Categorieën: Nieuws

Grote opkomst over hulp aan vluchtelingen

De initiatiefnemers van de bijeenkomst #WatKunJijDoen, die afgelopen zondagmiddag in de bibliotheek aan de Oude Boteringestraat plaats vond, waren erg tevreden over de hoge opkomst.

WatKunJijDoen is een initiatief van een aantal betrokken Stadjers die iets willen doen voor de vluchtelingen in Groningen. Tijdens deze eerste bijeenkomst werd er vooral gekeken naar welke ideeën mensen hebben over het ondersteunen van vluchtelingen en waar ze zich voor willen inzetten. Daarbij werd ook aangeven dat het ook om ideeën moet gaan voor de langere termijn.

Medewerkers van het COA waren aanwezig om uitleg te geven over de opvang van vluchtelingen en om verdere vragen te beantwoorden. Daarnaast waren er ook ex-vluchtelingen aanwezig om toe te lichten waar precies wel en niet behoefte aan is.

De initiatiefnemers willen op 1 januari met concrete voorstellen komen. Tot die tijd roepen ze zo veel mogelijk mensen op om mee te denken en mee te doen.

Andor Heij

Bekijk reacties

    • Jammer dan Rae.

      Volgens Welt am Sonntag wordt 100% van de christelijke vluchtelingen (Eritreers en Iraakse en Syrische Christenen) in Duitse AZC's bedreigt.

      Door "hoogopgeleide" "vluchtelingen" (Turkije is veilig) die uit dankbaarheid voor hun redding uit uitzichtloze situatie door Duits Protestantisme, de minderheden (ook Yezidi's) dwingen halal te eten, hun kruisjes (Christenen) af te doen, en 5 keer per dag te bidden.

      Maar het gaat allemaal hartstikke goed komen.

    • Ben je al even wat ruimte aan het maken voor domme discriminerende opmerkingen waar je niet op aangesproken mag worden?

  • In een fatsoenlijk land worden vluchtelingen op een fatsoenlijke manier opgevangen. Heel goed dat vele stadjers hun steentje hier aan willen bijdragen en niet zeuren over allerlei zaken die niet deugen.

    • We kunnen onze eigen hulpbehoevende en bejaarden nog niet eens fatsoenlijk verzorgen,waar zijn deze 'watkunjedoen' mensen dan?

      • Iedereen is er vrij in om zijn eigen tijd te besteden aan het soort vrijwilligerswerk waar hij zelf voor kiest.

        Wanneer mensen een moreel oordeel vellen over het soort vrijwilligerswerk dat iemand anders doet dan vind ik nogal aanmatigend. En eerlijk gezegd maakt het mij niet uit wat een ander er van vindt.

      • In Groningen gaan niemand meewerken aan die participatiemaatschappij, wat politiek Den Haag voor ogen staat. Groningen als de provincie van het 'pappen en nathouden'. En hoe doorzichtig die Alders is, bleek maar eens weer in aanloop van het proraildebat. Als schakeltje van een bananenrepubliek!

  • Mooi om te lezen dat er toch nog enkele stadjers zijn te vinden welke geheel belangeloos deze grote groep asielzoekers op willen vangen.

    • Middenweg,
      daarom juichen MarcS en JackB alle vrijwilligers ook toe. Zelf aan de zijlijn roepen ze om het hardst dat die arme drommels geholpen moeten worden. Over goed voor de dagkomen gesproken !

  • Ik heb nog samen een cursus gevolgd met een Syrische vluchteling die via Brazilië naar Mexico was gereisd. Hele aardige man van 30. Vertelde precies hoe iedereen elkaar liep af te schiten. Ze wisten helemaal niet meer wie tegen wie vocht. Liepen ze weer eens tegen een engelstalige militair huurlingen aan, of andere gekken.

    Ik kon hem volledig begrijpen, veel vrienden afgeslacht, elke dag op internet kijken of de wijk van zijn ouders nog bestond of plat lag, alle nieuws volgen. Ik heb hem geadviseerd in Mexico of ander land in Zuid Amerika te verblijven. Daar zou hij minder opvallen als buitenlander dan in bijvoorbeeld Nederland. En hij wilde niet meer tussen de moslims wonen, hij was een christen Syriër.

    • Met dank aan nobelprijswinnaar Obama en wat anderen is dat prachtige land, met eeuwenoude cultuur en mozaïek van bevolkingsgroepen finaal naar de kloten.

      Gelukkig lijkt Duitsland zich niet langer te intimideren en weer de blik op Rusland te richten in plaats van op de verenigde psychopaten in Washington en psychopatische keffertje in Londen
      Hopelijk maakt het Atlantisch denken in Den Haag ook eens plaats voor Europese koers.

      (In 2006 werd besloten door zieke imperialistische Westen en satanische Saudi's dat Syrie op het lijstje voor regime change kwam)

      • En nu krijgt Obama de schuld van de ellende in Syrie? Bizarre redenering.
        Het lijkt mij iets meer voor de hand liggen om Assad die met behulp van Putin zijn eigen bevolking uitmoordt met vatenbommen iets meer verantwoordelijkheid te gunnen.

      • Als je alleen ordinaire propaganzenders als CNN, BBC en FOX kijkt, ga je weinig grip op de werkelijkheid krijgen.

      • Ik geloof niet dat je veel recht van spreken hebt wanneer je hier met het verhaal komt dat Blackwater in de Oekraine actief is omdat dat in Bild Zeitung heeft gestaan.

      • Had dat van de Volkskrant site. Heb dat al duizend keer gezegd. Ook Der Spiegel en Le Monde vonden dit nieuwswaardig genoeg.

        Maar nogmaals: voor nieuws over Syrië kun je beter bij het twitteraccount van EjmAlRai zijn dan de NATO propaganda-zendertjes als de BBC.

      • Snap je echt niet dat wanneer de Volkskrant zegt dat er iets in de Bildzeitung heeft gestaan en je refereert naar de inhoud van het artikel in Bildzeitung dat je dan de Bildzeitung citeert en niet de Volkskrant?

    • Ik spreek nog al eens mensen. Zo ook een voormalig medewerker in de Amerikaanse ambassade van Irak. Die gaf ook aan dat iedereen die zich bezighield met de problematiek daar tegen het beleid van Obama waren om zich terug te trekken. Obama had beloofd troepen terug te trekken en minder te bemoeien met landen. Volgens hem was het daar misgelopen.

      De syrier zat echter helemaal niet te wachten op meer Amerika, er liepen al zoveel partijen te schieten dat het gewoon een burger terror oorlog was. Hij zat overigens in het leger van Assad.

      Soms worden Arabische lentes gewoon ijskoude donkere dagen. Ik had nog steeds liever Saddam Hussein doe boel onder controle houden.

      • Willem.

        Saddam was een beest. Buitencategorie.
        Vergelijkbaar met Hitler en linkse atheïsten als Stalin, Pol Pot en Mao.

        Oorlog tegen Irak was gebaseerd op grove leugens (hebben we nu "burgerjournalisten" van Bellingcat, toen gingen ze ten oorlog op basis van een scriptie en leugens van Powell in de VN), maar dat het beest Saddam weg is, valt niet te betreuren.

        Aangezien ISIS ontstaan is in het Amerikaanse gevangenkamp Bucca, gebagatelliseerd werd door Obama (zei dat een amateurteam - in VS 'JV' genaamd - shirtjes van de Lakers kan aantrekken, maar dat dat ze nog niet de Lakers maken), bevoorraad vanuit Turkije, niet gezien door satellieten voor val van Mosul, en nu op zeer minimale wijze gebombardeerd door Westen...kunnen we stellen dat ISIS een Washington niet erg onwelgevallig monster is. Er is alleen wat containment nodig.

        Tijd om aan de toekomst van Europa te gaan denken, en met de Russen Syrie vrij te maken van niet Syrische jihadisten. Gezien de inzet van SU-34 en Antonov (?) 95 (bommenwerper met bijnaam De Beer) en straks TOS 1A flamethrower hebben de Russen ons militair niet echt nodig. Maar laten we wel achter de wijze Duitse realpoliker gaan staan wat betreft Syrie en Russisch optreden goedkeuren.

        Ons smerige plan van regime change (daartoe besloten in 2006) heeft gefaald, en de ellende die het veroorzaakte moet nu stoppen.

        Voor inzicht in dossier Syrie raad ik aan de twitteraccounts van EjmAlRai, Joshua Landis, Cahitstorm, Edwardedark, Harald Doornbos (alhoewel soms negentig naar agenda-journalisme) en Max Abrahms. Maar vooral die eerste: EjmAlRai.

      • Obama valt helemaal niets te verwijten. Het waren de republikeinen. De oorlogszuchtige Bush-jes.

        Obama heeft nooit geen eerlijke kans gehad. Continue opgezadeld met de erfenis van de republikeinen.

      • Sjoerd.

        Vind ik een beetje naïef. Als je denkt dat je president van de VS kan worden, zonder dat je een sociopaat bent die belangen van de Corporate Maffia en Wallen Street verdedigt, heb je de Amerikaanse "democratie" niet helemaal scherp voor ogen.

        De erfenis van Bush?

        Wat heeft die criminele George W. Bush te maken met het feit dat bijvoorbeeld de Syrische Koerden (YPG, YPJ en niet die laffe Iraakse Peshmerga) wederom het Amerikaans mes in de rug kregen, maar nu door Obama.

        De Maidan-coup tegen corrupte maar gekozen Janoekovits had alle kenmerken van door de CIA (Victoria Nuland) georganiseerd. Janoekovits aan de ene kant en EU/oppositie hadden een accoord. De fascisten van Pravy Sektor accepteerden dit niet, gingen over tot heftig straatgeweld (stenen, ijzeren staven, molotovcocktails, kettingen) waarop de oproerpolitie met voor ons ongekende begrippen terughoudendheid reageerde. Als enkele duizenden heftige fascisten via straatgeweld bij het Binnenhof de regering wil laten capituleren, worden er door ME en andere eenheden echt meer dan alleen wat verdedigende linies opgetrokken. Of kijk eens hoe Spaanse politie op veel vredzamer Indignados reageerde. In Amerika zou absoluut met scherp geschoten zijn.
        Aangezien de politie cool bleef, stapten de fascisten over naar volgende stap van CIA handboek voor "geweldloze demonstraties". Stap 3: vanuit massa vuren op politie. Zoals de Massademonstraties in Syrie en Egypte (Moslimbroeders) uit de hand liepen.
        Toen was logischerwijs de boot aan voor Oekrainse oproerpolitie.

        Met dank aan vuile geopolitiek van Obama, zijn we nu 6000 Oekrainse en 200 slachtoffers verder. Het is de Russen na de val van de muur toegezegd dat de NATO niet naar Oosten zou opschuiven. 1400km inmiddels! Poetin laat zich niet omsingelen door NATO raketbases en raketschilden, zoals de Amerikanen geen raketten op Cuba accepteerden en De VS nooit zouden toestaan dat - zeg - China vergaande militaire bondgenootschappen met Mexico en Canada aankoopt en aan de landsgrenzen geconfronteerd wordt met allerlei wapens die met vele oorlogen na WOII heeft bewezen agressief, imperialistisch en hypocriet te zijn.

        Het gaat de Amerikanen om een (voor noodzakelijke constante groei) steeds vergroten van afzetmarkt, beschermen van Olie-dollar als werelds enige reservemunt en regie over olie en gas. Streven hiervoor naar full spectrum dominance. "Gerechtvaardigd" met hun claim op American Exceptionalism.

        Ook Nobelprijswinnaar doet aan dit kwaad gewoon mee. Beetje racistisch om te denken dat Obama wat meer pigment heeft, geen griezel maar een verlosser is.

        Met vernieuwen van kernwapens in Duitsland en steun aan jihadisten in Syrie doet hij niets anders dan Ronald Reagan.

      • Sjoerd.

        Laat ik het anders stellen.

        Waar Assad en ISIS (ondanks slagvelden bijvoorbeeld in Deir Ezzour, Hasakah, Palmyra, in de Qalamoun, vliegbases Quweires en Taqwa, maar ook Raqqa waar Almeerse jongemannen Khalid W. hoofden van Syrische soldaten op hekwerk spiesde) door clowns geheel ten onrechte (!) als twee zijden van een medaille wordt gezien, geldt dat voor de twee uiteindelijke presidentskandidaten in Amerika wel.

        Obama is Reagan, Clinton, Bush (2keer) maar met wat meer pigment. Een als het om de levens van (niet-Amerikanen) een nietsontzien machtspoliticus. Hillary Clinton - is zo mogelijk - nog enger.

      • Wat weer een fraaie complottheorien en oordelen ! Jammer dat er nergens een betrouwbare bron wordt genoemd.

      • Dit is te recentelijk, hetgeen je opbiecht @VSH. Je moet verder terug in de geschiedenis. De tijd van Papa Bush sr. Obama bevind zich helaas in een rollercoaster om het boeltje nog enigszins beschaaft te houden als 'bedrijfsleider' op het wereldtoneel. Dit als gevolg van de puinhopen van de republikeinen.

      • Bronnen?

        Wikipedia, EjmAlRai, Joshua Landis, Max Abrahms, Harald Doornbos (enigszins agenda journalisme) de Koerd Cahitstorm, Aleppo-inwoner Edwardedark en Assad propagandist, maar feitelijk Petolucem.

        Actueel; met een beetje Russische luchtsteun gaat Syrische leger (SAA) ISIS uit Palmyra/Tadmur trappen.

      • Lukraak wat kranten en internetbronnen noemen zonder nadere specificatie verhoogt de betrouwbaarheid van je bijdrages niet.

        Actueel: op dit moment lijkt het erop dat de Russen bombarderen in gebieden waar IS niet aanwezig is, o.a in de omgeving van Homs. De rebellen en burgers lijken vooralsnog vooral het slachtoffer van de russische acties.

        Het Syrische leger heeft het nu veel te druk met het gooien van vatenbommen op burgers om IS serieus te bestrijden.

  • Jack,
    denksport kun je ook in je vrije tijd doen.
    Daag me verder niet uit om een "geheim" te onthullen.

  • Nog even wachten en als alle echte vluchtelingen het land uit zijn, bommen erop. En daarna de vluchtelingen weer terug.

    • Gelukkig gaat Putin Syrië nu helpen ondanks alle westerse strijd tegen de russen. En criminalisering. En boycotten. En ruttes uitspraak dat de bovenste steen onder moet komen.
      Of zou rutte het over zichzelf gehad hebben? Wat doet de nato daar eigenlijk? Als ik de russen was zou ik het zelfde doen als wat de usa vroeger deed in afghanistan: stiekem de opstandelingen ( mudjahedeen) van wapens voorzien.
      Het westen heeft nooit een schone rol in het buitenland gespeeld.
      Hoezo terug? Syriers zijn straks nederlanders.
      Syrie gewoon per opbod verkopen.

Recente berichten

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

1 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

2 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

3 uur geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

4 uur geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

5 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

6 uur geleden