Categorieën: Nieuws

Groningers heten vluchtelingen welkom

Vluchtelingen zijn welkom in Groningen. Dat was het geluid wat veel stadjers maandagmiddag wilden laten horen op de Grote Markt.

Bij de manifestatie:’Vluchtelingen welkom’ waren tussen de 1500 en 2000 mensen aanwezig. Tijdens de manifestatie spraken verschillende mensen het publiek toe, waaronder initiatiefneemster Mechteld van Duin en burgemeester Peter den Oudsten.

Op de grote markt was het duidelijk maandagmiddag: Vluchtelingen, jullie zijn welkom!

Liesanne de Haan

Bekijk reacties

  • Hoop dat deze figuren nog even terug denken aan hoe zij zich moreel verheven voelden op de hoogte van de Grote Markt als in Europa over een aantal decennia de pleuris uitbreekt.

    Leestip: alles over/van Theo Padmos. (En nog steeds de tweets van Wierd Duk)

    • Padnos. Wierd Duk werkt voor TPO wat een rechts bralblog is. Als je het verschil tussen gewone burgers en yihadisten niet wilt zien dan ben je onderdeel van het probleem.

      • Arabische landen geven niet thuis omdat ze de extremisten uit de vluchtelingen kunnen halen, maar onze veiligheidsdiensten wel?

        Liever op de lijn Duk. Denk dan minder onderdeel van het probleem te zijn.

      • Omdat ze geen zin hebben in de veel te liberale Syriërs. De secularisering in Syrië is al veel verder dan in de golfstaten en Saudi-Arabië (afgezien van de tijdelijke importwerknemers).

      • Marc.

        Wil je mij wat uitleggen over Syrië? Begin eerst maar eens met mensen als EjmAlRai, Cahitstorm en Edwardedark te volgen op Twitter.

        Maar je hebt wel gelijk. De urbane Syrische Soennieten zijn voor een groot deel tolerante seculieren. De plattelands Soennieten uit de districten Aleppo, Idlib (meest sektarisch) en Homs zouden prima kunnen leven in Koeweit, Qatar of Saudi Arabie als dat niet van de hardvochtige Bedouinen-regimes waren.

        Over Soennieten in metropolen Aleppo en Damascus. Net als meeste Syriers geen fan corrupte en repressieve Assad/Makhlouf (Soenieten) kliek, maar nog veel minder van buitenlandse jihadisten door wie ze wel even bevrijd zullen worden. Hierbij werden salafistische jihadisten geholpen door plattelanders die typische provincialistische rancune/wrok tegen dominante stedelingen kennen, en zich geconfronteerd zagen met droogte en mislukte poging tot economische verandering (van plan naar markt) door Assad. Een aanval van het platteland op de decadente/arrogante stedelingen.

        Mede georkestreerd door ons, het gore hypocriete Westen. Een regime change door generaal Clark geplanned vlak na 11 september. Assad in een autonoom en stabiel Syrie, is nooit een optie voor ons geweest. Banden met Rusland, Iran en die Libanese verzetsbeweging, doorn in het oog van islamofascisten in de Golf en Ankara, en blokkade voor gaspijp van Qatar naar Europa.

        Als het ons (VS, en die elke ademstoot voor een leugen gebruikende Britten) om brengen van democratie ging, hadden we Assad tijd moeten geven, en beter naar de bloeddorstige teksten van een aanzienlijke deel van de "demonstranten" moeten luisteren: Alewieten aan de galg, en Christenen naar Beiroet".
        Dit terwijl Christenen veel meer de oorspronkelijke cultuur van Syrie is dan fascistische Wahabisme. En dit terwijl op hetzelfde moment ook Alewieten in Latakia ook demonstreerden tegen de repressie, clientelisme, nepotisme van hun "sekte"-genoot Assad. Sekte tussen aanhalingstekens omdat Alewieten nog seculierder en pro burgerlijke samenleving zijn dan de Anatolische Aleviten.

        Tot deze "spontane volksopstand" was het land niet sektarisch. Afgezien dan van Moslim Broederschap dat door Assad (en aanhang) misschien nog wel harder werd aangepakt dan het Westen met gevaarlijke tegenstanders doet.

        Nu jij weer!

        (Toch weer een aard stukje tekst uit het hoofd en op smartphone weten te produceren).

      • Je geeft dus toe dat de meeste vluchtelingen niet radicaal zijn. (Als ze dat wel waren bleven ze wel in Syrië om daar voor de goede zaak te vechten). Dan moet je ze ook gewoon opvangen. Wel screenen uiteraard, je kunt daarbij ook de hulp inschakelen van Syriërs zelf, zodat je kunt beoordelen of het überhaupt wel Syriërs zijn en wat hun achtergrond is. Vorm een Syrische regering in ballingschap en vorm een leger van ballingen die hun land kunnen terugveroveren samen met een internationale strijdmacht.

      • Totaal irrelevant en bovendien oncontroleerbaar verhaal van VSH, een mix van meningen en obscure feiten.
        Het gaat er om of je bereid bent om mensen die vluchten voor oorlogsgeweld een veilige plek te bieden en de buurlanden, waar 95% van de vluchtelingen opgevangen worden enigszins te verlichten.
        Ik ken geen voorbeelden van vluchtelingen die aanslagen hebben gepleegd nadat ze in Nederland zijn opgevangen.
        Het extreemrechtse verhaal van Wilders over een tsunami van vluchtelingen is voor een weldenkend mens grote onzin. Er zijn altijd wel wat onnozelen die achter de ketelmuziek van dit soort dubieuze types aanlopen.

      • Marc.

        Radicalen vormen zeker een minderheid. Maar een minderheid van enkele miljoenen dankzij Merkel kan nog steeds een substantiële hoeveelheid zijn.

        En inderdaad, er zijn onder de vervolgde Syrische minderheden genoeg die graag meehelpen de hun vervolgende agressors (salafistische jihadisten van ISIS en Al Qaeda) met de Europese veiligheidsdiensten op te sporen. Daar ben ik van overtuigd.

  • VSH, geen zorgen, geen enkele reden tot doemdenken!
    Ik geloof niet dat de menigte op de Grote Markt zich verheven voelt boven wie dan ook. Misschien boven xenofoben, maar waarschijnlijk is de emotie dan medelijden en niet een gevoel van verhevenheid.

    • Ik heet Eritreers en alle Syrische minderheden (Sjiieten, Alewieten, Christenen, Koerden, Druzen en Yezidi's) welkom, en toch maak je me indirect weer uit voor xenofoob?

      Misschien ben ik gewoon iets meer ter zake deskundig?

      Volgtips voor Twitter: EjmAlRai, Edwardedark en Cahitstorm!

      • Denk dat een autoriteit als EjmAlRai een duizend keer betrouwbaarder is dan propagandazenders als de BBC.

        De BRT (België) toonde vorige week een kaart met daarop de gebieden van Assad, de YPG/YPJ (seculiere Koerden), ISIS en Vrije Syrische Leger.
        Het mythische en al een tijd verdwenen Vrije Syrische Leger als belangrijkste partij in het gebied dat door Al Qaeda (Al Nusra) en Al Qaeda Light (Ahrar al Sham) wordt beheerst: voornamelijk Noord-West Syrie. Ordinaire brainwashing.
        De slachtoffers van zulke brainwashing neem ik niets kwalijk. Toch past ze een minder beledigende en vooral bescheidener toon.

        Voor een reële kijk op dat gebied raad ik u op Twitter Edwardedark aan. Inwoner van het al meerdere jaren door Al Qaeda belegerde westen van de stad Aleppo.

  • Paul Smit uit de Randstad (voorzitter PvdA afdeling Groningen) liet ook van zich horen 'doe iets voor een vluchteling. Paul Smit als onderdeel van het baantjescarrousel en thans ondergebracht bij de noordelijke SER. Dat overigens helemaal geen bestaansrecht heeft, maar puur als toevluchtoord is bedacht voor politici als financiële toelage. Dan is het allemaal wel erg makkelijk om je zo te begeven. Hé Paultje!

  • De Hollandse lente!

    En we weten hoe het vergaat met die andere 'lentes' in de wereld. Of zullen we het de Tulpen Revolutie noemen.

  • Dat is dus een stuk minder dan een 'paar duizend'. Dit was de vaste kliek uit Groningen en wijde omgeving.

  • Wl men wat bangmakerij?

    Vraag je dan maar eens af waarom Nederland in de op 1 na hoogste fase van terrorisme gevaar zit. Waarom Wilders plots een debat wil door informatie over aanslagen die hij hoord ein de commissie stiekem. En dan eens denken waarom plots veel landen hun grenzen dichtgooien en allemaal ijzeren gordijnen aan het opwerpen zijn.

    Lijkt mij dat er plots heel wat politici bang zijn geworden. Met reden?

    • Dat heeft niets met de vluchtelingenstroom te maken.
      Ken jij voorbeelden van vluchtelingen die als vermomde terrorist in een land zijn opgenomen en vooraf het doel hadden om aanslagen te plegen.
      Wilders doet alleen aan bangmakerij, hij wordt steeds extremer. Voorheen waren het de moslims die het bij hem moesten ontgelden. Nu zijn het alle vluchtelingen en is er plaats voor niemand, waar ze ook vandaan komen en welke reden ze ook hebben.
      Ik kan mij voorstellen dat je raar gedrag vertoont wanneer je langdurig zo moet leven als Wilders maar het wordt met dag gekker. En dat geldt ook voor sommige aanhangers die blind achter hem aan lopen en surfend op het internet altijd wel een meninkje weten te vinden die een quasiintellectueel sausje over de xenofobische gedachten kan vormen.

      • Alleen al in dit topic.

        "Het extreem rechtse verhaal van Wilders...onnozelen die achter ketelmuziek aanlopen".

        "Wilders...geldt ook voor sommige anhangers die blind achter hem aan lopen en surfend op het internet altijd wel een meninkje weten te vinden die een quasiintellectueel sausje over de xenofobische gedachten kan vormen".

        Kun je bij gebrek aan kennis/argumenten echt niets anders dan (door goedkoop trucje van veralgemeniseren) andere reaguurders beledigen?

        Voor kennis over oorlog in Syrië. Twitteraccounts van Joshua Landis, Max Abrahms en Nederlander Harald Doornbos. Alhoewel ik bij laatste soms agenda-journalistiek vermoed.

        Maar vooral EjmAlRai. Wordt gevolgd door elke Westerse journalist/krant/omroep.

      • Waarom wordt mijn reactie in verband gebracht met Wilders? Ik heb niets met Wilders, nooit op die man gestemd. Ik kijk gewoon wat ik zie gebeuren in Europa. Ter verduidelijking, 85% procent van de Nederlanders ziet die culturen van de 'vluchtelingen' niet als verrijking.

        Vroeger trapte men er nog in als je zei dat ze uiteindelijk weer naar eigen land zouden gaan. Nou dat verhaal kennen we inmiddels. De cijfers laten zien dat hoogstwaarschijnlijk 80% werkeloos zal zijn, die pinguïns zullen nooit werken (maar wel AOW en WW opsnoepen) en dat allemaal omdat ons een schuldgevoel is aangepraat.

        Nog 2 weken, dan wil elke partij die grenen dicht hebben omdat er gewoon teveel op de oproep van Merkel afkomen. Liever hier naar het paradijs dan vechten voor hun eigen land en dan met 20 maagden naar dat zogenaamde paradijs als ze daarbij sterven. Maar als de grenzen dicht gaan kan men voldaan zeggen dat we toch maar onze bijdrage hebben gedaan, en laten de andere 1 miljoen gelukszoekers stikken.

        Niemand wil ze, maar voor het geweten nemen we er maar enkele tienduizenden op.

  • Hoe wilt de SP dit gaan verkopen. De problemen in Groningen zijn al legio met bijv enorme wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Of zijn ze in de achterkamertjes stiekem eens met PvdA en VVD.

    • Wanneer je de oorlog bent ontvlucht en niets meer bezit dan ben je een heel wat urgenter geval dan iemand die een wat ruimere woning prefereert.

      Zie je wel, heel simpel om een argument te geven om hulp te geven aan de schrijnendste gevallen.

      • Copieer je nu ook al de opvattingen van Wilders tijdens de algemene beschouwingen?

        Wilders en zijn volgelingen kijken weg van de problemen en zijn vergeten dat ze mens zijn.
        Ronduit komisch en ontmaskerend was dat Wilders voortdurend schermt met Christelijke waarden die hij wil verdedigen en op de vraag van Arie Slob wist te antwoorden dat de belangrijkste waarde het verdedigen van het eigen volk is.
        Dat is het niveau, van Wilders en ook van zijn (pseudo)aanhangers.

      • Ben bang, dat ik wederom in herhaling moet vallen Jack. Je bent nogal vreemd in Groningen en hebt geen idee!

      • Ik geloof dat je het contact met de realiteit hebt verloren.
        Ik heb geen demonstratie tegen de opvang van vluchtelingen gezien op de Grote Markt.
        Ik heb geen enkel protest gehoord van ook maar één raadslid.
        Kortom, er is geen enkele reden om te veronderstellen dat er geen zeer breed draagvlak voor de opvang van vluchtelingen zou zijn.

  • Heb je die 'Syriërs' tekeer zien gaan tegen de Europese autoriteiten en hun eisen?! Ze wanen zich in veilig gebied! Bevrijdt van Assad en IS. Dit is nogal ongerijmd!

  • Het enige wat de rijke olie landen doen is geld sturen naar Europa, zodat ze hier meer moskeeën kunnen bouwen.

Recente berichten

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op Pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op Pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

57 minuten geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

2 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

3 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

5 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

6 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

7 uur geleden