Categorieën: Nieuws

Tweedehands kleding: duurzame trend

Kleding een tweede kans geven. Dat is waar het zondag op de Second hand kleding markt in de EMG-faktors om draaide. Een tegenreactie op de in sneltreinvaart passerende modetrends.

Wat nu hip is, is over enkele maanden weer uit en belandt vaak bij het grof vuil.
Kleding afdragen betekent dat er minder kleding hoeft te worden gemaakt. Op lange termijn moet dat voor betere werkomstandigheden voor de makers zorgen.

Daarbij is kleding hergebruiken goedkoper en het stoffige karakter van gedragen kleding heeft plaats gemaakt voor een ware modetrend.

Roxanne Herder

Bekijk reacties

  • Al dit soort initiatieven zou overbodig zijn wanneer iemand pas kleren aanschaft wanneer de oude zijn versleten.
    Jammer genoeg lijden veel mensen aan merkenfetisjisme en zijn ze bang om uit de toon te vallen wanneer ze niet meedoen aan wat als 'de mode' wordt beschouwd.

  • Als iedereen zijn kleren zou afdragen, was er ook geen tweedehands kleding voor de minder draagkrachtigen. Ook zouden de winkelstraten in Groningen het slechter doen en zouden heel veel vrouwen zich doodongelukkig voelen. Het is geen zwartwit-verhaal. Ik koop alleen kleding als ik wat nodig heb, maar ik heb weer andere dingen waar ik mijn geld voor over de balk gooi. Ieder zijn ding.

    • Een situatie waarbij iedereen zijn kleding gaat afdragen zie ik ook niet zo snel ontstaan. De minder draagkrachtigen hoeven zich geen zorgen te maken.
      De grote omloopsnelheid in textiel en de beperkte levensduur vind ik wel zorgwekkend en een grote verspilling van grondstoffen. Al die grondstoffen en energie zou heel wat zinvoller besteed kunnen worden.

  • De overproductie (vooral in een aantal Aziatische ontwikkelingslanden) en overconsumptie (vooral in de westerse wereld) is een mondiaal probleem. Inderdaad de grote verspilling van grondstoffen, maar ook bijvoorbeeld de vervuiling die ermee gepaard gaat vanwege de chemicaliën die gebruikt worden bij de productie. En niet te vergeten de mensenrechten die in de kledingindustrie met voeten getreden worden, o.a. onderbetaling en kinderarbeid (Bangladesh is daar een goed voorbeeld van).
    Om maar enkele dingen te noemen.
    Alles altijd tot de draad toe afdragen is misschien het andere uiterste, maar wat bewuster omgaan met kleding is echt geen overbodige luxe, integendeel. Door bijvoorbeeld in plaats van 'wegwerpkleding' eens duurzame kleding te kopen, en zonder kinderarbeid gemaakt (Schone Zaken aan het Boterdiep hier in de stad is een aanrader!)

Recente berichten

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

2 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

2 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

6 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

6 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

8 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

10 uur geleden