Negatief zwemadvies voor Hoornseplas

Voor de Hoornseplas geldt een negatief zwemadvies vanwege zwemmersjeuk. Dat betekent dat zwemmers wordt afraden om daar het water in te gaan. Voor het Zuidlaardermeer geldt een waarschuwing voor blauwalg.

Zwemmersjeuk uit zich in rode bulten op de huid, die erg jeuken en branderig kunnen aanvoelen. De bulten worden veroorzaakt door larven die je met het blote oog niet kunt zien. Deze larven zijn afkomstig van slakjes in het zwemwater. De larven proberen in de huid door te dringen, maar sterven. Door de afweerreactie van de huid ontstaat jeuk. Sommige mensen krijgen ook hoofdpijn of koorts. De huiduitslag verdwijnt vanzelf na een paar dagen.

Voor het Zuidlaardermeer geldt in Meerwijck een waarschuwing voor blauwalg, evenals voor vijf stranden aan het Lauwersmeer. Er is een lage concentratie blauwalg in het water aangetroffen, hetgeen een klein risico voor de volksgezondheid met zich meebrengt. Zwemmers kunnen last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten. Er worden ter plekke waarschuwingsborden geplaatst.