Categorieën: Nieuws

Gemeente brengt mensen met uitkering in kaart

De gemeente wil praten met alle Stadjers met een uitkering. Het Stadsbestuur wil dat mensen zonder kansen op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk meedoen met de samenleving.

Op dit moment zijn er zes- tot zevenduizend mensen, waarvan weinig bekend is over hun capaciteiten en kansen. Het Stadsbestuur wil dat ook mensen zonder kansen op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk actief zijn. De gemeente brengt deze groep niet alleen in kaart, maar biedt ook direct ondersteuning aan.

Als blijkt dat betaald werk niet haalbaar is, onderzoekt de gemeente hoe zij met een uitkering op een andere manier actief kunnen zijn, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. Dat is goed voor hun welzijn en dat van hun gezin.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het wordt op deze wijze vriendelijk gebracht, maar uiteindelijk wordt elke stadjer ertoe verplicht om mee te doen cq als crimineel behandeld. Een taakstraf voor een uitkering. Hoe verhoudt zich dit met criminele activiteiten?! Je kan in Nederland beter een moord plegen, dan ben er na 8 jaar brommen er vanaf en wordt je daarna volledig geresocialiseerd met een andere/nieuwe woning, terwijl er ook al velen meer dan 10 jaar op de wachtlijst staan voor een andere woning als goede burgers in dit land.

    De mogelijkheden zijn voor vele Grunnegers minimaal op de arbeidsmarkt in Groningen. Op één betaalde baan, zijn plusminus 20 werkzoekenden. De politiek doet voorkomen alsof de arbeidsmarkt in Groningen eveneens een bruisende aangelegenheid is en de oorzaak bij zichzelf moet worden gezocht. Dezelfde politiek die hiertoe oproept, maar daarentegen dezelfde politiek die zich sterkt maakt voor prestigeprojecten zoals forum en de tram, maar ook de ringweg. Die zelfde politiek, kon zich weleens lelijk vergissen hiertoe te gaan oproepen. Of je bent één met zijn inwoners en je doet wat de opinie van je verlangt. Dit is ongerijmd. Bovendien moeten wij als Groningen een onbehoorlijk gedrag vertonen. Groningen is al decennialang onevenredig toebedeeld. Hetgeen zich ook gaat vertalen in een juridische strijd. Wij worden armer, door dit soort wetgeving te omarmen, terwijl ze in het westen van het land, wel de mogelijkheden hebben. Het geluk wordt bepaald waar je wieg heeft gestaan. Een uitkering is voor velen al een moeilijk bestaan en daar komt dit bovenop. Het maakt de frustratie van de Grunneger alsmaar groter. De Grunnegers hebben daarentegen al decennialang rechten opgebouwd. De rechter heeft het laatste woord in deze. Grunnegers ken je rechten!

    • Gewoon ambtenaar of burgemeester worden. Dan hoef je ondanks de verplichting niet in de gemeente waar je werkzaam voor bent te wonen. Tegenover die verplichting staat geen sanctie. En krijgen ambtenaren en burgemeesters etc. niet ook betaald uit belastingen? En wat doen ze daar eigenlijk voor?

  • Dit besluit komt uiteindelijk onder druk van politiek De Haag ivm mogelijke korting op het gemeentefonds. De politiek (import) is gezwicht ten koste van hen die dit aangaan.

    Wellicht moet er maar een genocide plaatsvinden in Groningen. Het schoont in dat geval ook lekker op. Het is toch waar men op aanstuurt. De uitkeringsgerechtigde als last van de maatschappij, doordat een merendeel aan Randstedelingen in de tweede kamer zo hebben besloten. Groningen vrijwel niets in de melk te brokkelen mbt kiesmannetjes en het zeer schaarse aantal Groningse kamerleden.

    En laten we de teloorgang van Nederland vooral niet vergeten dankzij die neoliberale partijen als PvdA VVD en D66. De fervente liefhebbers van de EMU cq Euro

    En laat die Dagblad van het Noorden ook failliet gaan, zodat ook zij hetgeen kunnen ervaren ipv met behulp van artikels afgeven op deze mensen. En niet dat ze straks in het zadel worden geholpen via het mediafonds zodat ze propagandapolitiek kunnen bedrijven als verlengstuk van de politiek ‘voor wat, hoort wat’

  • Niet doen, uitkering overmaken en lekker laten gaan, behalve controle op fraude. Daarnaast deelnemen aan vrijwilligerswerk makkelijker maken zonder gezeik met uitkeringsinstantie. Geen geld meer investeren door handje vast te houden, dat kost vele malen meer dan het oplevert. Mensen die willen komen wel goed terecht of kunnen VRUIJWILLIG vrijwilligerswerk doen. Dus niet proberen betaalde banen te vervangen door 'vrijwilligers'.

  • Zo raar is het toch ook weer niet dat je een tegenprestatie levert voor het ontvangen van een uitkering. Kom je ook nog eens onder de mensen.

  • De import 'Jack en Willem' reageert ..

    Groningen met de meeste zelfmoorden. Dat zelfde import, dat geen enig affiniteit heeft met Groningen en zijn geschiedenis. Dat zelfde import dat bij deze graag hun VVD verhaal willen botvieren op de Grunnegers. De VVD dat zijn kleine resterende deel van het electoraal in Groningen aan het verliezen is.

  • Ben ik het niet helemaal mee eens Jack. Sommige personen leven gewoon op een andere planeet, daar heb je weinig aan. Voor hen moet je weer een hele organisatie oprichten met dure managers om hen te begeleiden. Kost vele malen meer dan het oplevert. Men kan beter vrijwilligerswerk makkelijker maken naast een uitkering, dan gaan mensen die een tegenprestatie willen leveren wel vrijwillig aan de slag bij een organisatie die hen aanspreekt.

    Ik zie vooral dat de overheid het gebruikt om goedkope arbeidskrachten te rekruteren waarbij echte banen verloren gegaan.

    • Wanneer er sprake van verdringing zou zijn dan ben ik ook absoluut tegen.
      Een grote bureaucratische club om alles te regelen wordt ik ook niet blij van.

      Wel ben ik groot voorstander van het activeren van mensen die een uitkering ontvangen. Dat is goed voor de persoon in kwestie en voor de samenleving.

      • Dat activeren van mensen die een uitkering ontvangen klinkt leuk; in de praktijk kost dat handenvol geld. Nog meer dan die mensen aan uitkering krijgen.

        Ik heb liever dat men zich concentreert op mensen die in een WW situatie zitten en daar zo snel mogelijk weer uit willen. Dat zijn ook de mensen die werkeloos zijn geworden, maar wel jarenlang hebben betaald aan het systeem. Vele male effectiever dan proberen mensen die jaren in een uitkeringssituatie zitten. Er is nu eenmaal ook niet genoeg werk voor iedereen, dus waarom veel investeren in mensen die weinig/geen kans maken.

        Ik vind plantsoenopruimer ook gewoon een baan, moet niet door vrijwilligers of gedwongen uitkeringstrekkers worden gedaan.

      • De WW-ers zijn de uitkeringsgerechtigden van morgen. Uitkeringsgerechtigden waren ook ooit WW-ers.

      • Sjoerd, klopt dat veel, lang niet alle, ooit weleens gewerkt zullen hebben. Maar als je dan vervolgens jarenlang in de bijstand komt, dan heb ik daar weinig vertrouwen in dat je die aan het werk krijgt zonder heeeel veel geld erin te stoppen. Liever besteden aan mensen die net van de arbeidsmarkt komen, nog veel verplichtingen hebben (hypotheek bijvoorbeeld) en anders een flinke inkomensachteruitgang te wachten kan staan.

        Als er bijvoorbeeld mensen zijn die jarenlang in een gebied zonder werk blijven wonen en handje ophouden, dan zie ik die niet aan het werk gaan. Want werk moet er wel zijn, en als dat er niets is helpen al die begeleidingstrajecten geen moer en is het gewoon weggegooid geld.

      • Ik zie graag dat die VVD tutjes ook in dezelfde neerwaartse spiraal terechtkomen om te ervaren. En wat dit doet met de psyché van de mensen. Zodat deze vooroordelen over bijstandsgerechtigden voor altijd de wereld uit zijn.

    • Jack is een persoon, dat weliswaar de politiek aan de voorkant volgt en dit ook uitdraagt, maar de achterkant van deze politieke boodschappen totaal miskent. De verhalen die er achter schuil gaan, doet hem geen zier!

      • Merkwaardige 'analyse' van mijn ideeen. Wanneer je iets beter HD gelzen dan had je mijn opvattingen beter kunnen bevatten. Nu roep je maar wat. Tikje goedkoop geschreeuw.

    • Nou Sjoerd, ben geen VVD-er maar ik heb weleens in een situatie gezeten dat ik mijn handje ook moest ophouden. Eerst werkte ik zonder opleiding, maar zag al snel dat er geen toekomst zat in ongeschoold werk en ben pas op mijn 21ste gaan studeren. Daarna had ik een keer geen werk en poen en heb toen mijn eigen traject uitgestippeld zonder die sukkels van het UWV of vrienden die zeiden dat ik veel te hard werkte voor weinig omdat ik zelf wat wilde opzetten en gewoon 90 uur per week werkte. Van die negatieve vrienden, die 20 jaar later nog hun handje ophouden, heb ik toen afscheid genomen, ik ken vele mensen die in een kut situatie zaten en daar zelf weer uit zijn geklommen. De losers zijn meestal diegenen die geen eigen verantwoording of aktie ondernemen maar wachten tot de overheid hun handje vasthoudt. Ik kan je vast verklappen dat als iemand bij mij zou solliciteren via het UWV dat die geeneens uitgenodigd gaat worden. Beste is freelancer, een student of eerst vanher uitzendbureau. Het UWV is het afvalputje van de werknemers en die.mensen bij het UWV is vaak ook min volk die alleen bevelen opvolgt en mensen de grond induwen in plaats van weten te motiveren.

  • De gemeente Groningen gaat in gesprek met duizenden werkzoekenden die van een uitkering leven. Zij wil dat haar bijstandsgerechtigden vrijwilligerswerk moeten verrichten.

    De gemeente Groningen heeft veel te veel ambtenaren in dienst. Deze bevoorrechte werknemers hebben een gouden CAO. Het voeren van duizenden gesprekken is de zoveelste truc van het ambtenarenapparaat om haar overbodige medewerkers bezig te houden.

    De ambtenaren willen zelf niet verplicht worden tot vrijwilligerswerk. De ambtenaren doen zelf nauwelijks vrijwilligerswerk. De ambtenaren doen ook geen vrijwilligerswerk samen met de bijstandsgerechtigden.

  • Ik ben onmiddellijk gestopt met mijn vrijwilligerswerk. Ik ben ook direct gestopt met mijn sportvereniging. Ik roep iedere bijstandsgerechtigde op om dit ook te doen!

    Donder op participatiewet!

  • Tweedeling en uitsluiting

    De bijstandsgerechtigden in de stad Groningen moeten van de gemeente een tegenprestatie leveren. De bevoorrechte ambtenaren van de gemeente Groningen hebben een gouden CAO. De gemeente heeft deze verschrikkelijke tweedeling op de arbeidsmarkt veroorzaakt.

    De gemeente verergert de tweedeling in de stad. Dit blijkt uit:

    -De bijstandsgerechtigden krijgen geen toegang tot het interne vacaturecircuit van de gemeente. Zij krijgen ook geen toegang als zij een tegenprestatie leveren.

    -De bijstandsgerechtigden krijgen geen voorrang bij de sollicitaties bij de gemeente. Zij krijgen ook geen voorrang als zij een tegenprestatie leveren.

    -De gemeente Groningen doet mee aan het Noorderlinknetwerk. De bijstandsgerechtigden hebben geen toegang tot de interne vacatures van dit netwerk. Zij krijgen ook geen toegang als zij een tegenprestatie leveren.

    -De gemeente Groningen doet mee aan het Noorderlinknetwerk. De bijstandsgerechtigden hebben geen voorrang bij de sollicitaties bij de werkgevers van dit netwerk. Zij krijgen ook geen voorrang als zij een tegenprestatie leveren.

    • Uitstekend punt Gerrit. De politiek gooit de arbeidsmarkt in Groningen op slot. Het is ooit bij monde van de wethouder Ton Schroor zo besloten. Uit de raad geen enig commentaar/kritiek daarop. Ambtenaren in een bevoorrechte positie. Een aantal bedrijven die voor het zeer overgrote deel de arbeidsmarkt bepalen in Groningen, doen daar aan mee, noorderlink. Sollicitanten buiten dit circuit, zijn bij voorbaat uitgesloten en maken geen schijn van kans!

      • Ik wist helemaal niet dat de gemeente zo werkte met sollicitanten. De ambtenaren zitten dus nog steeds goed gebakken en zorgen dat hun clubje van baantje naar baantje kan. Zullen ze ook wel met ongeschikte ambtenaren doen, die worden dan overgeplaatst naar een nieuw baantje waar ze weinig kwaad kunnen (doet/deed het UMCG trouwens ook jarenlang).

        Maar dit is natuurlijk idioot dat de gemeente op deze manier een baantjescaroussel voor ambtenaren creëert. Kleine aantekening; als er grote reorganisaties zijn binnen bedrijven kijkt men ook eerst intern. Maar een organisatie van de overheid zou volgens mij inderdaad juist kansen moeten bieden aan iedereen en geen mensen moeten uitsluiten.

  • De bijstandsgerechtigden moeten van de gemeente Groningen vrijwilligerswerk doen. Duizenden onschuldige stadjers worden hierdoor getroffen!

    Vele bijstandsgerechtigden hebben al gigantisch veel vrijwilligerswerk gedaan. De gemeente kan hier rekening mee houden. De gemeente doet dit niet!

    Donder op participatiewet!

Recente berichten

Openluchtzwembad Hoogkerk opent zondag de deuren: “Zwemseizoen geopend”

In Hoogkerk gaan zondag de deuren open van het openluchtzwembad. Ook tijdens de afgelopen winterperiode…

22 minuten geleden

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

8 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

10 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

10 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

14 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

14 uur geleden