RUG speelt hoofdrol bij grootste poolexpeditie ooit

nieuws
Foto: Ronald J.W. Visser

Zeventig Nederlanders gaan de laatste twee weken van augustus op expeditie naar de Noordpool. Onder deze groep zijn 55 wetenschappers, bemanningsleden en bekende Nederlanders. De reis gaat naar Edgeoya, een eiland ten Oosten van Spitsbergen.

“De Rijksuniversiteit Groningen en in het bijzonder het Arctisch Centrum zijn de organisatoren van deze expeditie”, aldus Maarten Loonen, expeditieleider verbonden aan de RUG. “De eerste expeditie in 1968 bestond onder andere uit een overwintering op het eiland. Drie van de deelnemers van toen zijn er in augustus ook weer bij. Dat is na bijna 50 jaar heel bijzonder”.

“Het doel van de reis is om te laten zien wat de menselijke invloed is op de wereld. Zelfs op één van de meest afgelegen gebieden ter wereld, het eiland ten Oosten van Spitsbergen”.

Volgens Maarten Loonen zijn bekende Nederlanders zoals Peter Kuipers Munneke en Ramsey Nasr gevraagd omdat zij de situatie op de Noordpool anders beschrijven en vertellen dan de wetenschappers.

Deel dit artikel: