Categorieën: Nieuws

“Als politieman heb ik ook gevoel in de donder”

Hij heeft honderden interviews gegeven op radio en televisie. Lokaal, regionaal en landelijk. Maar donderdag trekt hij de deur van het politiebureau aan de Rademarkt voor het laatst achter zich dicht. Politiewoordvoerder Wouter de Vries gaat namelijk met pensioen.

“Het is nog een beetje onwerkelijk”, zegt De Vries. “De laatste interviews, het overdragen van de zaken die ik onder mijn hoede had, en het leegmaken van mijn map op de computer. Maar ondertussen heb ik ook heel veel zin in de toekomst.” Zo gaat De Vries zich toeleggen op zijn toneelcarrière en wil hij meer tijd spenderen aan zijn gezin. “Ik word namelijk binnenkort opa.”

De Vries begon zijn politiecarrière in Leeuwarden. Hij geraakte aan het werk in de keuken van het bureau aan de Holstmeerweg in de Friese hoofdstad. De verhalen die hij daar hoorde van agenten maakten hem nieuwsgierig naar het vak, waarna hij diverse opleidingen ging volgen om agent te worden. Als agent was hij daarna werkzaam in Heerenveen. In 2007 stapte hij over naar de afdeling communicatie en woordvoering.

“De impact is ontzettend groot. Na de eerste interviews merkte ik dat ik op straat herkend werd. En dat ging eigenlijk van kwaad tot erger. Als ik met mijn gezin op vakantie was, ergens in Zuid-Europa, dan werd ik daar op het strand ook herkend. ‘U bent toch van de politie?’, werd er dan gevraagd. Daar moest ik in het begin wel een beetje aan wennen.”

Maar het is niet de aandacht die de meeste indruk op De Vries heeft gemaakt. “Ik heb als agent en later als woordvoerder ontzettend veel mee gemaakt. Maar de zaak die het meeste indruk gemaakt heeft is de moord in Hoogkerk. Het echtpaar uit Aduard die hun boot wilden verkopen en tijdens een proefvaart bruut vermoord werden. Dat was zo aangrijpend. Dat doet iets met je. En ik ben dan wel een kerel van 1.90 meter, en ik kan veel handelen, maar als politieman heb ik ook gevoel in de donder.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Basketballers De Groene Uilen uitgeschakeld in play-offs promotiedivisie

De heren van basketbalvereniging De Groene Uilen zijn zondag uitgeschakeld in de play-offs om het…

8 uur geleden

Dinsdag veel zon, droog en zomers warm

Dinsdag zet het warme weer nog even voort. De zon is er volop en de…

8 uur geleden

Studenten brengen gestolen politieagent op Meikermis terug (update)

De gestolen politiepop is weer terecht. Jolige beschonken studenten hebben de nepagent zondagnacht van de…

9 uur geleden

Brand woedde in parkeergarage UMCG

In de parkeergarage van het UMCG is maandagavond brand ontstaan. De melding van de brand…

10 uur geleden

Petitie voor twee jaar extra inzet van varkens op Zernike Campus

De varkens om invasieve planten op de Zernike Camus te bestrijden moeten minstens twee seizoenen…

10 uur geleden

Kindervoorstelling ‘Op het spel’ donderdag in première in de Nieuwe Kerk

Corona, klimaat en oorlogen: hoe hou je als jongere hoop in een wereld vol onzekerheden?…

12 uur geleden