Categorieën: Nieuws

SP Groningen wil in discussie met miljonairs

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk roept miljonairs op om met hem de discussie aan te gaan over een miljonairsbelasting.

De SP werkt aan een voorstel waarbij vermogens van boven een miljoen met 1 á 2 procent worden belast. Dijk wil graag weten wat de miljonairs hiervan vinden. Ook zij moeten toch zien dat de ongelijkheid toeneemt in Nederland en dat er bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs geïnvesteerd moet worden, aldus Dijk.

Uit gegevens van het CBS blijkt dat het aantal miljonairs weer is toegenomen. Nederland kent nu 98.000 huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Miljonairs die willen reageren op het SP-voorstel voor een miljonairsbelasting kunnen zich melden bij de partij.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Miljonairs vragen wat ze ervan vinden om meer belasting te betalen. Hahahaha... en als ze vervolgens zeggen "neuh, niet zo'n zin in", dan zijn het natuurlijk ordinaire graaiers. Terwijl iedereen die dat wordt gevraagd, dat zou zeggen.

    Hou nou eens op met die symptoombestrijding en voer nou gewoon die vlaktaks eens in. Zelfde belastingpercentage voor iedereen.

  • Ze hebben alles te danken aan Nederland. Althans, toen ons onderwijsstelsel en de maatschappelijke rompslomp zich nog in normale proporties voortbewoog. Dus waarom niet.

    • Sjoerd.

      Degenen die ik ken/kende die succesvol zijn/waren, hebben dat vooral aan tomeloze energie, ambitie, praktische intelligentie, zelfvertrouwen, lef en een nabij voorbeeld (vaak een vader die ook een keihard werkende ondernemer te danken) te danken.

      Ben voor een basisinkomen. Maar dan wordt er wat mij betreft niet meer gezeurd als iemand door keihard te werken en gaten in de markt puissant rijk wordt. Ik kan er van genieten dat er miljardairs, mits niet op criminele/corrupte wijze geworden, bestaan.

      Als ik een groot pand schoonmaak (bijvoorbeeld schoolgebouw van een middelbare school) vind ik het leuk om te fantaseren hoe dit door iemand als huis in te richten is. Iemand zonder (!) crimineel rothoofd in een mooie nieuwe Mercedes? Krijg dan de neiging om de duim op te steken.
      Doe dat niet, want voor je het weet steek je je duim op naar iemand die vooral dankzij het zwaaien met het zwaaien met de PvdA-lidmaatschapkaart een zeer goedbetaalde baan als directeur in de semi-publieke sector heeft gekregen.

      • Helemaal eens VSH. Begrijp mij niet verkeerd. Ik kan er ook werkelijk van genieten, dat vele Nederlanders het goed doen in het buitenland. Denkend aan onze DJ's. Een Carice. Of een André Rieu. Maar ook op het gebied van waterbeheersing in het buitenland, zij wij zeer sterk vertegenwoordigd. Daarover geen misverstand.

        Helaas gaat men, de politiek, maar ook de rechtsgesitueerden in Nederland in het algemeen van het automatische uit, alsof iedereen talent heeft. Of door pech met een handicap is geboren. Of via een noodlottig ongeval tijdens zijn leven. Daar moeten wij voor waken. Dat zij niet worden bedolven onder het huidig (rechts) politiek geweld. Ik heb het goed VSH. Maar zal altijd een Grunneger blijven. Ik ken mijn roots!

      • Sjoerd.

        Ben ik helemaal met je eens!

        Het is echt een raar idee dat ze denken dat iedereen die niets aan zijn lijf en, op het op het eerste gezicht, geest niets te veel lijkt te mankeren, maar succesvol kan meedraaien.

        Iemand die verstand heeft van de complexiteit van het menselijk brein, weet dat het een wonder is wanneer het menselijk brein goed werkt.

        Van alle Europeanen heeft dertig procent een stoornis. Cijfer zal in Nederland niet veel lager ligger. Toch is het percentage inactieven veel lager. Daarom kan ik hoe zeer ik ook waardering heb voor ondernemers, niet zo veel met hun normatieve praatjes.

        Ben zelf (cultureel) calvinistisch opgegroeid. Mijn zus ook. Die blijkt na onderzoek (Burn out klachten) na altijd gewoon gewerkt te hebben, eigenlijk al tientallen jaren gewoon depressief geweest te zijn. Gewoon te laag serotonine-pijl. Het is een wonder dat se altijd gewoon betaald werk heeft verricht.
        Beter maar, want anders hadden de het zich soms het uitverkoren volk wanende ondernemers, haar als uitvreter en ten onrechte hier reacties postende (niet dat ze zich daar mee bezig zou houden) type weggezet.

        De werkloosheid is te hoog, maar wat nog wel eens vergeten wordt door Telegraaflezers is dat een percentage van 5% als nastrevenswaardig wordt beschouwd. En misschien wordt er door
        de degenen die aan de knoppen draaien, er ook wel zo gedraaid dat er altijd een een loon-prijsspiraal voorkomende arbeidsreserve is.

        De ondernemers die zich gehinderd voelen door het systeem, zouden hun pijlen veel beter naar de VVD (als belangenvereniging voor de duistere 1%) kunnen richten, dan op krabbelaars op de onderkant van de samenleving.

        Ben ook erg voor zelfredzaamheid van mensen, maar we leven in complexe tijden waarin de potentiële kwetsbaarheid van mensen manifest wordt, en afgeven op types (die later bijvoorbeeld een ongezond laag serotonine-pijl blijken te hebben) is onzinnig.

        Daarom: basisinkomen en verlagen van lonen en daarmee loonkosten. Ik moet steeds sneller werken (productiever worden) omdat ik dankzij die idioten bij de FNV, schijnbaar steeds meer moet verdienen. Hoeveel seconden schoonmaaktijd mag ik per wc van de FNV overhouden?

        En waarom geen demotie bij ouder/minder productief worden. Hebben ze in een toch niet onfatsoenlijk land als Zweden ook. Ik vind op nog oudere leeftijd geen werk meer omdat ik qua snelheid niet tegen jonge mensen op kan, en dus relatief te duur ben.
        Dankzij SP/FNV kom ik (zeker na mijn vijftigste) niet meer aan de bak. Terwijl ik met zeg 7€ bruto per uur zelf (!!!) wel genoeg neem.

      • Als ik de VVD was, zou ik het handelsverdrag TTIP ook boycotten. Althans de onderhandelingen zijn daarover nog gaande. Het gaat veel schade berokkenen aan de (kleine) ondernemer en het rechtssysteem wordt vervolgens hiermee uitgeschakeld.

      • Dat je na je vijftigste niet meer aan bod komt ligt aan jezelf.
        Wanneer je niet de moeite neemt om jezelf te scholen dan ben je heel erg kwetsbaar op de arbeidsmarkt en dat is echt je eigen schuld.
        Beetje makkelijk om anderen de schuld te geven van je eigen inactiviteit.

      • Zieke wereld waarin de maatschappelijke carrière zo dominant in een mensenleven is dat zelfs een schoonmaker vanwege bespottelijke productiviteitseisen niet zijn hele loopbaan kan blijven schoonmaken.

        Weet dat jij het raar vind, maar sommigen willen er ook voor hun naasten (bijvoorbeeld ouders) zijn en vrijwilligerswerk verrichten, en naast hobby's in actieve ontspanning niet ook nog eens bijscholen (mocht dit al serieus te betalen zijn).

        De VS niets voor jou?

  • Volgens mij hebben 'rijken' al 52% belasting betaald. Beetje onzinnig om daar een extra belasting op te gooien.

  • Het mij een raadsel waarom de SP denkt dat miljonairs bereid zouden zijn om verantwoording aan de SP af te leggen.
    Ze kunnen zich beter druk maken over de veel te hoge loonkosten bij de banen met een minimumloon(of iets hoger). Wanneer de arbeid goedkoper maakt dan kun je echt iets doen om de kansen van laagopgeleiden op werk te verbeteren.

  • het hardste moet ik nog lachen om die SP-er die in de tweede kamer zit en in een groot huis woont en links lult. Die is slimmer, die is met een dame getrouwd die flink gevuld is, en dan bedoel ik niet in kilos. GroenLinks is ook weer aardig bezig, erfenissen belasten met 30% zijn de plannen. Ze moeten ook wel wat, als je geen banen kunt creëren kun je beter iemand anders zijn geld afpakken.

    Ik heb liever dat die miljonairs hun geld uitgeven of investeren. Uitgeven krijgt de overheid al meteen 21%+ luxe belasting en creeerd werkgelegenheid, zelfde bij investeren in bedrijven. Maar de miljonairs gaan echt niet zoveel investeren als ze van elke euro die ze verdienen meteen weer 52% kunnen inleveren. Ik weet wel wat de politiek met die miljonairsbelasting zou doen, gaat juist naar onrendabele projecten zoals een Fyra, regiotram, magneetspoorlijn, FC groningen. Denk dat die miljonairs het verstandiger investeren, anders waren ze geen miljonair maar net als de overheid opgezadeld met enorme schulden.

    • Weer geen naam noemen maar alleen een verdachtmaking. #fail welke SP'er? Waar staat dat huis?

      • Marc, dat is een algemeen geheim; die links lullende SP-er die in de wandelgangen van de tweede kaner opschept over zijn grote huis wat hij kan bewonen dankzij een rijke echtgenoot. Kan normaal niet, moet zijn geld inleveren bij de SP. Overigens zit er ook zo 1 bij de PvdA die met een multimiljonair is getrouwd. Want het zijn natuurlijk allemaal studievriendjes van de universiteit.

        Op zich heb ik daar geen probleem mee. Maar ze lullen zo links, terwijl ze zelf al flink gevuld zijn en dus niets merken van de maatregelen die ze nemen.

        Die SP-er staat in dit lijstje:
        http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/fracties/sp

      • Jammer dat willem123 geen namen noemt en alleen maar wat vage verdachtmakingen uit.

        Graag een naam en anders kwaadaardige praatjes achterwege laten.

Recente berichten

Hockeyvrouwen Groningen verslaan Leonidas

De hockeyvrouwen van Groningen wonnen zondag in Haren met 3-1 van Leonidas. (meer…)

25 minuten geleden

Tentenkamp verrijst voor Harmoniecomplex bij protest tegen oorlog in Gaza

In navolging van andere studentensteden is maandagochtend ook het Harmoniecomplex aan de Oude Kijk in…

33 minuten geleden

PvdA kijkt naar brandweerkazerne voor meer betaalbare en sociale woningen in Stadshavens

De nieuwe wijk Stadshavens moet meer sociale huurwoningen gaan krijgen. Dat vindt de raadsfractie van…

2 uur geleden

Agenten delen meerdere bekeuringen uit aan motor- en scooterrijders in binnenstad, één voertuig in beslaggenomen

Politieagenten hebben zondagavond in de binnenstad meerdere motor- en scooterrijders bekeurd vanwege diverse verkeersovertredingen. Ook…

5 uur geleden

Komende dagen veel zon, vanaf donderdag toenemende bewolking

De zon krijgt de komende dagen alle ruimte. Daarbij worden ook hoge temperaturen bereikt, waarbij…

12 uur geleden

Regenboogbankjes zijn bijna klaar en worden binnenkort geplaatst

De regenboogbankjes zijn bijna klaar om geplaatst te worden op verschillende plekken in de gemeente.…

12 uur geleden