersteine” voor in oorlog omgekomen Joden

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig legde vrijdagmiddag ‘stolpersteine’ in de Folkingestraat ter nagedachtenis aan de Joodse Groningers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd zijn.

Dit zijn gedenkstenen voor de huizen waar de overledenen het laatst gewoond hebben. Ze zijn geplaatst op initiatief  van de familie Van Gelder. In de oorlog zijn er honderden Van Gelders vervolgd. Voor één van de huizen werd een speciale drempel geplaatst.

Dit is het laatste adres waar Rachel van Gelder verbleef, voordat ze werd gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor in Polen. Zij staat symbool voor alle Joden die dit is overkomen.

Deel dit artikel:

  1. Mijn vader woonde vroeger met z’n ouders op nummer 7 (5?) in de folkingestraat en kan zich nog herinneren hoe de Duitsers door de straat kwamen lopen met hun geweer in de aanslag. Ze werden vlak voor hun huis doodgeschoten. Ze hadden een spiegel onder het raam en daarin kon hij alles zien.
    En nog zoveel meer verhalen kan hij vertellen over die jaren.
    Mooi initiatief dat er gedenk stenen zijn geplaatst

  2. In het filmpje wordt in de ondertiteling de Duitse stad Cologne genoemd. Dat zeggen de Fransen en Engelsen wel zo, maar wij noemen die stad toch echt Keulen.

    Groet,

    ES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *