Categorieën: Nieuws

Gedeputeerde maant Groningers tot actie

“Samen kunnen we ervoor zorgen dat de gaswinning naar beneden gaat. Dus Groningen, laat van je horen in Den Haag!¨ Dat schrijft gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) vrijdag in het Dagblad van het Noorden.

Eikenaar heeft gaswinning in zijn portefeuille. Omdat minister Kamp in de laatste week van deze maand bekendmaakt hoeveel miljard kuub er dit jaar uit de Groninger bodem wordt gehaald, doet hij nu zijn oproep. De minister besloot eerder dat er in het eerste halfjaar 16,5 miljard kuub gas mag worden gewonnen. Blijft de gaswinning vanaf 1 juli op hetzelfde niveau of wordt het opgekrikt naar een totaal van 39,4 miljard kuub over heel 2015?

Eikenaar vindt dat de Groningers zich niet moeten laten inpakken door minister Kamp. “Als wij de veiligheid in het bevingsgebied in Groningen willen terugbrengen, kan dat maar op één manier: de gaskraan verder dichtdraaien.” Het provinciebestuur wil een teruggang naar 27 miljard en daarna zo snel mogelijk naar 12 miljard kuub per jaar.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Om serieus genomen te worden zijn toch echt wel teksten van meer niveau nodig voor een gedeputeerde.
    Nu wreekt zich dat geen enkele gedeputeerde rechtstreeks toegang heeft tot het kabinet en resteert de mogelijkheid tot inhoudsloos geroep voor de bühne.

  • Sorry hoor, maar die wil je toch niet als jouw volksvertegenwoordiger. Dit is erger dan een 'snotneus'.

    Er is maar 1 manier, zelf procederen tot de hoogste rechtsorgaan wat er is. Dan krijg je misschien schadevergoeding en een opkoopregeling. Politici willen jusit weer geitenwollen sokken projecten om schadevergoeding te gebruiken om leegstand van platteland tegen te gaan, alsof je daar een nieuw huis mee koopt.

    Ook zou ik graag horen hoe meneer Eikenaar de verzorgingsstaat in stand wil houden die betaald is met het Groninger gas. Want inmiddels denkt de SP dat ze alles kunnen betalen door miljonairs extra te belasten, maar die zouden al straatarm zijn als ze alle ideeën van de SP zouden moeten financieren.

  • Klinkt leuk wat Eelco zegt. Maar verminderen van aardgaswinning is helemaal geen oplossing. De bevingen zullen doorgaan ook al stopt men helemaal. Uiteindelijk zal al het gas worden opgepompt. Alleen duurt het dan 15 jaar langer voor de gasbel geheel is opgepompt volgens dit plan. Uiteindelijk afstel, als het al helpt om bevingen tegen te gaan.

    De overheid moet mensen gewoon de gelegenheid geven hun woningen te verkopen aan de staat zodat ze kunnen verhuizen zondert schulden. Ik zou met minder niet genoegen willen, ik zou zelfs extra verhuiskosten willen hebben, net zoals de directeur bij de Gasunie.

    En waas al het geld vandaan moet komen om de verzorgingsstaat in stand te houden heeft Eikenaar ook niet. Prietpraat van een partij in Den Haag. Iemand die in aardbevingsgebied woont gaat in ieder geval niet op landelijke partijen stemmen. En ook niet partijen die schadevergoedingen willen stoppen om leegloop van platteland tegen te gaan, grotere onzin praatjes zijn er namelijk niet.

Recente berichten

Openluchtzwembad Hoogkerk opent zondag de deuren: “Zwemseizoen geopend”

In Hoogkerk gaan zondag de deuren open van het openluchtzwembad. Ook tijdens de afgelopen winterperiode…

33 minuten geleden

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

8 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

10 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

11 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

14 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

15 uur geleden