Categorieën: Nieuws

“Kabelbaan financieel haalbaar”

De kabelbaan in Groningen is financieel gezien mogelijk. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek van adviesbureau Arcadis.

De Stichting FlyOver pleit al jaren voor een kabelbaan tussen Euroborg en Grote Markt. De aanleg kost zestig miljoen euro. Een kabelbaan is een relatief goedkoop, duurzaam en geluidloos vervoermiddel. Dit bedrag zou in dertig jaar moeten worden terugverdiend. Het traject van het Sontplein naar het centrum kan grote groepen mensen vervoeren die de binnenstad in willen en kan daarom zeer rendabel zijn, aldus Arcadis.

Volgen Arcadis kan de Stichting FlyOver Groningen met de resultaten van dit onderzoek contact zoeken met investeerders. Arcadis heeft onder andere een Quick scan ontwikkeld, die in korte tijd de haalbaarheid van kabelbaanverbindingen verkent en toetst.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • De grote vraag die onbeantwoord blijft in dit voor de kabelbaan positieve bericht is wie de opdrachtgever tot dit onderzoek is.

      • Voorzitter van Stichting FlyOver is Dirk Nijdam, directeur van het Groninger Forum, het luchtkasteel in aanbouw. De man heeft teveel fantasie...

  • Financieel, maar praktisch estetisch is het niet.lelijke kabels en palen die het stadsbeeld verklooien.weg er mee.

  • Een zelfrespecterende stad moet dit niet eens willen. Geen geld voor een tram, maar wel voor zo'n kabelbaantje? Belachelijk.

  • We hebben al twee keer per jaar kermis, dat lijkt me mooi genoeg.
    Eerlijk gezegd heb ik geen enkel vertrouwen in dit soort onderzoeken over de financiele haalbaarheid van zo'n project. Ik ga er in geloven wanneer er een particuliere partij zonder overheidsgaranties in wil investeren.

  • Blijkt maar weer dat reguurders met een dubbele pet op hun reactie verkondigen. Het nog te bouwen Huis van Niets is gebaseerd op een gelijksoortig rapport als dat van de kabelbaan, wie betaald, bepaald en daar is men waar het om het Huis van Niets gaat een fervent voorstander van. Had zelf in het Huis van Niets willen geloven als ook daar een particuliere investeerder er eigen gelden zou hebben ingestoken, maar ook daar is geen enkele private partij geweest welke te kennen heeft gegeven de bouw en exploitatie te willen financieren.

    • Het Groninger Forum is een publieke voorziening met kunst, cultuur, bibliotheek, filmhuis en daaraan verwante en ondersteunende functies. Ik ken geen voorbeelden van gebouwen met dergelijke functies die zonder overheidsbijdrage geexploiteerd kunnen worden.

      De kabelbaan is een veredelde kermisattractie van de Groninger City Club die aangaf zelf ervan overtuigd te zijn dat het commercieel exploitabel zou zijn.

      Het verschil lijkt mij overduidelijk.

      • Waar ik bij Het Huis van Niets op doel is dat nu het nog afzonderlijke organisatie`s financieel gezien beheersbaar is, iets wat straks gigantisch de spuigaten uit zal gaan lopen en niet in de hand te houden valt. Een private investeerder zou hier, ondanks een deel aan structureel te ontvangen subsidie`s zijn handen nooit aan gebrand hebben, wat te denken geeft of je er structureel jaarlijks miljoenen achteraan mag gaan gooien, want dat bestaat wel uit gemeenschapsgelden.

      • Het idee was van de lokale VVD en de Groninger City Club heeft dit daarna geopperd. In die volgorde.

      • Dat zijn een boel aannames, zeg. En verdachtmakingen. Hoe weet je dit alles zo zeker? Heb je vergelijkbare praktijkvoorbeelden? Of überhaupt bewijs dat het zo zal gaan als jij zegt?

      • Volgens mij maakt het niet veel uit of een organisatie een groter bedrag krijgt of meerdere organisaties kleinere bedragen die opgeteld gelijk zijn aan dat grotere bedrag.
        De risico's zijn vergelijkbaar.

  • Kabelbaan prachtig initiatief , maar tot mislukken gedoemd.
    Evenals HET MONSTRUM en HET FIASCO.

    • Arie, het verschil met het Forum en de Ringweg is dat die er daadwerkelijk komen. Misschien kan er een fietspad aan de kabelbaan worden opgehangen. Lijkt je dat geen mooi plan?

  • Hopelijk leggen ze hem niet aan over mijn tuin. Moet er niet aan denken, daar gaat je privacy.

    • Kijkend naar de bouw van bouwwerken met meer dan 5 bouwlagen welke her en der in de stad zijn verrezen op het toen nog aanwezige en schaars gebleken groen heeft men daar, nog afgezien van het volledig misstaan in deze stad al jarenlang schijt aan, privacy is al jarenlang geen issue meer in deze stad.

      • Dat krijg je met een wethouder van de PvdA op deze post. Veel en hoge studenten panden bouwen en lak aan de bewoners hebben.

      • Mis Jan. Het komt door het VVD-beleid waardoor de corporaties allemaal zijn gestopt met hun jongerhuisvestingsprojecten. Daardoor zijn de kleine aannemertjes huizenmelkers op de markt voor huursubsidiestudiootjes gesprongen.

  • Ik denk dat het forum er helemaal niet gaat komen. Het gebouw is volgens de bouwnorm 8 niet geschikt . Het gebouw kan vanwege het vele glas ook niet gebouwd worden omdat de 8 norm dit niet toestaat. Het Forum lijkt nu al een groots fiasco te worden. Hier lees ik niets over in de media...

    • Waarom je niets leest in de media over je eigen hersenspinsels? Dat moet toch wel een bewijs zijn dat er iets goed mis is.

      • Wellicht, omdat de media in Noord-Nederland via het mediafonds van de lokale politiek zwaar gesubsidieerd worden, derhalve geen objectieve journalistiek meer bedrijven. 'Voor wat, hoort wat'. Sinds de opkomst van de zeer kritische blogs/nieuwsites, zoals DeCorrespondent/ThePostOnline zijn RTVNoord alsook DvhN verheven als subjectief en zullen dergelijke artikelen nooit mee het licht zien. Russische toestanden!

      • Merk is anders niet veel van Sjoerd als het dagblad weer eens niet te pruimen stukken schrijft met nepexperts (beroepsquerulanten en hoogleraren die heel toevallig in Helpman of Coendersborg wonen die onzin en halve waarheden over de zuidelijke ringweg verkondigen.

      • Dat zou betekenen dat alle media via dat fonds geld zouden ontvangen en in ruil uitsluitend welgevallige artikelen zouden schrijven.
        Geloof je het zelf?
        De eerste vraag is natuurlijk wie er wanneer geld heeft ontvangen uit zo'n fonds. Ik kon niks vinden. Voor wie wel een goede bron kan vinden, graag een link.

  • Mooi zo! Laat maar komen die kabelbaan. Een kermis trekt meer bezoekers dan een Monstrum en levert juist geld op. Hoe kan dit dan mislukken? Niet dus. Gewoon doen.

  • O.Kars;

    In een deelgemeente van/in Rotterdam is enkele jaren geleden een cultuurhuis/huis van cultuur (waar heb ik die naam eerder gehoord) neergezet. Ook daar was het allemaal hosanna voor er werd gebouwd. Nu het gebouw er daadwerkelijk staat blijkt er van de hosanna weinig meer over te zijn. Gemanipuleer met cijfers, tekorten, weglopen voor verantwoordelijkheden, verschuiven van gelden naar andere bestemmingen, enz. enz.

    Heb even gezocht, via onderstaande link valt een uitgebracht rapport over dit cultuurhuis te lezen:

    http://www.bouwstenenvoorsociaal.nl/fileswijkplaats/2013%20januari%20Rapport%20theater%20maken.pdf

    Ben er van overtuigd dat het er in Groningen straks niet veel anders uit gaan zien, maar dan is er geen weg terug en staat het Huis van Niets er al.

    • Op dit moment is er geen enkele reden om te veronderstellen dat jouw stelling klopt. Een voorbeeld van een project in Rotterdam is wel een beetje aan de magere kant.
      Wat interessant is hoe precies de risicoverdeling is. Daar is nu niet veel over te zeggen omdat reageerders daar veel te weinig van weten.

      • Weet je wat mij interresant lijkt Jacques, dat je online de volledige jaarstukken van bvb het huidige Forum Images in zou kunnen zien, om te kijken hoeveel verlies er daadwerkelijk wordt geleden en niet een beknopt rapport welke vermeld dat er winst is gemaakt. Winst met of zonder subsidie, zou het zonder subsidie zijn, vind ik het knap, zou het met subsidie zijn, vind ik het verwerpelijk dat men cijfers en informatie achterhoudt om zo te voorkomen dat men in kan zien hoeveel verlies er werkelijk wordt geleden in de huidige opzet. Zou ook graag willen lezen hoeveel er werkelijk aan verbouwingskosten zijn geweest voor dit tijdelijke forum en hoe dit wordt verantwoord. Zou ook graag willen lezen hoeveel extra huur de openbare bibliotheek moet gaan betalen t.o.v. de te verlaten locatie en hoe men dit denkt terug te kunnen verdienen. Zou ook graag willen lezen wat het verdienmodel van het toekomstige Huis van Niets moet gaan worden. Zou ook graag willen lezen wie er straks de tekorten op moet gaan brengen, wordt dit een stichting welke dan beroep zal (kunnen/mogen) gaan doen op de gemeente of wordt dit een faillissement, zonder de mogelijkheden van een doorstart. Maar van dat alles is niets te vinden op de openbare site van zowel de gemeente Groningen of van Forum Images.

        Waarom zou ik niets van risicoverdeling kunnen weten Jacques?

Recente berichten

Overheden wijzen vooral naar elkaar bij aanpak giftige bestrijdingsmiddelen in drinkwater- en natuurgebieden

Overheidsinstanties wijzen vooral naar elkaar bij de aanpak van giftige bestrijdingsmiddelen in drinkwater- en natuurgebieden.…

3 uur geleden

Credits voor technische staf van de FC: “We zijn gaan voetballen met jongens die het groen-wit in hun hart hebben”

FC Groningen promoveerde vrijdagavond na een jaar Keuken Kampioen Divisie terug naar de Eredivisie. In…

4 uur geleden

GIJS neemt afscheid van Csaba Kercso-Magos als hoofdcoach

Csaba Kercso-Magos is niet langer de hoofdcoach van de Heren 1 van de ijshockeyers van…

6 uur geleden

Engelse voetbal-YouTuber maakt vlog over promotiewedstrijd FC: “Community here is absolutely amazing”

De Engelse voetbal-YouTuber Josh Cordeschi, die op YouTube bekend is onder de naam Fusion Josh,…

6 uur geleden

Ook komende avond en nacht kansen op noorderlicht

Het noorderlicht zal ook zaterdagavond en in de nacht naar zondag zichtbaar zijn. Dat verwachten…

7 uur geleden

D66 wil weten hoeveel geld en subsidies de gemeente krijgt vanuit de Europese Unie

De fractie van D66 in de gemeenteraad wil van het College weten hoeveel geld en…

10 uur geleden