Klachten over geluidsoverlast Noorderzon

nieuws

Er werd dinsdagavond flink geklaagd op social media over de geluidsoverlast die het Noorderzon Festival met zich mee bracht. “Kan het niet wat zachter?”

De geluidsoverlast werd veroorzaakt door een optreden van Neneh Cherry. “In de middag tijdens de repetitie was het al flink luid”, aldus een klager die in de buurt van het Plantsoen woont. “In de avond rond 22.30 uur ging het helemaal los. Ik wilde graag een programma op televisie kijken, maar om dit goed te verstaan moest ik oordopjes gebruiken. Het bass-geluid dat het optreden met zich mee bracht overstemde alles.”

Ook op Twitter werd flink gemopperd. Wouter schrijft dat hij de klanken van het optreden van Cherry in Beijum duidelijk kon horen. Danny vindt het vreemd dat de muziek zo laat in de avond nog zo hard moet staan. “Rond 23.30 uur leek het alsof het volume wat zachter ging, maar het blijft vervelend voor de mensen die de volgende dag vroeg op moeten voor hun werk.”

Deel dit artikel:

 1. Groningen is een een bruisende stad met veel jonge mensen.Het festival is maar 1x per jaar en om 0.00 uur gaat alle geluid uit. Dat het geluid soms door de wind meegezogen wordt is normaal.Ik moet er ook op tijd uit s’morgens maar ik besef dat het festival maar 1x per jaar is en Groningen wel nationaal op de kaart zet. Blijkbaar proberen mensen alleen nog maar redenen te bedenken om alles te verzieken. Gaan die mensen op 28 augustus ook klagen over geluidoverlast. De kermis heeft ook lawaai en die hoor ik ook en ik woon er niet dichtbij maar dat is ook een jaarlijkse traditie en dan klaag ik toch ook niet. Wees blij dat er in Groningen nog zo’n festival wordt georganiseerd waar je gratis muziek kan luisteren en cultuur kan opsnuiven.

  1. Of je bent een stad, of je bent een (verkapt) door alcoholisme en elektrisch versterkte muziek beheerst festival-terrein. Je kunt niet beide zijn.

   Waar komt het malle provincialistische idee dat geluid om het geluid (muziek) dat een hele zomer over het bijna complete dorp ligt) bij een stad hoort vandaan?

   Laten we bidden dat de Chinese crisis geen fake crisis is. Zodat we in de chaos die er op volgt de besturen van de koekkoeksjongen RUG en Hanze, met de lokale Pvda met de bouw en vastgoedmaffia, met pek-en-veren de stad uit jagen.

   Al dat geluid op “culture” feestjes zegt me maar een ding: we leven in treurig oord waar we door onvolwassenheid niet in staat zijn het gevoel van afgescheiden zijn van elkaar, te overwinnen.
   Een van de gevolgen van het fundamentele gevoel van afgescheiden zijn, is dat we in grote steden zeer gewaardeerde en (door aanwezigheid van een kritische massa aan intellect) aanwezige kwaliteit van rust/stilte slecht aankunnen.

   Leestip: Kunst van de liefde van Erich Fromm.

   1. Waarom ben je altijd over ieder denkbaar onderwerp zo negatief en misgun je een ander z’n plezier?
    Is het zo lastig om te zien dat anderen wel plezier hebben in hun leven?

  1. Exact Ben.

   Het fundament van Noorderzon is al een aantal jaar de verkoop van alcohol. En harde muziek is een beproefde methode om mensen minder te laten praten en meer te zuipen.

   Van een van de beste muzikanten in de stad, hoorde ik dat de kwaliteit van die derdewereldbands erbarmelijk is. Had het over een bijzonder slechte imitatie van ene Fegula (?). En die Fegula schijnt dan een vermaarde Nigeriaanse muzikant met 56 vrouwen te zijn.

 2. De geluidskwaliteit is van dichtbij te hard slecht en vervormd afgesteld alsof de mensen a.d. knoppen gehoorbeschadiging hebben opgelopen.

 3. Om 2400 uur is het stil.
  Ik snap niet dat sommige mensen klagen over een festival dat zoveel mensen trekt en zo’n succes is. De mogelijke hinder is heel erg beperkt.
  Wanneer je niks wilt horen van stedelijke activiteiten dan kun je beter ergens op het platteland gaan wonen.

  1. Wat een onnozele provincialistische onzin. Misschien in Groningen gaan wonen.

   Heb een tijdje in New York rondgelopen. Denk je dat ze het daar pikken dat keiharde muziek (in decibels) vanuit Central Park, elke zomerse zaterdag of laat staan tien dagen in augustus Manhattan overstemt?

   Een stad moet door 100+ decibels en drankmisbruik is in mijn dorp net zo’n domme en niet onderbouwde dooddoener als “stilstand is achteruitgang” voor stedenbouw.

   1. Bij ieder denkbaar onderwerp weten de vaste azijnpissers wel weer te melden wat er allemaal niet deugt aan anderen.

 4. Waar gerockt wordt vallen spaanders.

  Ik heb dit jaar thuis nog niks van Noorderzon gemerkt. Dat is wel eens anders geweest. Ligt er ook maar net aan hoe de wind staat. Geluidstechnici zullen vroeger ook wel veel beter zijn geweest, dat is immers met alles zo :p.

  1. Een goede timmerman werkt niet met kromme spijkers.

   ik heb thuis ook niks gehoord, maar ik woon er dan ook hemelsbreed 25 km vandaan.(gelukkig!).

 5. Als mijn buurman ieder jaar een feest geeft in dezelfde periode waar veel bezoek op afkomt en ’s avonds laat de volumeknop open hoeft ik dat niet omdat het ieder jaar is maar te accepteren.

 6. Ook in de Bedumerstraat is het duidelijk hoorbaar, maar het is niet 1 keer, het is dagen achtereen en de volgende dag moet er ook weer gewerkt worden, en dus op door de weekse dagen, buiten de vakanties om… Leuk is anders, zeker als je de volgende ochtend vroeg moet beginnen.

  Nu kun je zeggen, plug je maar oordoppen in voor het slapen gaan: forget it! Zelfs dan dreunt de muziek van Noorderzon je oren nog in. En dan stopt het om uiterlijk 0.00 uur, ja leuk, als je eigenlijk dus om 4.00 uur weer naast je bed moet staan. Als je om 4.00 uur ’s nachts de muziek op het geluidsniveau zet, worden mensen daar ook niet blij van, toch?

  Daarnaast word altijd verwacht van particulieren dat ze rekening houden met de nachtrust van medebewoners vanaf 22.00 uur. Waarom kan Noorderzon daar geen rekening mee houden en dus vanaf 22.00 uur de muziek flink lager zetten in volume. De mensen die rondom de vijver zitten horen het dan nog, maar de omwonenden hebben geen of minder last van de muziek. En anders maar gewoon de boxen wat meer verspreiden.

  1. Ik woon in dezelfde straat en ook in mijn huis dreunt het er lustig op los. Al dagen achtereen. De rest van de muziek krijg ik alleen bij (wind)vlagen mee, maar de basdreun blijft constant. Alsof mijn buren de muziek aan hebben, wat ik in eerste instantie ook dacht. Maar het bleek het festival te zijn.

   Ik vind het een prachtig festival, fijn om overheen te lopen en er is altijd goed eten te vinden, maar het volume mag zo ’s avonds laat wel een flink stukje zachter.

 7. Kunnen die festivals misschien binnen georganiseerd worden? Dat scheelt een Kilimanjaro aan afval en is de herrie alleen voor degene die het willen horen.

  1. Ik vind de combinatie van cultuur en en een monumentaal park juist prachtig. En dan ook lekker buiten met vrienden een biertje drinken. Geweldig toch?

  2. Groot gelijk Chris.

   Helaas denken de wat minder begaafde provincialen die zich ongevraagd (!) met ons stadje bemoeien, dat er iets stedelijks is aan het zomers verworden tot een door alcohol geregeerd festival-terrein.

 8. Toen de Parade, en later Noorderzon, jaren geleden in hun kinderschoenen stonden, was de vergunning geluidsgrens: 60 db (A) op de dichtsbij zijnde gevel.
  Maar Noorderzon overtrad dat te vaak tot 70 db (A).

  Nu is de grens 85 db (A) op de dichtsbjj zijnde gevel.
  11 dagen aaneengesloten.

  Een db (A) meer is een verdubbeling van geluid.
  Een festival rechter heeft onlangs de kraan terug gedraaid naar 75 db (A).

  Als het stillere festival destijds niet spraakmakend, vernieuwend en gezellig was geweest, was het allang een sneue dood gestorven.
  Loeihard is niet het zelfde als
  leuk, vernieuwend, bijzonder.

  Levenslange gehoorbeschadiging kreeg je vroeger alleen door industriele arbeid.
  Nooit door uit te gaan!

  Nu loop je deze ziekte op door feestjes, notabene vergund door de burgevader.

  De jonge papa en papa hebben tegenwoordig festivaldoofheid. Opgelopen door de burgemeesters met onverantwoordelijk popiejopie gedrag.

  Toen ik zondagmiddag de herrie in mijn huis voelde trillen en ik niet mocht klagen bij de gemeentelj jke toezichthouder, was het mij duidelijk: Tussen mij en burgemeester Den Oudsten komt het NOOIT meer goed.

  1. Maw, terecht dat er mensen klagen. Des te meer een ondersteuning voor mijn pleidooi om die niemendalletjes bands of welke band dan ook te weren van dit verder toch unieke festival.terug naar de oorsprong.Dan kan je ook weer heerlijk boven de vijver zitten.

  2. Had je iets goed verwacht van de burgermeester? Juristje die zich aan vliegveld Twente vertilde en toch een voorkeur voor moeilijke economieën durft uit te spreken.

   Beperkt man die zich achter een netjes geknoopte stropdas en sommigen imponerent juristentoontje verschuilt.

   1. VSH, Kun je je in het vervolg wat zakelijker opstellen ipv dit soort onzinnige persoonlijke beschuldigingen hier te uiten.
    Beetje triest dat je iemand die je niet eens kent op deze manier meent te moeten kwalificeren.

    Inhoudelijk:
    Ik vind het erg meevallen, Noorderzon is om 2400 uur afgelopen, daarna geen muziek meer. Dat je tot 2400 uur gedurende een paar uur kunt horen dat er een buitengewoon succesvol festival aan de gang is vind ik geen probleem. De beste oplossing is natuurlijk om zelf naar Noorderzon te gaan en daar voorstellingen te bezoeken of een biertje te drinken. En wanneer je toch vroeg wilt slapen: oordopjes doen wonderen !

   2. Beste Jack, onder het mom van if you can’t beat them join them, forget it.
    dus ik ga lawaai maken kom er allemaal maar bij dan heft dat de overlast op. Wat een onzinnige redenering.
    Ik kwam voorheen graag op Noorderzon, zelf tot aan het eind. Was reuze gezellig, lekker gebabbel om je heen en hier en daar waren kleinschalige optredens die bijdroegen aan de sfeer. Ook die kleinere straat optredens zijn verdwenen, logisch daarvan kon je door die luide muziek niets meer van mee krijgen.
    Een oproep aan een ieder die hinder van deze bands ondervind, meldt je klachten op:
    http://gemeente.groningen.nl/overlast/geluidsoverlast-melden

   3. @Ben
    Mijn suggestie was er natuurlijk eentje met een knipoog.
    Noorderzon zal vast na afloop nagaan hoe het zit met de klachten. Wanneer dat significant afwijkt van andere edities dan zal er vast nagegaan worden of de programmering of volume aangepast moet worden.
    Zo’n festival bestaat bij de gratie van draagvlak bij omwonenden.

 9. Nog een tip, gekregen vanuit de gemeente:
  Indien van mening dat op een bepaald moment de regels of geluidsnormen worden overtreden, bel dan 050-3671133. Dit is het nummer van Evenementen Management en wordt tijdens grote evenementen doorverbonden naar een handhaver met piketdienst. Die kan dan ter plekke metingen verrichten en de organisatie aanspreken.

 10. Ook ik heb vandaag uit eindelijk toch geklaagd want ik was er gisteravond helemaal klaar mee! Wat een tering herrie. Je hoeft het festival niet eens een bezoek te brengen, het brengt jou ongevraagd een bezoek tot in je slaapkamer! Ramen en deuren dicht, oordoppen met daaroverheen een koptelefoon, het helpt geen reet. Als het nou muziek was, dan was het nog erg maar dit is regelrechte mishandeling en dat 10 dagen lang. Kan dat volgend jaar alstublieft in de Martinikerk en het Forum plaats vinden? Er zijn ook nog mensen die verantwoordelijk werk hebben en dat absoluut niet in een zombie toestand kunnen doen omdat er dan dooien kunnen vallen. Wee degene die de wind de schuld geeft want dat is net zoiets als met alcohol op tegen een boom knallen. Ter verduidelijking; de mens maakt de herrie en de mens nuttigt de alcohol, de wind en de boom zijn onschuldig.

 11. Leve de import. Mijn verlangen is groot naar de jaren 60 70 en 80 toen Groningen nog GEWOON Groningen was. Die labbekakkers voegen niets toe, alleen de horeca doet goede zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *