Gemeente verjaagt tangodansers van Waagplein

Ze zijn al dertien jaar tijdens de zomer te vinden op het Waagplein: de Stichting Tango Argentino Groningen. Maar daar komt dit jaar een einde aan. De gemeente Groningen geeft namelijk vanwege het nieuwe evenementenbeleid geen vergunning aan STAG.

“Wat wij doen is dat we vier zaterdagen in de zomer dansen op het Waagplein”, zegt Elzo Smid van de stichting. “Dit jaar krijgen we van de gemeente te horen dat we nog maar voor maximaal één zaterdag mogen intekenen, en dat we op de andere dagen naar andere locaties moeten zoeken. En daar balen wij ontzettend van.”

Verantwoordelijk wethouder Joost van Keulen (VVD) laat via zijn woordvoerder weten dat hij bekend is met het probleem. “We hebben dit jaar een nieuw evenementenbeleid waarin we spreiding en diversiteit nastreven. Vier zaterdagen met dezelfde show brengt geen variatie, en geeft andere gezelschappen geen kans. Daarom hebben we dus besloten om geen vergunning toe te kennen.”

Smid denkt daar anders over. “We kunnen als organisatie niet voor iedere zaterdag op een andere locatie gaan staan. Dat is ontzettend lastig voor het organiseren, de afspraken die je maakt met betrokkenen, maar ook in je promotiemateriaal is het onhandig. Daarnaast leent niet iedere ondergrond zich ervoor om op te dansen.”

Daar komt bij dat er volgens Smid helemaal geen sprake is van andere gezelschappen. “Kijk, ik heb hier de evenementenkalender bij me. Daarin zien we dat er in juli één evenement gepland staat, en in augustus ook nauwelijks iets. Kortom wat wil je nou? Wil je een bruisende binnenstad, of wil je alles doodstil maken met je beleid.”

De stichting gaat in ieder geval niet bij de pakken neer zitten. “Dit jaar zal het hem niet meer worden, maar volgend jaar gaan we het opnieuw proberen, en we hopen dat het evenementenbeleid dan ten gunste van ons is aangepast.”