Categorieën: Nieuws

Voorlopig geen fusie Haren en Tynaarlo

Er komt voorlopig geen fusie tussen de gemeenten Haren en Tynaarlo. Dat blijkt uit een gesprek tussen de burgemeesters Pieter van Veen van Haren en Marcel Thijssen van Tynaarlo.

De gemeenten willen wel op diverse gebieden samenwerken, maar de Drentse gemeente houdt verder de boot af. Het nieuwe provinciebestuur maakte eerder dit jaar al duidelijk, geen druk te zetten onder de geplande fusie van de 23 gemeenten in Groningen. Dat houdt in dat Haren voorlopig zelfstandig blijft.

Een derde mogelijkheid is een fusie met de gemeente Groningen. Veel Harenaren zijn daar tegen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Schaalvergroting is gewoon totaal overbodig, het enige effect wat je hiermee zult gaan bereiken is dat de gemiddelde burger nog verder van de bestuurders af komt te staan.

    Geldelijk gewin is typisch zo`n drogreden om dit door te willen voeren. Je zult opnieuw gaan zien dat het aan het eind van de rit meer geld blijkt te kosten als vooraf wordt doorgerekend.

    De tijd en energie welke hierin is en wordt gestoken kan men beter aan besturen gaan besteden.

    • Waarom zou schaalvergroting overbodig zijn? In deze tijd van social media staat de politiek juist dichter bij de burgers. Geldelijk gewin is niet de reden, de reden is het uitvoeren van de steeds breder wordende gemeentelijke taken. Er is zoveel expertise en flexibiliteit voor nodig dat dat op kleine schaal niet haalbaar meer is.

      • De schaalvergroting van de vluchtelingen wordt steeds groter dat tenkoste van de eigen burgerij..!!
        Tynaarloo heeft dondersgoed in de gaten ( kijkend naar de Brusselse politiek) dat ze de zeggenschap uit handen geven zodra de schaalvergroting een feit is .
        Men wil hetzelf in de hand houden ..
        Heel goed..!!
        Hulde gemeenteraad Tynaarloo
        Kunnen jullie het stadsbestuur van Groningen niet overnemen ?
        Dat moet een Pies of keek zijn ..met de stelletje snurkers die daar het "bewind "voeren .

      • Tynaarlo is bezig een samenwerkingsverband op te zetten met Assen en Aa en Hunze (Samenwerkingsverband Drentse Aa). Bestuurlijk blijven ze onafhankelijk, maar operationeel gaan veel diensten samen.(Schaalvergroting dus :p) Tynaarlo komt er dus ook niet onderuit. Ze hebben daar Haren even niet bij nodig. Wellicht nadat het proces is afgerond.

  • New York heeft meer inwoners dan Nederland en heeft 1 burgemeester. waarom wij 400? de zorg versnippert, op 400 plekken wordt t wiel opnieuw uitgevonden. pure verspilling!

    • Goed voorbeeld doet goed volgen, New York kent een enkele burgemeester en is net als Detroit, bijna failliet, Amerika kent een begrotingstekort van 20.500,000,000,000,00 US dollar.

      Op het moment dat de menselijke maat ergens is verdwenen, raakt men het overzicht kwijt en zie je schuldenlast toenemen. Kijk maar naar het bedrijfsleven, recent nog het faillissement van Imtech, kijk naar wat er gebeurde nadat de diverse nutsbedrijven geprivatiseerd werden, alles zou goekoper gaan worden, maar dat werd nergens bereikt. Alles zou beter en sneller gaan, maar het tegenovergestelde werd bewaarheid.

    • 8,4 miljoen volgens de engelse wikipedia. Klopt dus niet. Bovendien kun je het niet vergelijken met Nederland.

  • @Huib,

    Het was/is inderdaad staatsschuld wat er had moeten staan. Las trouwens nog een artikel over Douwe Jan Elzinga, welke feitelijk mijn beweringen onderschrijft.

  • Ook de bewoners van de voormalig zelfstandige gemeenten Helpman, Hoogkerk en Oosterhogebrug zijn er aan gewend geraakt dat hun nieuwe gemeenteraad aan de Grote Markt is gehuisvest. Dat zal de gemiddelde Harenaar ook vast wel lukken.
    Het lijkt me heel goed dat ze ook gaan meebetalen aan allerlei voorzieningen waar ze nu nog volop van profiteren maar niet aan meebetalen. Dit heet ook wel solidariteit.
    Haren wijkt verder ook niet af van een gemiddelde woonwijk in Groningen, veel is er niet te doen en wanneer je iets wilt ga je naar de stad.

    • Ben je wel eens in Haren, of omstreken, geweest ?!
      Haren is nu nog een rustieke landelijke gemeente met veel ,naar het zuiden doorlopend, kostbaar natuurschoon. Daarom moeten Tynaarloo(Zuidlaren)en Haren uiteindelijk wel bij elkaar.
      De hier geopperde vergelijking met industriedorp Hoogkerk gaat totaal mank.

      • Hoogkerk en Haren verschillen behoorlijk van elkaar. Dit neemt niet weg dat in vele gemeenten er dorpen rondom een stad liggen met een geheel eigen en verschillend karakter. Dat is echter geen reden om te veronderstellen dat het bestuur van zo' n gebied om die reden een probleem zou zijn. Beyum en Hoornse meer verschillen ook behoorlijk van elkaar.

  • Schaalvergroting is geen doel. Maar een gemeente moet gewoon een sterk bestuur een deskundig ambtenarenapparaat hebben om de ingewikkelde taken goed te kunnen uitvoeren. Dat had het vorige college van B&W in Haren ook in de gaten. Daar wordt je niet populair mee, maar de ontkenning - zoals het huidige college doet - is feitelijk volstrekt onverantwoord en zeker niet in het belang van de inwoners van Haren.
    Waar is Haren toch zo bang voor? Veel gemeenten in de provincie gebruiken nu al -en met overtuiging - de kennis binnen het professionele ambtenarenapparaat van Stad, omdat ze het zelf niet meer goed aankunnen. Grootegast laat z'n ruimtelijke plannen door Stadse experts toetsen, vrijwel alle ambtenaren van Ten Boer zitten al in Stad, Appingedam, Loppersum, Delfzijl en Eemsmond (de DEAL-gemeenten) laten hun belastinginning al jaren uitvoeren door Stad...Daar komt de buitengewoon lastige uitvoering van de sociale regelingen ook bij. Moeilijk, ingewikkeld.
    En Haren profiteert natuurlijk nu ook al volop van Stad zonder dat ze daarvoor betaalt. Als Harenaren naar de Schouwburg gaan, trainen op de kunstijsbaan Kardinge of recreëren op het Paterswoldsemeer, dan zijn dat voorzieningen die geheel of vrijwel geheel door Stad worden betaald. Ik ben ervan overtuigd dat Haren echt veel beter af is als ze met behoud van dorpse identiteit - dit staat totaal niet ter discussie - gebruik kan maken van de kracht en kwaliteit van het Stadse bestuursapparaat. En natuurlijk kunnen Harenaren straks hun trouwboekje, paspoort en rijbewijs blijven ophalen in de prachtige hulpsecretarie op het Haderaplein. Moraal van het verhaal: Haren doet zichzelf echt te kort met de Pavlov-reactie op het idee 'samen met Groningen'. Dit heeft met gezond verstand helemaal niets te maken.

    • Aan de andere kant is het ook te begrijpen dat freeriders hun positie proberen te behouden.
      Alle andere argumenten die ze hanteren vind ik niet steekhoudend.

Recente berichten

‘Zondag regen- en onweersbuien, ook komende dagen niet droog’

Het is de komende dagen verstandig om de paraplu mee te nemen als je op…

7 uur geleden

Be Quick 1887 degradeert naar eerste klasse na nederlaag tegen Heino

Be Quick 1887 is zaterdagavond in en tegen Heino gedegradeerd naar de eerste klasse. In…

8 uur geleden

Brandweer Ten Boer strandt bij gewestelijke voorrondes: “De rest was nog beter”

Het is de brandweerlieden van Ten Boer niet gelukt om een plek te bemachtigen bij…

10 uur geleden

Agent ziet ‘dienstvoorwerp’ in water vallen, duikers brandweer schieten te hulp

Een bijzonder klusje voor de duikers van de Groninger brandweer zaterdagavond. Zij moesten in actie…

10 uur geleden

Hack klantgegevens Waterbedrijf Groningen onderdeel van groter datalek

Behalve gegevens van klanten van Waterbedrijf Groningen zijn ook persoonsgegevens van klanten van andere bedrijven…

10 uur geleden

Gewonde bij brand op volkstuincomplex Stadspark

Bij een brand op een volkstuincomplex aan de Campinglaan in het Stadspark is zaterdagavond een…

11 uur geleden