Categorieën: Nieuws

Informatieavond Van Swietenlaan druk bezocht

Een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de geplande noodopvang voor vluchtelingen aan de Van Swietenlaan trok maandagavond meer dan 500 belangstellenden.

Burgemeester Den Oudsten zegt er veel van te hebben geleerd. Hij kondigde aan zich in te zetten voor de omwonenden en de scholen in de buurt. Ook moeten de 550 vluchtelingen beziggehouden worden. Verder komt er een klankbord die die lopende zaken bespreekt met omwonenden.

De reacties op de komst van de vluchtelingen waren vrij positief, hoewel sommige aanwezigen zich zorgen maakten over de veiligheid en de kans dat er strijders van IS tussen zitten. De politie zal er dan ook vaker dan normaal patrouilleren. De vluchtelingen komen in de loop van volgende week en blijven er in principe een jaar.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

 • Heel goed dat we niet zoveel xenofobe malloten in deze stad hebben. Fijn dat steeds weer bevestigd wordt dat de vluchtelingen welkom zijn.

 • Vooral grappig was die ene man:

  RTVNoord: "Eén man is het er niet mee eens en uit na afloop zijn ongenoegen: 'Het zou tot twee uur doorgaan', roept hij boos, tegen iedereen die het maar horen wil. Hij blijkt een roepende in de woestijn. De zaal is inmiddels leeggelopen."

  De man had zich nog zo verheugd op tot diep en de nacht doorzeuren over vluchtelingen en moslims en veiligheid en zijn belastinggeld, maar helaas het mocht niet baten.

 • Ook in het verslag van RTV Noord werd de sfeer als 'overwegend positief' beschreven... Hebben deze journalisten een ander bijeenkomst bezocht? Zoals te verwachten viel was ongeveer 25% rabiaat tegen, 25% onverzettelijk vóór, en de rest kritisch-afwachtend. Het was jammer maar ook voorspelbaar dat veel lieden die het woord namen beide uitersten vertegenwoordigden, met aan de ene kant schuimbekkende malcontenten en aan de andere kant stuitend naïeve wereldwinkeltypes. Daarnaast waren er nogal wat ijdele applaustrekkers bij, die geen vragen hadden maar enkel zichzelf een Gutmensch-tiara wilden opzetten. De burgemeester overigens leidde de avond, die soms een grimmige sfeer dreigde aan te nemen, uiterst beheerst en realistisch.

  • Opvallend was het erg grote aantal mensen dat zich als vrijwilliger meldde.
   De mensen die positief reageerder mochten op heel wat meer steun uit de zaal rekenen dan de negatievelingen. Sommigen daarvan zou ik echt aanraden om hulp te zoeken. De wijze waarop die hun mening uiten doet een ernstige aandoening vermoeden. Dat geldt uiteraard niet voor ieder kritisch geluid. Ik kan mij goed voorstellen dat er veel,vragen leven. Ik vond dat daar adequaat op werd ingegaan.de meeste mensen gingen dan ook zeker niet ontevreden naar huis.

   • Er hebben zich zo'n 200 van de ruim 600 mensen aangemeld als vrijwilliger; dat klopt dus met mijn schatting van ongeveer een kwart vurige voorstanders. Mijn probleem met de berichtgeving van zowel Oog, RTV Noord als het Dagblad is hun interpretatie als zouden zich slechts aanvankelijk enkele critici hebben geroerd waarna de stemming 'omsloeg' in een hartelijk juichfestijn. Zo was het simpelweg niet. En dat applaus was dikwijls nogal overdreven: naarmate de avond vorderde waren er allerlei mensen die zich ook wel even wilden baden in de gloed van de politieke correctheid. Ik zou mijn eigen insteek willen omschrijven als die van een positief-kritisch afwachtende buurtbewoner. Ik roemde de rol van de burgemeester al in mijn eerdere bericht, maar ik constateerde ook dat veel onduidelijk bleef. Over de levensduur van de de opvang werd weinig concreets gezegd: in principe een jaar met een optie op een half jaar uitlooptijd, en een eventueel vervolg zal afha gen van 'internationale ontwikkelingen' - maar kennelijk niet van de ervaringen uit de pilotfase. Ook over de demografische opbouw van de bewoners werd een slag om de arm gehouden; aanvankelijk vooral gezinnen, uit Syrië - maar ook weer niet uitsluitend. Zo was er voor elk wat wils en kon ieder zijn (voor)oordelen bevestigd zien.

 • De door de Hongaarse journaliste getackelde vluchteling blijkt Osama Abdul Mohsen te zijn. Al Nusra (Qaeda) aanhanger uit Deir Ezzour (Syrie) met het bloed van vijftig Koerden aan zijn handen.

  Het percentage ISIS-aanhangers onder de vluchtelingen wordt op 2% geschat. Tien potentie koppenhakkers in de Hoornsemeer! Toppie!

  Knap trouwens hoe die Eva Hulscher tussen al die baardmannen in aanmeldcentrum in Ter Apel altijd nog een meidje of hoofddoek-vrije vrouw weet te vinden.

  Degenen die nu pro vluchtelingen teksten uitslaan omdat de voor eigen belang meest renderende (opbrengende) mening is, roepen na drie bloedige aanslagen om het opgeven van al hun vrijheid/privacy in ruil voor veiligheid. Dat is dan de door de media gespinde (gewenste) mening . Wedje?

  • Steek de fik er dan maar in dan ben je de held van het rijke westen en krijg je een gouden handdruk van de grote blonde godheid.

   • Marc.

    Dus als je hoofd niet in het zand steekt, maar de dingen iets beter ziet, ben je een brandstichter?

    Welkom in de schema's van de moreel ernstig verhevenen?

    Ben trouwens geen PVV'er. Ken teveel moslims die weten wat er na de moord op familie van Mohammed met de Islam is gebeurd; Kapot gemaakt door heersende stam in Mekka. Deze mensen vrezen de massale instroom nog meer dan de gemiddelde autochtoon.

   • Grappig dat jij die een veel hoger inkomen heeft dan ik (iemand die vrijwel niets om geld geeft zolang hij de huur kan betalen) over financiële motieven begint.

   • Als je vind dat er levensgevaarlijke koppensnellers door je stad lopen en je onderneemt geen actie, wat ben je dan VSH? Je loopt wel stemming te maken tegen mensen die hier komen omdat ze in een uitzichtloze situatie bevinden. Waar hebben ze dat aan verdiend?

   • Ik maak me zorgen over hoe Nederland er over een decennia of drie uit ziet. Een tijd die ik gezien mijn leeftijd en zeer ongezonde levenstijl niet verwacht mee te maken.

    Nog het bangst voor een absolute politiestaat met controlemiddelen waarvan de in technologie geïnteresseerde aluhoedjes nu nog niet kunnen dromen.

    Aanslagen zijn voor de nabestaanden ook verschrikkelijk, maar verwacht niet dat die het aantal verkeersdoden zal overtreffen.

    Over uitzichtloosheid. Leidt dat in Nederlandse asielzoekerscentra er ook toe dat Soennitische Syriers Christelijke Eritreers gaan vertellen dat laatsten geen alcohol en varkensvlees mogen eten?

 • Het zal de komende tijd wel een stuk rustiger gaan worden op dit forum, daar ik er van uit ga dat zowel Marc als Jacques zich gisteravond nog als vrijwilliger hebben opgegeven en niet nog langer hun daadkracht met woorden belijden maar nu dan eindelijk de handen uit de mouwen gaan steken om de so called asielzoekers bij te staan.

  • Dan ga jij zeker aan de slag bij de Hanzehogeschool en de RuG om daar bindende studieadviezen naar goeddunken uit te delen.

  • Al geruime tijd ben ik vrijwilliger in een sector verwant aan de opvang van vluchtelingen.

   Ik probeer mer open voor te stellen maar het blijft voor mij erg raadselachtig waarom een aantal mensen op voorhand al weten te vertellen wat er aan de vluchtelingen allemaal niet deugt.
   Er is nog nooit een politieke aanslag door een vluchteling gepleegd. Of zie ik iets over het hoofd.
   Dat het niet eenvoudig is om mensen uit een niet-westerse cultuur een plek in ons land te geven is neit eenvoudig, maar het is regelmatig bewezen dat het wel kan.
   Terugsturen van mensen naar een oorlogsgebied is al helemaal geen optie en in de regio wordt al 95%van de vluchtelingen opgevangen.

   Wat maakt dat mensen zo verschrikkelijk cynisch zijn geworden dat ze niet bereid zijn om mensen in nood te helpen en anderen die niet xenofoob zijn zo verketteren. Is het angst voor een andere cultuur, of angst voor het inleveren van een minuscuul deel van onze welvaart? Ik denk dat de meesten het zelf niet weten.

 • Jacques,
  Ik voel mij echt niet aangsproken, noch door jou of je maatje Marc, maar wil toch even reageren en gelijktijdig iets rechtzetten. Ik geloof niet dat ik ooit ergens iets negatiefs heb geschreven over vluchtelingen. Vluchtelingen, echte vluchtelingen welke moeten vluchten voor de(een)oorlog in hun land of regio zijn altijd welkom. Puur persoonlijk zou ik deze lieden echter enkel onderdak aanbieden en geen zicht gaan geven op een permanent verblijf in it land of Europa, maar een tijdelijke verblijfsvergunning. En nu niet direkt gaan roepen dat er meer dan genoeg plaats is in dit land. Mocht het zo zijn dat het veilig genoeg is in het land of de regio van waaruit men ~gevlucht~ is, dan ook direkt zonder mitsen of maren een terugreis aanbieden en met zachte doch dwingende hand terug naar huis. Wanneer dit de wereld duidelijk wordt, ga je zien dat de vluchtelingenstroom, ik noem het grotendeels asielzoekers, sterk in zal gaan dammen.
  Probleem in dit land is echter dat een groep inwoners denkt op te moeten staan om hun mening als de mening van ~het volk~ te kunnen en te mogen verkondigen. Daar gaat het mis, daar zie je dat de groep welke het liefst geen enkele vluchteling opneemt, in razernij uitbarst, waar de zwijgende meerderheid zich hier en daar dan ook langzamerhand begint te roeren. Deze trend zag je landelijk al, maar zie je nu ook lokaal plaatsvinden.

  Wat mij nu in Groningn opvalt en dat zal in veel plaatsen plaats hebben gevonden, is dat er plots in dit geval wel 200 vrijwiliggers blijken op te zijn gestaan om de so called ~vluchtelingen~ welke hierheen komen te willen begeleiden. Nu is mijn prangende vraag, waarom nu dan ineens wel en waarom laten deze ~plotselinge~ vrijwilligers bejaarden, hulpbehoevenden en ouderen al jarenlang in de kou staan, want daar is structureel behoefte aan vrijwilligers, echter kan men daar onvoldoende mensen voor vinden.

  • Goed punt Middenweg,maar je zult geen antwoord krijgen van deze vrijwilligers want die verstoppen zich altijd als ze vast gepraat worden.

   • @ Middenweg.

    Goed verhaal!

    @ Rae

    De kans dat "Jack" werkelijk vrijwilligerswerk doet is nihil. Hij schreef ooit dat "in een stad blijven wonen vanwege stilaan hulpbehoevend wordende ouders, een ongeloofwaardig argument is". Egocentrisme tot de Max, en slechts gefocused op een zo hoog mogelijke plaats op de maatschappelijke apenrots.

   • waarom hebben sommigen zo'n beroerd mensbeeld zodat niemand inhun ogen nog deugt.
    Wanneer je vlucht voor oorlogsgeweld dan ben je een profiteur en degene die mensen in nood willen helpen zijn hypocriet.
    Dat soort kwalificaties worden het vaakst geuit door de ontevredenen met mislukte opleidingen en carrieres die de schuld van hun eigen falen altijd aan anderen wijten.
    Get a life!

  • @Middenweg
   Kennelijk wordt de situatie van de vluchtelingen als ernstiger ingeschat dan die van bejaarden. De actives van Goor en Geer hebben wel veel extra vrijwilligers opgeleverd.
   Gezien alle reacties hit diverse geledingen schat ik in dat er een royale meerderheid de steun aan de Syriers steunt. Kritiek is er ook, en je mag natuurlojk ook altijd vragen hebben maar het domme geschreeuw lijkt voorbehouden aan een specifeke politieke groepering.

  • Ken jij ze persoonlijk Middenweg? Die vrijwilligers? Dat je weet dat ze geen bejaarden helpen of actief zijn voor de voedselbank? Of zich inzetten voor kansarme kinderen? Ben jij degene die het morele recht heeft om groepen aan te wijzen die eerst geholpen moeten worden en wie het zelf maar moet uitzoeken? En als je dan het niet doet zoals Middenweg het wenst te zien. O jee dan ben je een verwerpelijke hypocriet die bovendien ook nog de samenleving in gevaar brengt.

Recente berichten

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op Pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op Pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

57 minuten geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

2 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

3 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

5 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

6 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

7 uur geleden